Ystäväkirje jouluna 1999

 

Jorma ja Lea Pihkala

11-11-302 Ishizai-cho

Nishinomiya-shi

662-0928 Japan

994-81-798-33-8551

Nishinomiya 24.11.1999

Rakkaat ystävät, Teille on syntynyt Vapahtaja!

Mutta Jumala, joka on laupeudesta rikas, on suuren rakkautensa tähden, jolla hän on meitä rakastanut, tehnyt meidät, jotka olimme rikoksiimme kuolleita, eläviksi Kristuksen kanssa. Armosta te olette pelastetut. Yhdessä hänen kanssaan Jumala on herättänyt meidät ja yhdessä hänen kanssaan asettanut taivaallisiin Kristuksessa Jeesuksessa osoittaakseen tulevina maailmankausina armonsa äärettömän runsauden hyvyydessään meitä kohtaan Kristuksessa Jeesuksessa. Armosta te olette pelastetut uskon kautta. Se ei ole teidän oma aikaansaannoksenne, vaan se on Jumalan lahja. (Ef. 2:4-8)

Isä-lapsi suhde

Eräs syy, miksi joulu ei uskovan kristityn elämässä menetä viehätysvoimaansa on asiassa, jonka 20 vuotta japanissa työskennellyt korealainen lähetyssaarnaaja Byun ilmaisi japaniksi sanalla oyakokakunin. Oya tarkoittaa vanhempaa ja ko lasta ja kakunin jonkin asian paikkansapitävyyden varmistamista. Pieni lapsi leikkii aikansa ihan omissa oloissaan, mutta nousee sitten ja käväisee äitinsä tai isänsä sylissä ja menee jatkamaan leikkiään. Lapsi toistaa tätä vanhempiensa sylissä tai vierellä käyntiä epälukuisia kertoja päivittäin. Iän kasvaessa vanhempien rakkaudesta varmistuminen muuttaa tietysti muotoaan, mutta aikuisiälläkin tarvitsemme jatkuvaa vakuutusta siitä, että olemme lähimpiemme rakkauden kohteena. Kristillisessä joulunvietossa on syvimmiltään kysymys Jumalan rakkaudesta varmistumisesta, vaikka lähimpien rakkaudesta iloitseminenkin kuuluu siihen.

Lähetyssaarnaaja Byun oli Länsi-Japanin Ev.lut. Kirkon työntekijäkokouksessa Hiruzenin leirikeskuksessa luennoimassa "pikkupaimen" -koulutuksesta. Kysymys on siitä, että seurakunnissamme kasvattaisimme hengellisistä lapsukaisista voimakkaita nuoria ja lopulta syvälle Herran tuntemisessa kasvaneita hengellisiä isiä ja äitejä, joista Johannes ensimmäisessä kirjeessään puhuu. Kysymys on hyvin pitkälle samasta asiasta, jota jo Luther korosti puhuessaan yleisestä pappeudesta. Byun kertoi, miten viimeisten 7 kk aikana hänen pioneeriseurakunnassaan Tsukuban kaupungissa on kastettu 30 japanilaista. He tulivat kirkkoon juuri näiden "pikkupaimenten" todistus- ja evankeliointityön kautta. (Iloa näiden japanilaisten pelastumisesta lisäsi vielä se, kun Kimmo Juutilainen kertoi erään nuorehkon miehen uskoon tulosta Shodoshiman saarella.)

Byun valoi valoisilla ja raamatullisilla luennoillaan kirkkomme työntekijöihin uutta intoa ja toivoa. Japanissa on uskovilla nimittäin suuri vaara joutua tietynlaiseen apatiaan: "Ei tästä evankelioinnista tule yhtään mitään, kun kukaan ei edes halua kuulla sanaa!" Masennus hiipii kyllä helposti suomalaisenkin kristityn sydämiin, kun kaikki se, mikä on Raamatun sanan vastaista leviää kulovalkean tavoin niin yhteiskunnassamme kuin kirkossammekin.

Byun tarjosi meille kuitenkin erittäin rohkaisevan viestin siitä, että Herra rakastaa omiaan ja haluaa pelastaa myös japanilaisia. Joulun sanoma on viesti Jumalan suuresta lahjasta. Kun lukee yllä olevaa katkelmaa Efesolaiskirjeestä, ei voi muuta kuin ihmetellä taivaallisen Isän rakkauden suuruutta synnissä kuolleita kohtaan. Noin lyhyt katkelma sisältää melkoisen määrän vakuutusta Vapahtajan laupeuden suuruudesta - tai jopa äärettömyydestä. Siinähän vilisee ilmaisuja kuten: "laupeudesta rikas... suuren rakkautensa... meitä rakastanut... armonsa äärettömän runsauden hyvyydessään... Jumalan lahja"

Kaikki tämä ylitsepursuava rakkaus tulee Kristuksen Jeesuksen tähden, Golgatan sovitustyön ja ylösnousemuksen voiton voimalla, syntisten osaksi - synneissään jopa kuolleille - pelkkänä lahjana, jonka saa ottaa uskolla vastaan ilman mitään omia ponnisteluja ja yrityksiä.

