Jorma ja Lea Pihkala
8-13-10 Makuyamadai
Fukuyama-shi
721-0913 Japan
Puh. +81-849-47-8150

http://www.pihkala.net

 

Fukuyama 15.10. 2002

  Jumalan rauhaa, rakkaat ystävät! 
 

 

 

 

 

Aabrahamin esirukous

Tänään aamuvartiossani luin  Raamatun jakeen: "Ja Aabraham lähestyi Häntä (Herraa) ja sanoi: 'Aiotko siis hukuttaa vanhurskaan yhdessä jumalattoman kanssa? Entä jos kaupungissa on viisikymmentä vanhurskasta; aiotko hukuttaa heidät etkä säästä paikkaa siellä olevain viidenkymmenen vanhurskaan tähden?'"

Aabraham luotti Herraan ja uskalsi rukouksessa  lähestyä Häntä. Aabraham myös kunnioitti Herraa ja sanoi itse olevansa vain tomua ja tuhkaa. Silti hän uskalsi tulla rukouksessa pyytämään Jumalan armahdusta Sodoman kaupungin asukkaille. Kuitenkin me tiedämme Raamattua lukiessamme, että Jumala hävitti Sodoman, koska sieltä ei löytynyt Lootin perheen lisäksi yhtään vanhurskasta ja parannukseen taipuvaa. Jumala on suvereeni tuomioissaan. Hän on kaikkivaltias ja armossaan rikas. Jumala on se joka vastaa rukouksiimme. Ei vastaus on myös vastaus.

Asettumista uuteen ympäristöön

Puolitoista kuukautta on kulunut tulostamme tänne Fukuyamaan. Japanin saaret on kansoitettu 127 miljoonalla japanilaisella. Uusi asuinpaikkamme on Hiroshiman läänissä Fukuyama nimisessä kaupungissa. Kaupungissa on noin 400000 asukasta. Kaupunki on kumpuilevaa ja mäkistä  aluetta. Kauempana siintävät vuoret ja toisella puolella Japanin sisämeri sataman teollisuusalueineen.

Seurakunta on noin 25 vuotta sitten Norjan Lähetysliiton (NLM) lähettien aloittama. Nykyinen kirkko rakennettiin viisi vuotta sitten edellisen pienen ja kevytrakenteisen tilalle. Uusi kirkko on kaunis ja tilava, mutta rakennuksen velkojen maksun kanssa seurakunta on taloudellisesti erittäin tiukoilla. Rakennuksen läheisyydessä on pieni puistikko, jossa kasvaa kirsikkapuita. Aivan kirkon ympärillä alkaa noin 20000 asukkaan omakoti-alue.

Nuorekas seurakunta

Itä-Fukuyaman seurakunta on ottanut meidät lämpimästi vastaan. Seurakunta on nuorempi kuin Aon seurakunta, joten myös jäsenistö on nuorempaa. Olemme sopeutuneet uuteen kotiimme ja työhömme pikku hiljaa. Seurakuntalaiset ovat aktiivisia ja Raamattua he haluavat opiskella tosissaan. Raamattu-ryhmiä on peräti neljä viikossa. Jumalanpalveluksessa jokainen vuorollaan palvelee eri tehtävissä. Pieni on uskovien lauma. Jumalanpalveluksessa kävijöitä on n. 30-35 ihmistä. Etsijöitä on kymmenkunta. Vastuu lähimmäisten pelastumisesta on seurakuntalaisten sydämellä. Seurakunnassa on myös mukava joukko aikuisia nuoria (opiskelijaikäisiä). Heistä yksi kastettiin juuri 4.8.

Rukoilkaamme sitä, että Jumalan armo saisi kohdata ympärillä asuvia ihmisiä. Ihmisiä on paljon. Jumalan pyhä Henki on jo tehnyt monta vuotta monen kaupunkilaisen sydämessä työtään. Hän, Pyhä Henki, tuli paljon ennen, kuin me tulimme tähän kaupunkiin, ja on valmistellut monia pelastukseen liittyviä asioita. Nyt me olemme Herran palvelijoina uskollisesti palvellen rukouksen ja Sanan opastuksella täällä tehden tätä lähetystyötä. Te rukoilette siellä ja me täällä toimimme juoksutyttöinä ja juoksupoikina tässä hengellisessä työssä. Tämä on sodankäyntiä. Tarvitaan etujoukot ja takana muonitus sekä tukijoukot. Ilman esirukouksianne emme pysty tekemään tätä työtä.

Työmuotoja

Säännöllinen viikko-ohjelma sisältää sunnuntain pyhäkoulun ja jumalanpalveluksen. Niiden jälkeen jakaudutaan ryhmiin, joissa jaetaan kuultua ja rukoillaan yhdessä. Naistenpiiri, nuortenpiiri, seurakuntaneuvosto, pyhäkoulunopettajien kokoukset ja erilaiset toimikuntien kokoukset pidetään myös sunnuntaisin, joten päivä venyy varsin pitkäksi. Suuri apu meille on eläkkeellä oleva pastori Aoton perhe. Pastori saarnaa kerran viikossa ja pitää yhtä säännöllistä raamatturyhmää. Muut kolme raamatturyhmää ovat Jorman vastuulla. Englannin ryhmiä on kolme, ruokapiiri ja käsityöpiiri molemmat kerran kuussa. Lisäksi on sielunhoitoa, vihkikeskusteluja, viikkotiedotteen tekoa, kotisivujen päivitystä ja lähetyksen hallintoon liittyviä tehtäviä.

