Jorma ja Lea Pihkala

1050-2 Ao-choOno-shi
675-1358 Japan

+81-794-66-4752

 

Adventtina 2001


  Joulurauhaa, rakkaat ystävät! 
     

Mutta kullekin meistä on armo annettu Kristuksen lahjan mitan mukaan. Sen tähden on sanottu: "Hän astui ylös korkeuteen, otti vankeja saaliikseen, antoi lahjoja ihmisille." Eikö se, että hän astui ylös, merkitse, että hän oli astunut alaskin maan alimpiin paikkoihin? Hän, joka oli astunut alas, on myös astunut ylös kaikkia taivaita ylemmäksi täyttääkseen kaiken. (Ef. 4:7-10)

 

 

 

 

 

Joulun lahja

Joskus joululahjapaketteja avatessa on sydämeeni iskenyt syyllisyys. Onkohan minulla oikeutta saada näin paljon kaikkinaista hyvää? Eikö minun pikemminkin pitäisi noiden itämaan tietäjien tavoin jakaa sydämeni aarteet itse Jeesukselle ja antaa joululahja juuri Hänelle. Viimeisen tuomion kuvauksesta tiedän kaiken lisäksi mainiosti, miten aivan käytännössä voin tänäkin päivänä lahjani Jeesukselle antaa. Voin tehdä sen jakamalla aikaani, voimiani, varojani, evankeliumin sanaa ja ajallista hyvää Jeesuksen vähimmille veljille. Kaupallisen joulun vastustukseen liittyy kaiketi aimo annos syyllisyyttä juuri siitä, että nuo lahjat Jeesukselle on kovin usein jääneet antamatta.

Yllä lainaamissani jakeissa Paavali maalaa muutamalla väkevällä piirrolla joulun, pääsiäisen, taivaaseen astumisen ja helluntain sanoman. Niissä Hän kuitenkin osoittaa, että Jeesus tuli tänne alas nimen omaan antamaan lahjoja ihmisille. Todettuaan ensin, että jokaiselle Jumalan lapselle on annettu lahja, hän jatkaa, että kysymys ei ole vain yhdestä vaan monista lahjoista. Lahjojen lahja on syntien anteeksiantamuksen ja pelastuksen armo. Sitä Kristus jakaa omilleen oman mittansa mukaan. Kristuksen mitta ei ole kitsas vaan ylenpalttisen runsas. Lisäksi Jeesus jakaa erilaisista armolahjoja - jotka nekin ovat Kristuksen lahjan mitan mukaisia.

Valtaisa on Herran omille joululahjojen määrä ja laatu. Meillä ei olisi mitään oikeutta saada niistä ainoatakaan, mutta ne ovat kaikki Kristuksen armon lahjaa Hänen omilleen. Saamme siksi täysin rinnoin iloita joulun suuresta lahjasta ja juuri siitä ilosta käsin lähteä sitten jakamaan Hänen armoaan muille. Jakaessamme evankeliumia ja rakkautta saamme kokea ihmeitä. Jaettu armon sana moninkertaistuu ja jaettu rakkaus kasvaa kuin kalat ja leipä aikanaan Jeesuksen siunaavissa käsissä.

Jeesus astui alas, maan alimpiin paikkoihin. Hän tuli tallin seimelle ja tulee tänään likaisiin sydämiin. Hän astui ristin puulle ja vuodatti verensä meidän tähtemme. Tänäänkin Hän pyhällä kalliilla sovintoverellään puhdistaa sydämiä oman Pyhän Henkensä asunnoiksi.

