Jorma  ja Lea Pihkala
1050-2 Ao-cho
Ono-shi
      675-1358 Japan 
+81-794-66-4752

 

Ao 1.12.2000

Kunnia Jumalalle korkeuksissa ja maan päällä rauha ihmisten kesken,

joita kohtaan Hänellä on hyvä tahto!

 

Joulun sanomaa

Syvimmässä merkityksessä joulurauha koskettaa vain niitä ihmisiä, jotka ovat oppineet jo täällä maan päällä antamaan kunnian Jumalalle. Enkelit ja perille päässeet uskossa poisnukkuneet antavat kunnian Jumalalle korkeudessa, mutta meidän ei tarvitse jäädä odottamaan siihen asti. Enkelit tulivat kertomaan, että taivaan korkeuksissa ja kirkkaudessa Jumala saa jo nyt kunnian. Mutta se, että he lauloivat tämän viestin juuri maan päällä Betlehemin paimenten arkistakin arkisemman työn keskellä ja vielä yön pimeydessä kertoo siitä, että ihmisilläkin on nyt tilaisuus ja mahdollisuus yhtyä tuohon ylistykseen. Sen teki mahdolliseksi Jeesuksen tuleminen ihmiseksi, kaikkien kansojen Vapahtajan tuleminen tänne alas ottamaan meidän paikkamme ja tuomaan meille oman paikkansa eli taivaan ilon. Hän lähti jo seimestä lähtien kantamaan meidän pimeyttämme ja syyllisyyttämme aina ristin puuhun asti.

Jumala saa kunnin täällä maan päällä, kun syntinen ihminen luovuttaa oman paikkansa Vapahtajalle ja saa ilmaisena lahjana sen pelastuslahjan, jonka Jeesus maksoi Golgatan ristillä. Lahja on meille, Hänen hyvän tahtonsa kohteille, ilmainen, mutta sen Antajalle hinta oli iankaikkisen syvyinen tuska meidän Sijaisenamme Jumalan hylkäystuomion alla. Jeesus kantoi meidän sijastamme Jumalan pyhyyden vaatiman rangaistuksen synneistämme, jotta me saisimme taivaan ilon. Mutta kärsiessäänkin meidän tähtemme Jeesus piti silmiensä edessä sen ilon, että Hän saisi lahjoittaa meille oman elämänsä ja taivaallisen kirkkauden. Vapahtajalle ei nyt ole suurempaa iloa, kuin saada antaa parannuksen tekeville synnit anteeksi. Taivaan varsinainen juhlariemu onkin juuri siinä, kun syntinen palaa Armahtajansa syliin. Taivaan enkelit riemuitsevat anteeksiantamuksen rauhan saapumisesta yhdenkin syntisen sydämeen.

 

Jeesuksen rakkaus  on niin leveä, että Häneltä ei yksikään maailman ihmisistä jää huomaamatta. Hän haluaa joulun ilon ja rauhan leviävän jokaisen kansan, jokaisen jäsenen sydämeen. Golgatan uhri nimittäin riittää kaikkien ihmisten hirveimpienkin syntien anteeksiantamiseen. Vapahtajan rakkaus on pitkä, että se etsii ihmistä aina sikiämisestä viimeiseen hengenvetoon asti. Herra ei jätä käyttämättä ainoatakaan tilaisuutta vetääkseen syntistä parannukseen. Herran rakkaus on niin korkea, että Hän kykenee ylös­nousemuksensa voimalla viemään taivaaseen asti ne, jotka Hänen armonsa ovat uskossa ottaneet vastaan. Rauhanruhtinaan rakkaus on niin syvä, että Hän astui "maan alimpiin paikkoihin" asti, ristin puulle ja kärsi koko iankaikkisen kadotuksen syvyyden meidän puolestamme, jotta meidän ei tarvitsisi siitä mitään kokea omassa elämässämme.

 

Joulurauha leviää siellä, missä Jumalan hyvän tahdon koh­teiksi suostuneet rientävät Vapahtajan seimen ja ristin luo, polvistuvat syntiensä tunnustamiseen ja omista­maan armahduksen.  Pelko väistyy ja sydän yhtyy enkelien kanssa ylistämään Jumalaa korkeuksissa siitä, että Hän tuli alas viedäkseen meidätkin korkeuksiinsa.

 

Joulu Japanissa

Ensimmäisestä joulustamme täällä Japanissa tulee kuluneeksi jo 28 vuotta. Joulunvietto alkoi yleistyä japanilaisten keskuudessa vasta noin 50 vuotta sitten, mutta silloin vielä enimmäkseen kristillisten kirkkojen keskuudessa. Mutta ennen pitkää kauppiaat oivalsivat, millaisia mahdollisuuksia joulu tarjoaa. Tulomme aikoihin joulukuussa vietettiin firmojen ja erilaisten yhteisöjen "boonenkai"-nimisiä juhlia, joissa haluttiin jättää jäähyväiset menneelle vuodelle, mutta tänä päivänä niiden nimiksi on suurelta osin vakiintunut "kurisumasukai" eli joulujuhla hiukan suomalaisten pikkujoulujen tapaan.