Byun korosti, että monet uskovat jäävät "hengellisiksi vauvoiksi" siksi, että he eivät lue Jumalan sanaa ja rukoile. Sen sijaan heillä riittää merkillisen paljon aikaa kaikenlaisen maallisen ja usein maailmallisen lukemiseen ja katselemiseen. Seurakuntien kasvun salaisuus ja hengellisen elämän uudistuksen salaisuus ei ole sen kummempi asia, kuin että uskovat alkavat taas lukea aamuisin Raamattua rukoillen sillä tavalla, että he varmistautuvat Herran rakkaudesta heitä kohtaan. Jos ja kun he lukevat sanaa ja rukoilevat, he saavat myös arjessaan nähdä, että Herra todellakin rakastaa heitä ja huolehtii heistä.

Yhteisestä sydämestä nouseva rukous

Toinen Byunin avainsana oli gasshinkitoo eli yhteinen ja yhdestä sydämestä lähtevä rukous. Herra on nimittäin luvannut suuria niille, jotka Jeesuksen nimessä yhdestä sydämestä rukoilevat Herraa. Seurakunnissa tulee siksi opettaa kristittyjä rukoilemaan yhdessä ja avoimen Raamattu-piirin periaattein ammentamaan Raamatusta. Jos ja kun niin tehdään, seurakunta uudistuu hengellisesti - aivan väkisin, sillä Raamattu avaa meille suunnattaman suuren Isän rakastavan sydämen, joka lähetti oman Poikansa ihmiseksi meitä pelastamaan. Kehotus lukea Sanaa ja rukoilla yhdessä ei ole mikään laki, vaan suuri lahja, sillä Herra jakaa omaa lahjaansa juuri siellä, missä sydän on auki Hänen puheelleen.

 

Pyhä Henki on huippuevankelista

Kolmas Byunin teema oli evankelioiminen. Mutta siitä hän korostamalla korosti, että vain Pyhä Henki, joka asuu Herran omissa, on evankelista. Me olemme vain Hänen käytössään. Pyhän Hengen johdatukselle kuuliaisina saamme yhä uusia tilaisuuksia jakaa Herran hyvää uutista ja mitä enemmän niin teemme, sitä suurempi on ilomme siitä, että saamme olla Hänen suunnattoman rakkautensa kohteita. Todistaminen tapahtuu yleisen pappeuden valtuudella, jossa Herran nimessä saamme rukoilla siunausta ja paranemista ihmisille, saamme julistaa anteeksiantamusta ja sovintoa Jumalan kanssa.

Sanalla sanoen hengellisen uudistuksen ja yleisen pappeuden evankelioinnin reseptiksi Byun tarjosi pelastusvarmuutta, joka ei jää vain pään tiedoksi, vaan uudistuu päivittäisessä Raamatun tutkistelussa ja rukouksessa, jossa saa aina uuden ja uuden vakuutuksen siitä, että Isä Jeesuksessa rakastaa minua ja Sinua!

Lähes käsi kosketeltavan iloinen ja vapautunut ilmapiiri vallitsi, kun pastorit ja lähetit lähtivät tuosta kolmen päivän kokoontumisesta vuorilta takaisin arkeen ja työhön.

Haluan toivottaa Sinulle ja kaikille rakkaillesi omasta ja perheeni puolesta joulua, jossa saat uuden vakuutuksen siitä, että ihmiseksi tulleen Vapahtajan ääretön rakkaus kohdistuu juuri Sinuun!

Kioton Kongressi

Lokakuun lopulla pidetty viikon mittainen Uusi Maailmanlähetyksen Kongressi Kiotossa oli myös kaiken kaikkiaan rohkaiseva kokemus. Siihen liittyi Jeesuksen syntymän 2000 Festa evankelioimiskokoussarja, johon osallistui parhaimmillaan 4000 henkeä. Varsinkin Japanin ka-rismaattiset kristityt saivat uutta intoa maailmanlähetykseen. Suomessakin tunnettu saksalainen evankelista Reinhard Bonnke valoi japanilaisiin kristittyihin uutta rohkeutta julistamalla, että Japani tulee pelastumaan. Herra rakastaa japanilaisia ja haluaa heidän iankaikkista pelastustaan. Varsinkin karismaattisen siiven evankelioimisaktiivisuus on voimakkaasti lisääntynyt viime vuosina ja monien sydämissä on elpymässä toivo siitä, että tännekin saataisiin herätys. Haastan Sinutkin rukoilemaan tämän suuren kansan puolesta, sillä jos se herää, vaikutukset eivät jää pelkästään tähän maahan.