Hän astui myös ylös korkeuteen. Jeesus itse kuvaa tätä astumistaan näin: ”Nyt tämän maailman ruhtinas heitetään ulos. Kun minut ylennetään maasta, minä vedän kaikki luokseni." (Joh. 12:31,32)  Jeesus ylennettiin maasta ristille ja ristiltä haudan kautta taivaan kirkkauteen. Vetämällä ihmisiä ristin evankeliumilla puoleensa Jeesus tempaa heidät synnin, kuoleman ja Saatanan vankeudesta omaan vapauden ja totuuden ja rakkauden valtakuntaansa. Samalla kun Hän vapauttaa vangit, Hän jakaa heille runsaita lahjoja. Niistä vähäisin ei ole syntien anteeksiantamuksen rauha eli todellinen joulurauha. Vähäinen ei liioin ole Pyhän Hengen lahja, jossa Jeesus ja Isä asettuvat itse asumaan vapaaksi temmatun sydämeen asumaan.

Mutta lahja ei rajoitu siihenkään. Kun olen vieraillut Onon kaupungin sairaalassa Aon seurakunnan aktiivijäsenen Chizuko Takahashin vakavasti sairaan isän luona, on ollut hienoa saada kertoa, että Jeesus ei pelasta vain tätä aikaa varten, vaan vie vapaaksi tempaamansa perille iankaikkiseen jouluun asti. Eikä kysymys ole siitä, miten hyvin itse kelpaisin kaikkeen tähän, vaan siitä, että Jeesus täyttää kaiken, minkä on luvannut ja ylösnousemuksensa voitolla jo varmistanut. Hän vie meidät perille siihen ihmeelliseen Kristuksen seurakunnan ylistyskuoroon, jossa veisataan ylistystä Karitsalle. Kristus on täyttävä kirkkaudellaan ja suuruudellaan uuden taivaan ja uuden maan. Kun sen kerran pelkästä armosta pääsee kokemaan, niin se on lahjojen lahja ja Antajan on joulun Herra Jeesus Kristus.

 

Syytä kiitokseen

Edellisessä kirjeessämme kerroimme, miten Nishinomiyan seurakunnan rouva Mieko Tani odotti syöpäleikkausta. Se onnistui hyvin ja hän on hyvää vauhtia toipumassa. Olemme iloinneet myös Aon kirkon lähellä asuvan Hiroshi Takahashin (50) ihmeellisestä parantumisesta vatsasyövästä. Kaksi kuukautta sitten hänelle annettiin vain pari-kolme kuukautta elinaikaa, mutta Herra vastasi rukouksiin niin, että pari viikkoa sitten hän pääsi sairaalasta kotiin eikä syövästä ole enää merkkiäkään jäljellä. Herra on suuri Vapahtaja ja suuri Parantaja. Kerran kaikki Hänen omansa saavat kiittää ja riemuita iankaikkisesta ja täydellisestä terveydestä uudessa ylösnousemusruumiissa.

Evankelioimispäivät ja myyjäiset

Tätä kirjoittaessani meillä ovat juuri kolmen tilaisuuden evankelioimistapahtuma ja vuotuiset myyjäiset takanapäin. Kokoussarjan pääpuhujana oli pastori Masao Tanaka, joka pariin otteeseen on vieraillut myös Suomessa ja jotkut teistä saattavat hänet muistaakin. Hän puhui elävällä, mukaansa tempaavalla tavalla siitä, miten Jeesus vapauttaa menneisyyden taakoista, antaa tähän päivään sisällön ja mielekkyyden sekä varustaa meidät kohtaamaan tulevaisuutemme ja iankaikkisuuden. Kokouksissa avusti Nishinomiyan seurakunnan ILO -bändi ja saimme kuulla kolme koskettavaa todistusta hiljattain uskoon tulleilta. Päiville osallistui kaikkiaan noin 70 eri ihmistä. Mukaan tuli iloksemme myös toistakymmentä ei-kristittyä, joukossa useita aivan ensikertalaisiakin. Seurakunta sai uutta intoa evankeliumin julistamiseen. Erityisesti haluaisin esirukoustenne alle jättää Nobuo Chikadan (22), kristityn kodin pojan, joka ilmaisi halunsa uskoa Herraan ja on tullut kokouksiin aktiivisesti mukaan päivien jälkeen.

