Jorma ja Lea Pihkala
8-13-10 Makuyamadai
Fukuyama-shi
721-0913 Japan
Puh. +81-849-47-8150

http://www.pihkala.net

 

25.1.2003

Jumalan rauhaa, rakkaat ystävät! 
 

 

 

 

 

"Rukoilkaa lakkaamatta. Kiittäkää joka tilassa, sillä tämä on Jumalan tahto teihin nähden Kristuksessa Jeesuksessa." (1. Tess. 5:17-18)

Rukoileva ihminen

Rukoiletko Sinä? Kuinka paljon, mitä ja miten rukoilet? Ketä rukoilet? Rukous on yleisinhimillistä. Kaikissa uskonnoissa, kaikissa kulttuureissa ihmiset rukoilevat. Luomisen perusteella ihmisessä on omatunto ja uskonnollinen sydän, joka etsii turvaa rukouksen keinoin. Jos ja kun ihminen lakkaa rukoilemasta, hän luopuu persoonallisuutensa erästä arvokkaimmasta piirteestä. Mutta syntiinlankeemuksen seurauksena myös ihmisen rukouselämä turmeltui. Se painui pakanalliselle tasolle tai sitten yleisen ilmoituksen vaikutuspiirissä muuttui tekopyhäksi, ulkokultaiseksi. Molemmat edustavat uskonnollisuutta, mutta niille on yhteistä se, että ihminen kääntyy niissä pois elävän Jumalan persoonallisesta kohtaamisesta jonkinlaiseen uskonnolliseen suoritukseen, joka saattaa tuottaa harjoittajilleen tietynlaista tyydytystä ja uskonnollisia kokemuksia.

Idän rukous

Esimerkiksi Japanin shintolaisuudessa ja buddhalaisuudessa rukoillaan paljon. Uuden vuoden aikana jälleen noin 80 miljoonaa japanilaista kävi temppeleissä rukoilemassa shintohenkiä ja buddhia. Kuitenkin idän rukous eroaa merkittävästi kristillisestä ei vai kohteensa puolesta vaan myös luonteeltaan. Siinä rukoilija itse päättää, mitä hän tarvitsee. Jos hän esimerkiksi sairastuu eivätkä lääkärit enää kykene auttamaan, hän kääntyy henkien puoleen. Mitä useamman puoleen kääntyy, sitä suurempi on todennäköisyys, että apu saadaan.

Rukoilijan on kuitenkin lähestyttävä jumalia, henkiä tai muita epämääräisempiä yliluonnollisia voimia oikealla tavalla ja oikein menetelmin. Hänen on ensiksikin ollut pidettävä yllä tietyn tasoista palvontasuhdetta rukoustensa kohteisiin. Sitten hän voi rukouksin, uhrein, pyhiinvaelluksin tai ammattilaisten (shintopappien, buddhalaisten pappien tai shamaanien) avustuksella vaikuttaa jumaliin ja henkiin. Jos jumalat tai buddhat "lainaavat" voimaansa - niin kuin rukoilija toivoo - niin hän saa haluamansa avun. Hän esimerkiksi paranee sairaudestaan.

Avun saatuaan hän kokee helpottumista ja kiitollisuutta: "On erittäin hyvä asia, että on jumalat ja buddhat". Jos apua ei syystä tai toisesta tule, rukoilija yleensä lähtee etsimään apua uusilta jumalilta tai toisista uskonnoista. Jos hän on saanut avun ja joku kysyy, mikä jumala tai buddha auttoi, hän ei osaa vastata. Itse asiassa hän ei ole edes kiinnostunut siitä, sillä pääasia oli, että hän parani. Ihminen itse asiassa käyttää yliluonnollisia voimia hyväkseen.

Kristillinen rukous

Kristityn ja Jumalan suhde on taas henkilökohtaista luonteeltaan. Jumala on persoona, henkilö, joka puhuu ihmiselle ja rakastaa häntä. Ääretön ja pyhä Jumala ei kuitenkaan koskaan suostu ihmisten hallittavaksi, ei paikallistettavaksi, eikä hyväksikäytettäväksi. Jumala on itsensä ilmoittanut ja voimme Jeesuksen Kristuksen kautta aina tietää ja tuntea KENEN kanssa olemme tekemisissä.

Kun Jeesuksesta Kristuksesta sanotaan, että Hän on Herra, se sisältää myös tosiasian, että Hän päättää, mikä on meille hyväksi ja mitä Hän tekee. Kun olemme kristittyjä rukouksemme ei ole yritystä taivuttaa Jumalaa omalle puolellemme ja tekemään niin kuin me tahtoisimme, vaan oman tahtomme taivuttamista Herran tahtoon ja luottavaista jäämistä Hänen käsiinsä, koska tiedämme, kuinka hyvä Hän meille on.