  Nishinomiyan työpiste

Lokakuun loppupuolella tänne Nishinomiyan työpisteeseen kokoontui 20 nuorta läheisistä pienistä kirkkomme seurakunnista. Keskinäinen yhteys oli mahtava, iloinen ja rohkaiseva kokemus. Ruokapiirikin on jatkunut kerran kuussa Anne Silfverbergin tullessa Otsusta avustamaan meitä. Uusia ei-kristittyjä on tullut mukaan ja entiset ovat melko innokkaasti ottaneet luettavakseen kristillistä kirjallisuutta eritoten lokakuussa kuolleen Ayako Miuran kirjoja.

Nyt jouluun valmistautuminen on täydessä käynnissä. Japanin evankelioinnin kannalta joulu tarjoaa poikkeuksellisen ajankohdan, jona muuten kristinuskoon erittäin pidättyvästikin suhtautuvat saattavat uskaltautua mukaan kokouksiin, koska ne kulkevat "joulujuhlan" nimellä. Seurakuntamme sai syksyllä kutsun tehdä jotain maanjäristyksen jäljiltä läänin suureen uuteen asuntokompleksiin muuttaneiden mutta sisäisesti yhä elämänuskonsa menettäneiden ikääntyvien ihmisten hyväksi. Päädyimme siihen, että pidämme heille 19.12. joulujuhlan. Lauluryhmämme ILO esiintyy ja kaikki seurakuntalaiset esittävät joulun tapahtumat kuvaelmana. Radioevankelista Ariki on lupautunut puhumaan ja sitten tarjoamme tulijoille jotain suuhun pantavaa ja annamme itse kullekin pienen lahjan, joka sisältää evankeliumin sanaa.

 

6.12. Lähetetään muuten 10 000. Luterilaisen tunnin Valoa Sydämiin ohjelma. Pastori Ariki toimii tätä nykyä jo yli 30 vuotta lähetetyn ohjelman julistajana. Kansanlähetys tukee yhdessä paikallisten seurakuntien kanssa tätä työtä. Asian merkeissä pidetään 10.1. Kobessa suurkokous, johon toivotaan saatavan 2000 henkeä mukaan. Jätän sen esirukoustenne alle.

Tänä jouluna Japanissa leviää noin 150 000 Jeesus-filmin videokasettia. Meidän seurakuntaamme olemme tilanneet niitä 45. Kukin seurakuntalainen antaa kasettinsa joululahjaksi joillekin ei-kristityille. Kesällä oli hieno kuulla Mongoliasta Kobeen tulleen Yagana nimisen neidon todistus, jossa hän kertoi tulleensa uskoon sinä iltana, jona näki Jeesus-filmin. Kielikoulun jälkeen hän siirtyy Koben luterilaiseen raamattukouluun ja opiskelee myös teologiaa jonkin verran valmistuakseen evankelistaksi Mongoliaan. Länsi-Japanin Ev.lut. Kirkko yhdessä Hong Kongin ja Taiwani sisarkirkkojen kanssa tukee hänen kouluttamistaan.

Oikein siunattua joulun aikaa Sinulle ja Herran armon vuotta 2000 Sinulle ja rakkaillesi!

Jorma ja Lea Pihkala


PS 1. Taloudellisen tuen työllemme voi kanavoida Pyynikin, Langinkosken, Anjalankosken seurakuntien kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä. Alla piirien yhteys ja tilitiedot:

*         Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys: EKOP 562009-440065

Raatimiehenk atu 13, 53100 Lappeenranta, puh. 05-453 0225

Karjalankatu 2 A 6, 00520 Helsinki, puh. 09-148 6655

*         Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys: TSOP 573008-245702

Hämee npuisto 41, 33200 Tampere, puh. 03-212 0778

*         Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys: OP 575001-249888

Torvitie 3, 45130 Kouvola, puh. 05-311 7193


PS 2.  Jos Sinulla on sähköposti käytettävissäsi, niin ilmoita siitä osoitteeseeni

niin saat ystäväkirjeen sähköpostiliitteitä, joita ei tavallisessa postissa lähetetä eikä julkaista internetissä.