Myyjäisten valmistelu tapahtui tänä vuonna poikkeuksellisen nopealla tempolla, mutta yhteishenki oli hyvä ja kävijöitä hienossa säässä noin 200. Kaikki tulijat saivat paketin evankelioivia lehtisiä ja kutsut joulun ajan tapahtumiin. Moni ensikertalainenkin uskalsi nyt astua kirkon ovesta sisään, ja jotkut ilmaisivat avoimesti kiinnostuksensa kirkkomme ohjelmaa ja evankeliumin sanomaa kohtaan.

Joulun ajan tapahtumia

Nyt olemme täydellä vauhdilla valmistautumassa joulunajan tapahtumiin. Kaupallinen joulu on lyönyt itsensä tässä maassa niin tehokkaasti lävitse, että se tarjoaa poikkeuksellisen hyvän lähtökohdan kristillisen sanoman viestittämiseen. Varsinkin lapsiperheet koristavat kuusensa ja jakavat lahjoja lapsilleen, mutta eivät tiedä joulun sisällöstä sen enempää kuin, että kysymys on kristillisestä juhlasta. Monilla on kuitenkin uteliaisuutta tulla nimen omaan jouluna kirkkoon asti kurkistamaan itse juhlan sisältöön. Tätä asiaa pyrimme taas tänäkin vuonna hyödyntämään. Aossa pidämme lasten joulujuhlan 16.12. Saman päivän iltana on taas vuorossa Nishinomiyan joulukonsertti, jossa ILO esiintyy suuren kerrostaloalueen kokoontumistiloissa ja radiopastori Yoshitake Ariki jakaa joulun sanomaa.

Omenapuu

 

22.12. on Omenapuu-nimisen noin 40 lapsen päiväkerhon joulujuhla, johon osallistuvat myös vanhemmat ja isovanhemmat. Eli joukkoa odotetaan mukaan pitkälti yli 100 henkeä. Omenapuu-päiväkerhoa (kaksi kertaa viikossa 3-4 -vuotiaille lapsille aamupäivisin kahdessa ryhmässä) pyörittää kaksi Aon seurakunnan aktiivijäsentä ja sitä arvostetaan Yashirossa (naapurikauppala) hyvin korkealle, vaikka se toimii avoimen kristillisillä periaatteilla. Joka aamu pidetään aamuhartaus, kolme kertaa vuodessa kaikki vanhemmat kootaan tilaisuuteen, jossa on Jumalan sana esillä. Lisäksi toiminnan yhteydessä on kotikokouksia kaksi kertaa kuussa. Tämän Omenapuu-toiminnan kautta on Aon seurakuntaan kastettu kolme jäsentä ja äideissä on muutamia etsiviä tälläkin hetkellä.

23.12. pidetään joulujumalanpalvelus ja rukouksemme on, että Mariko Ootani (22) lapsena kastettu kristityn äidin tytär voitaisiin konfirmoida sen yhteydessä. Taistelua hänen sydämessään yhä käydään, vaikka rippikouluopetus on jo suoritettu loppuun.

24.12. aamupäivällä on taas vuorossa joulukonsertti Aon kirkossa. Siihen musiikkia tulee esittämään naapurikaupunkimme Mikin sisarseurakuntamme pastorin sellisti vaimo Yoshiko Ogano. Kaarina soittaa pianoa. Lisäksi on saksofonia, yksinlaulua, lasten ohjelmaa ja yhteisiä joululauluja sekä joulun sanaa. Samana iltana on sitten Nishinomiyassa kynttiläjumalanpalvelus, jonka yhteydessä suoritetaan rouva Moritan pojan Daitan ja tyttären Hikarin kaste.

Tulevia kuvioita

Kun Nishinomiyasta muutimme tänne Aoon, sopimus oli, että vastaisimme tämän seurakunnan työstä kaksi vuotta ja sen jälkeen tälle seurakunnalle pyritään löytämään japanilainen pastori. Ensi huhtikuun alusta seuraajaksemme on valittu Tetsuaki Ueda niminen 45 -vuotias pastori, jonka perheeseen kuuluu teologisessa seminaarissa opiskellut vaimo, kaksi poikaa ja tytär. Kaikki lapset ovat koululaisia, vanhin aloittaa lukiossa ja nuorin on ala-asteella.