Tulomme aikoihin 70-luvun alussa valtaosa japanilaisista ei tiennyt, mitä varten kristityt viettävät joulua. Amerikkalainen joulun lyhenne X-mas ymmärrettiin ehkä tarkoittamaan tuntemattoman juhlaa. Tänään taas suurin osa japanilaisista tietää, että kyseessä on Jeesuksen syntymäjuhla. Mutta siihen sitten heidän tietonsa useimmiten päättyykin. Joulukakku, joulukuuset, joululaulut, joulupukit ja joululahjat kuuluvat täällä asiaan. Suuri osa lapsiperheistä viettää jouluaattoa joulukakun nauttimisen ja lahjojen jakamisen merkeissä. Päällisin puolin voisi luulla, että ollaan missä tahansa länsimaassa. Mutta joulun varsinainen sisältö on yhä valtaosalle japanilaisista täysi salaisuus. Eikä heille näin ollen muodosta minkäänlaista vaikeutta riisua joulukoristeita pois ja vaihtaa ne shintolaisen uudenvuoden koristeisiin. Uutena vuotena käydään sitten koko perheellä kumartamassa shintojumalia tai palvotaan vainajahenkiä buddhalaisissa temppeleissä.

 

Lähetystyössä olemme kaikesta huolimatta oppineet iloitsemaan kaupallisesta joulusta, joka toisin kuin Suomessa ei ole peittänyt alleen kristillisen joulun sanomaa, koska sitä ei täällä koskaan ole ollutkaan. Iloitsemme kaupallisesta joulusta siksi, että se tarjoaa kristillisille seurakunnille vuoden parhaan tilaisuuden nousta yhteiskunnassa esiin ja kertoa, että luku 2000 ei ole mikä tahansa luku, vaan kertoo siitä, että kaikkien kansojen kaikkia ihmisiä varten syntyi Vapahtaja. Hän tarjoaa lahjana sellaisen pelastuksen, että ihminen saa kaikki pahat tekonsa anteeksi, pääsee tuntemaan ainoan elävän Jumalan rakkauden ja saa ikuisen elämän, jonka yli kuolemalla ei ole mitään valtaa.

 

Seurakuntien joulukonsertit, joulujuhlat ja kaupunkikohtaiset suuret kansalaisjoulut keräävät tuhansittain japanilaisia, jotka haluavat täällä maanjäristysten ja sisäisen käymistilan horjuttamassa massa löytää perustan, joka kestää elämän myrskyt ja vie perille taivaan kirkkauteen. Evankeliumin ilosanomalla on tänään tilausta Japanissa, vaikka kristittyjen määrä onkin pieni.

Joulun aikaa vietetään monessa japanilaisessa seurakunnassa kiitos ja ylistysmielellä siksi, että jälleen saadaan kasteessa liittää uusia ihmisiä Kristus-ruumiiseen. Uudestisyntymän peso yhdessä Pyhän Hengen lahjan kanssa merkitsee Jeesuksen "syntymää " näihin sydämiin. Kun taivaassa enkelit pitävät riemujuhlaa yhden syntisen kääntymisestä ja maan päällä vietetään kastejuhlaa Jeesuksen syntymäpäivänä, on todellinen joulu: Jumala saa kunnian ja rauha  saavuttaa ihmissydämen.

Työn tiimoilta

Harvinaisen tiivis ja työntäyteinen syksy on kääntymässä joulunaikaan myös Aon seurakunnassa. Oikeastaan otimme pienen varaslähdön, sillä aloimme levittää jouluohjelmamme mainoksia jo 23.11. kansallisena vapaapäivänä. Meillä oli nimittäin vuoden eräs kokokohdista, kiitospäivän myyjäiset. Kirkkoamme kansoitti noin 200 hengen joukko Aon kylän asukkaita - joukossa paljon lapsia. Myyjäisten tuotto oli hyvä, seurakuntalaiset hoitivat kukin tehtävänsä esimerkillisellä tavalla. Evankeliumin sana levisi niin kirjallisessa muodossa kuin myös pantomiimien ja laulujen kautta, joita esitti Jukka ja Kukka-Maaria Vänskä sekä Veera Syrjälä. Heidän harjoittelujaksona tällä Japanissa on lopuillaan. Monella tavalla he ovat työssä auttaneet syksyn kuukausien aikana.


Tasan kuukauden kuluttua myyjäisistä vietetään lasten joulujuhlaa ja seurakunnan joulujuhla on jouluaaton jumalanpalveluksen jälkeen. Joulujumalanpalveluksessa konfirmoidaan Mana Matsuoka -niminen lukion kolmasluokkalainen neito, jolla on edessään pääsykokeet sairaanhoitoalan oppilaitokseen.