Kristillinen rukous voi varsinaisesti alkaa vasta sitten, kun ihminen on päässyt persoonalliseen rakkaussuhteeseen taivaallisen Isän kanssa. Se tapahtuu, kun hän saa Jeesuksen Golgatan uhrin tähden anteeksi rikkomuksensa ja yhteys Jumalaan syntyy. Siinä yhteydessä ei ole ratkaisevaa, milliasia vastauksia kristitty saa Jumalalta, sillä kielteinen vastauskin on vastaus, vaan se, että hänen ja Jumalan välinen rakkaussuhde syvenee. Kristitylle Jumala itse on perimmäinen vastaus, ei se mitä hänelle tapahtuu.

Mikko Goes To Heaven konserttikierros

Itä-Fukuyaman kirkossamme 24.11. pidetyissä häissä oli mukana kaikkiaan 80 henkeä, joista noin 60 oli ensi kertaa elämässään kirkossa. Joku häissä mukana olleista innostui lähtemään Mikko Goes To Heaven (MGTH) joulukonserttiinkin 11.12, johon kokoontui Itä-Fukuyaman seurakunnassa 140 henkeä eli kirkko oli tupaten täysi. Musiikilla on suuri vaikutus. Konsertissa oli kolme lyhyttä todistusta Jeesuksesta. Myös jokainen tulija sai mukaansa kirjekuoren täynnä hyvää kristillistä luettavaa. Suomalaisten nuorten iloinen ryhmä  ja verraton  into virkistivät meitä vanhoja lähettejä. Tällaista rohkaisua me lähetit myös tarvitsemme. Kiitos Mikko Nikulalle ryhmän vetäjälle ja koko orkesterille.

MGTH kuukauden kierros oli osoitus siitä, että musiikkityölle olisi erittäin suurta tilausta tämän päivän Japanissa. Kaikkiaan bändillä oli 23 konserttia tai pienimuotoisempaa tilannetta, joihin osallistui yhteensä 2100 henkeä. Joukossa oli erittäin suuri määrä ei-kristittyjä, joissain konserteissa jopa 80%. Konserteista kuusi pidettiin suuremmissa vuokratiloissa ja loput kirkoissa. Vuokratiloihin saatiin suurimmat kuulijakunnat, mutta toisaalta kirkkoihin tuli merkittävä määrä ensikertalaisia, joille ensimmäinen kirkossa käynti saattaa merkitä isoa askelta kohti toistuvaa kirkossakäyntiä kohti.

Kappaleet muodostavat erittäin hyvän kokonaisuuden, jossa kuljettiin pelastuksen tie synnistä Jumalan armon vapauteen. Ensikertalaisia sen hahmottamisessa auttoi suuresti Mikon spiikkaus ja bändin jäsenten todistukset omasta suhteestaan Jeesukseen. Japani on monenlaisten kansantanhujen kulttuuria ja Terhi Hämäläisen ja Elina Veikkolan ylistysliikunta antoi laulujen sanoille erityisen syvyyden. Kieltä taitamattoman Mikko Nikulan japaninkielen hyvä ääntämys hämmästytti kuulijoita. Laulujen sanojen runomuoto, Jukka Vänskän ja Elina Huovisen käsialaa, sai myös myönteistä palautetta. Musiikin vaikutuksesta ihmisiin kertonee sekin, että kaikki MGTH:n japaninkieliset CD:t myytiin loppuun.

Koko seitsemän hengen porukka oli viikon meillä täällä Fukuyamassa majoituksessa ja Jorma kiersi kaksi viikkoa heidän autonkuljettajanaan ja tulkkinaan eri seurakunnissa. Kierros oli fyysisesti tosi rankka, mutta todella antoisa henkisesti ja hengellisesti.

Jouluohjelma

Lasten joulujuhlaan 15.12. saapui kokonaista 123 henkeä, joista 97 lasta ja loput aikuisia. Kutsujen jaossa avustivat MGTH bändin jäsenet. Joulujumalanpalvelus, seurakunnan joulujuhla ja kynttiläjumalanpalvelus kuuluivat myös kuvioihin. Niissä oltiin koolla enemmänkin oman porukan merkeissä, mutta kaiken kaikkiaan niistä jäi hyvä mieli.

Uuden vuoden jumalanpalvelus ja 5.1. jumalanpalvelus poikkesivat sikäli normaaleista, että kaikki seurakunnan jäsenet ja myös kastamattomat etsijät, joita jumalanpalveluksissamme on keskimäärin 3-4 joka sunnuntai, saivat esittää uuden vuoden toiveensa ja tervehdyksensä. Tilaisuuksista muodostui todelliset "todistus" -seurat, joissa monet avasivat sydäntään ja kertoivat siitä, mitä Herra on heille puhunut.

Rukous-teema

Kun alkuvuosi on ohjelman puolesta hiukan väljempää kuin joulun aika, sitäkin enemmän on ollut vieraita. Lisäksi kenttämme kirjanpito ja tilinpäätös sekä 2.2. pidettävän seurakunnan vuosikokouksen useamman kymmenen sivun japaninkielinen raportti, vuosisuunnitelma, tilinpäätös ja budjetti ovat pitäneet vipinää päällä. Seurakuntamme vuosiaiheeksi olemme ottaneet "Rukoileva ja Herraa kiitävä lauma". Raamatun sanan kohta tälle vuodelle on kirjeen alussa lainattu san.