Näin ollen me palaamme lyhyelle välikausilomalle Suomeen, minä ja Sinikka ja Kaarina huhtikuun alussa ja Lea toukokuun alussa. Palaamme sitten elokuun lopussa 2002 uudelle kolmen vuoden kaudelle Japaniin ja uudeksi sijoituspaikaksemme on Länsi-Japanin ev.lut. Kirkko osoittanut meille Fukuyaman kaupungissa Hiroshiman läänin itäosassa sijaitsevan Itä-Fukuyaman seurakunnan. Se on noin 20 vuotta sitten norjalaisten lähettien aloittama vireä seurakunta, joka on kolme vuotta sitten rakentanut komean uuden kirkkorakennuksen. Iloitsemme mahdollisuudesta saada jatkaa työtä tässä meille rakkaassa maassa, jossa evankeliumin julistajista on kova pula. Kaikki edellä sanottu tietenkin sikäli kuin Herra suo ja me elämme.

Lea jatkaa perheuutisilla

Syksy on kulunut kirkon työn ja kodin merkeissä. Kaarina aloitti yliopiston naapurikauppalassa opiskellen musiikkia ja pianon soittoa. Alussa oli vähän vaikeuksia sopeutua kieleen ja opiskeluun. Nyt alkavat jo asiat sujua ja ystäviäkin on löytynyt. Kaarina auttaa sopivasti kirkkomme musiikin tarpeessa säestämällä ja joulukonsertissa hän soittaa oman osuutensa sekä säestäen sellistiä. Kaarinasta on paljon iloa. Nuori ja iloinen ihminen on kaikille mieluinen.

Sinikka on ollut yllättävän terve. Hän on tehnyt monin tavoin lähetystyötä todistamalla ja jakamalla kirkon kutsuja ja auttamalla meitä joka viikko kokoontuvassa mielenterveyspiirissä. Sinikka on opettanut minua rukoilemaan. Hän haluaa viedä kaikki rukouksessa Herralle. Rukoilemme monta kertaa päivässä eri asioiden puolesta.

21.11 täytin 60 vuotta. Se oli minulle jotenkin uutuudessaan vaikea asia. Tuo luku 60 näyttää niin isolta ennen kuin siihen tottuu. Täällä Japanissa päivä kului kirkon työn merkeissä. Ellei sieltä Suomesta olisi tullut postia olisi voinut jopa tuon päivän unohtaa. Äitini lähetti ihastuttavan kukkakorin. Kiitos Teille kaikille, jotka muistitte minua syntymäpäivänäni. Kiitos ennen kaikkea jatkuvista esirukouksistanne ja tuesta työllemme.

Rukouksemme on, että Herra täyttäisi joulunaikanne hyvillä lahjoillaan!

Jorma, Lea, Sinikka ja Kaarina Pihkala

 

Tuen yhteystiedot:

Taloudellisen tuen työllemme voi kanavoida Akaan, Pyynikin, Langinkosken, Anjalankosken ja Hausjärven seurakuntien kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä. Vierellä piirien yhteys ja tilitiedot.

 • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
  EKOP 562009-440065
  Raatimiehenk. 13,
  53100 Lappeenranta
  puh. 05-453 0225,
 • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys:
  TSOP 573008-245702
  Hämeenpuisto 41,
  33200 Tampere,
  puh. 03-212 0778,
 • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
  Leonia 800010-1558247
  Karjalankatu 2 A 6,
  00520 Helsinki,
  puh. 09-877 0060,
 • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
  OP 575001-249888
  Torvitie 3,
  45130 Kouvola,
  puh. 05-311 7193,
 • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
  Merita 107830-201938
  Tulliportink. 26,
  70100 Kuopio
  puh. 017-262 2082