Jo sitä ennen 10.12. on tarkoitus viettää kolminkertaista kastejuhlaa. Amerikkalaisen miehen kansa naimisissa oleva rouva Sachie Taylor ja hänen 3-vuotias lievästi kehitysvammainen tyttärensä Kiko on tarkoitus kastaa samoin kuin Ayana Fujiwara niminen kohta 2-vuotias pikkutyttö, jonka äiti on seurakuntamme innokas jäsen. Hänen kaksi muuta lastaan on myös kastettu. Mies ei ole vielä kristitty, joten muistetaan koko perhettä rukouksissa. Kasteen edellä monet joutuvat käymään kovan sisäisen taistelun, sillä perheen muut jäsenet eivät kasteen merkitystä useimmiten ymmärrä.


Aon seurakunnan syksyä on varjostanut seurakuntaneuvoston puheenjohtajan Noboru Koozukin loukkaantuminen moottoripyörällä ulosajossa. Selkäranka murtui ja vasen ranne murtui perin pohjin. Herra varjeli kuitenkin niin, että selkäydin säilyi ehjänä ja muutaman kuukauden makuulla miehestä pitäisi taas tulla työkykyinen. Tämän keskellä hän ja hänen perheensä ovat saaneet löytää syvemmän yhteyden Herraan. Parasta kristittynä olemisessa onkin se, että Herra on kanssamme myös ja erityisesti päivinä, joita me nimitämme "pahoiksi". Seurakuntaneuvoston muut jäsenet ovat ottaneet lisävastuuta hartioilleen tässä tilanteessa ja keskinäinen yhteys on lujittunut.


Lokakuusta aloitimme Risteysasema-toiminnan, jossa kerran viikossa kutsumme muutamaksi tunniksi kokoon psyykkisesti tai fyysisesti vammautuneita. Tulijoita vapaaehtoiset ja omaiset mukaan lukien on ollut keskimäärin 10 henkeä ja ilmapiiri on ollut todella avoin. Liikkeellelähtö on ollut siis rohkaiseva ja sielunhoitoa on riittänyt joka kertaan. Alussa saimme ihan asiantuntevaa apua sielunhoitokeskusteluihin, kun Pohjois-Savosta tullut vierailijaryhmä viipyi luonamme vajaat kolme viikkoa. He avustivat työtä monella tavalla: todistuksin, sielunhoidossa, jakeluissa, muuttopuuhissa ja monissa käytännön askareissa.


Kotikokoukset, englannin ryhmät, raamattupiirit, jumalanpalvelukset, ruokapiirit, lastenkokoukset ja kotikäynnit muodostavat työmme säännöllisen rungon. Täkäläisittäin isohkon Aon seurakunnan hallinto ja Nishinomiyan työpisteen rekisteröiminen seurakunnaksi yhdessä lähetyksen hallinnollisten tehtävien ja Raamattukoulun luentojen kanssa ovat pitäneet huolen siitä, että työpäivien pituudet ovat venyneet usein pikkutunneille asti. Mutta toisaalta työ on ollut mitä mielekkäintä. Vuoden vaihteessa odottelemme Raili Hiironniemeä takaisin Nishinomiyan työhön ja toiveet työtaakan helpottumisesta ovat korkealla. Työntekijäpula Länsi-Japanin ev.lut. Kirkossa on pahenemaan päin, kun esim. Ananin seurakunnan pastori Okada joutuu perhesyistä jäämään pois papin työstä. "Rukoilkaa elon Herraa, että Hän lähettäisi työmiehiä elonkorjuuseensa!"


Nishinomiyan suunnalla alkoi lokakuussa uusi lastenkerho, joka on vetänyt puoleensa myös lasten vanhempia. ILO -yhtye eli noin puolet koko Nishinomiyan seurakunnan jäsenistä on harjoitellut innokkaasti, jokunen esiintymismatkakin on ollut ja joulukonsertti haasteena edessä. ILO on kirjoitellut ihan omia sävellyksiäkin pari kappaletta ja intoa riittää. Kävijämäärä myös nuorten työssä on ollut ilahduttavan runsas täkäläisittäin.

 

 

Oikein siunattua joulua ja vuotta 2001 Sinulle ja kaikille rakkaillesi!

 

Jorma ja Lea Pihkala

 

PS.   Taloudellisen tuen työllemme voi kanavoida Akaan, Pyynikin, Langinkosken, Anjalankosken ja Hausjärven seurakuntien kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetys-piirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä. Alla piirien yhteys ja tilitiedot:

 

Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
EKOP 562009-440065
Raatimiehenk. 13,
53100 Lappeenranta
puh. 05-453 0225,

Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys:
TSOP 573008-245702
Hämeenpuisto 41,
33200 Tampere,
puh. 03-212 0778,

Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
Leonia 800010-1558247
Karjalankatu 2 A 6,
00520 Helsinki,
puh. 09-148 6655,

 

Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
OP 575001-249888
Torvitie 3,
45130 Kouvola,
puh. 05-311 7193,

Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
Merita 107830-201938
Tulliportink. 26,
70100 Kuopio
puh. 017-262 2082