Viime vuonna panostimme erityisesti Raamatun opetukseen ja tutkimiseen ja nyt tänä vuonna haluamme jatkaa syventymällä rukoukseen. Vain Herra voi murtaa pimeydessä haluilevien japanilaisten sydämen vastustuksen ja viedä heidät valoon. Tässä tarvitsemme kipeästi esirukous tukea Suomesta, mutta myös seurakuntamme tulee etsiä Herran kasvoja. Rukoilkaa, että tämänkin suuren Fukuyaman kaupungin ihmisistä mahdollisimman moni saisi sekä kuulla evankeliumin että ottaa sen vastaan pelastuksekseen.

Rukousaiheeksi haluaisimme jättää erityisesti Mieko Tanin Nishinomiyan seurakunnasta. Tanien perheen pitkä sairauksien tunneli ei näytä päättyvän, kun vaikuttaa siltä, että rouva Tanin selkärankaan on saattanut jäädä pesiytymään syöpä. Rukoillaan koko perheen puolesta.

Lea jatkaa

Uuden vuoden virressä 40, “ Oi nimi kaikkein suloisin, mainittu ihmiskielin, kiitetty kielin tuhansin ja palavaisin mielin. Oi Jeesus Kristus, kuinka me nyt edessäsi voisimme kylliksi kumartua!” on Jeesus nimi korotettu ylitse kaikkien muiden nimien. Jeesuksen kalliissa nimessä me olemme täällä Japanissa lähetystyössä. Hänen nimessään me teemme työtä ja hänen elävässä läsnäolossaan me itsekin elämme. Hänen nimessään te siellä ja me täällä rukoilemme Isää. “Tulkoon Sinun valtakuntasi ja tapahtukoon Sinun tahtosi niin maan päällä kuin taivaassa.”

Kiitos kaikille joulun ajan muistamisista. Saimme ennätysmäärän joulukortteja. Ne koristivat keittiötämme lähes kuukauden ajan.

Tyttäremme Helena oli kuukauden ilonamme täällä. Hänen olonsa meillä poiki paljon vieraita, jotka halusivat tavata Helenaa. Meillä olikin lähes joka yö joku yövieraana. Shikokulta asti tuli ystäviä joulun- ja uuden vuoden aikana kotiimme.

Olen etsinyt itselleni sopivia tapoja tehdä lähetystyötä omilla lahjoillani. Meneillään on jälleen kirjottujen myssyjen teko. Neulon myssyjä eri henkilöille joilla on sairautta tai jotka ovat elämässään kyselevällä, etsikon paikalla. Rukoilen asianomaisen henkilön puolesta myssyä neuloessa. Sitten lähetän tai vien sen tälle ystävälle. Myös leivon erilaisia leipomuksia antaakseni niitä eteenpäin. Näin kirkon kynnys mataloituu ja ihmisten on helpompi tulla tilaisuuksiin. Lasten englannin ryhmän esittämä joulunäytelmä toi vanhemmat joulujuhlaan. Joulunäytelmän harjoitukset ja pukujen neulominen kesti kuukauden. 

Mielenterveyskuntoutujia on käynyt meillä kylässä yön yli useampia. Nämä ovat meidän entisiä kontaktejamme. Itse olisin valmis aloittamaan tämän kirkon lähistöllä eläville kuntoutujille ryhmän. Tätä olen rukoillut. Ryhmän tulisi syntyä eikä sitä voi väkisin tehdä.

Viikot kuluvat Raamattu- ja rukouspiireissä, joita  kirkollamme on neljä. Teemme Jorman kanssa suurimman osan työstä yhdessä. Jormalle tulee varsin raskas työosuus kirjallisen japaninkielisen materiaalin teko tietokoneella. Sitä riittää joka viikolle. Viikon kohokohta on jumalanpalvelus. Sunnuntaina on usein maallikkoryhmien toiminta iltapäivällä. Musiikin osuus on melko heikko. Emmekä Jorman kanssa ole voineet asiaa auttaa. Se  onkin rukousaiheena. Jospa saisimme seurakuntaan laulu- ja soittoherätyksen.

Siunausta uudelle alkaneelle vuodelle.  Herran tulo on lähellä!

Jorma, Lea ja Sinikka Pihkala

 

 
Tuen yhteystiedot:

Taloudellisen tuen työllemme voi kanavoida Akaan, Pyynikin, Langinkosken, Anjalankosken ja Hausjärven seurakuntien kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä. Vierellä piirien yhteys ja tilitiedot.

 

  • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
    EKOP 562009-440065
    Raatimiehenk. 13,
    53100 Lappeenranta
    puh. 05-453 0225,

  • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys:
    TSOP 573008-245702
    Hämeenpuisto 41,
    33200 Tampere,
    puh. 03-212 0778,

  • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
    Leonia 800010-1558247
    Karjalankatu 2 A 6,
    00520 Helsinki,
    puh. 09-877 0060,

 

  • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
    OP 575001-249888
    Torvitie 3,
    45130 Kouvola,
    puh. 05-311 7193,

  • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
    Merita 107830-201938
    Tulliportink. 26,
    70100 Kuopio
    puh. 017-262 2082