Lokakuussa pääsimme aloittamaan jo hiukan uuttakin, kun  ruokapiiri ja lastentarhalaisten englanninryhmä avasivat ovensa. Ensimmäiseen naisten ruokapiiriin tuli 19 henkeä. Ala-asteen lasten englannin ryhmässä on 11 lasta. Kaikissa piireissä on aina myös Raamattuopetus. Muita työmuotoja, joilla pyritään tavoittamaan ulkopuolisia, ovat  kirjallisuus ja lehtityön lisäksi etsivien Raamattu-ryhmä, konsertit ja avioliittoon vihkimiset.

Tällä hetkellä jo lähes 80% kaikista avioliittoon vihkimisistä tapahtuu kristillisin menoin - mikä on melkoinen mahdollisuus ja haaste kristillisille kirkoille. Toisaalta asiaan saattaa liittyä myös omat ongelmansa, kun toisin kuin hotellien vihkikappeleissa, emme vihi eronneita ja avioerot ja uudelleen naimisiin meno on täälläkin kasvava ongelma.

Lähetyksen haasteet

Runsas viikko sitten pidimme kahden päivän lähettien kokoontumisen ja vuosikokouksen Hiruzenin leirikeskuksesta ja koko lähettikunta (8 lähettiä ja 3 nuorisotiimin jäsentä ja lapset) saimme virkistyä ja rohkaistua edessä olevien haasteiden keskellä. Varsinkin Nishinomiyan ja Awajin työssä ollaan eräässä merkityksessä taitekohdassa. Molemmissa liikkuu varsin paljon ihmisiä tilaisuuksissa, mutta nykyiset vuokratilat ovat käyneet auttamattoman ahtaiksi. Ellemme saa hankituksi seurakunnille kirkkojen tontteja, jolle seurakunnat voisivat rakentaa kirkkonsa, kasvua ei enää voi tapahtua. Jätämme nämä tarpeet rukousaiheeksi samalla kun huudamme Herran puoleen, että Hän lähettäisi uusia työntekijöitä elonkorjuuseensa.

Vieraita Tokiosta ja Nishinomiyasta

Viime sunnuntaina saimme myös vieraita Nishinomiyan kirkolta (sieltä on tänne noin 3 tunnin ajomatka moottoriteitä myöden - tässä maassa matkoja ei mitata kilometreinä vaan tunteina). 17 innokasta seurakuntalaista tuli Liivolan perheen johdolla isolla bussilla jumalanpalvelukseen. Heillä oli mukanaan eri instrumentteja ja he pitivät pienen konsertin soittaen ja laulaen. Vietimme myös yhteistä rakkaudenateriaa, jossa pöytä oli 50 hengelle katettu. Oli suuren juhlan tuntua.

Lea

Jorma jatkaa jakamalla viime sunnuntain pyhäkoulussa opettamaansa:

Isän sydämelle asti

Näiden tapausten jälkeen Jumala koetteli Aabrahamia ja sanoi hänelle: "Aabraham!" Hän vastasi: "Tässä olen." Jumala sanoi: "Ota Iisak, ainoa poikasi, jota rakastat, mene Moorian maahan ja uhraa hänet siellä polttouhriksi vuorella, jonka sinulle sanon." (1.Moos. 22:1-2)

Jumala koetteli Aabrahamia, uskon isää. Ei tietenkään siksi, ettei Hän olisi tiennyt kuinka syvä oli Aabrahamin luottamus ja usko Häneen. Koettelemuksen tarkoitus oli viedä Aabraham vielä syvemmälle uskossa, pitkälle Jumalan Isän sydämen tuntemiseen.

Aabrahamin usko ilmeni ensiksikin siinä, että hän vastasi välittömästi Herran kutsuun, kun kuuli Herran äänen. Aabrahamille näkymätön Jumalan todellisuus oli aivan lähellä. Hän ikään kuin "hengitti kaiken aikaa yliluonnollista todellisuutta": "Tässä olen." Jumalan lapsen tuntomerkki on  siinä, että hän vaeltaa tietoisesti Jumalan kasvojen edessä ja avatessaan Raamattunsa hän asettuu Isän eteen ja vastaa Herran sanaan: "Tässä olen". Kuuntelen, olen valmis tekemään juuri niin kuin Sinä Herra sanot ja tahdot. Tämän kuuliaisuuden Aabraham oli oppinut vuosien saatossa, kun hän oli saanut nähdä Herran pitävän lupauksensa ja osoittavan suunnatonta rakkauttaan häntä kohtaan.

Aabrahamin uskon suuruus näkyy siinä, että hän otti Herralta vastaan myös sellaisen sanan, jota hän ei mitenkään kyennyt ymmärtämään. (Tänä päivänä tapana on hyljätä sellaiset Raamatun kohdat, jotka jopa aivan hyvin ymmärretäänkin, mutta joita ei tahdota noudattaa, koska ne eivät miellytä.) Aabraham ei tietenkään mitenkään voinut sovittaa järjen tasolla yhteen toisaalta Jumalan lupausta siitä, että Iisakista syntyisi suuri kansa ja vielä Iisakin jälkeläisestä tulisi tähän maailmaan koko maailman Vapahtaja, ja sitä, että hänen pitäisi nyt surmata ja polttaa Iisak uhrina Jumalalle.

Kolmen päivän matka Moorian vuorelle, paikalle, jonne kaksi tuhatta vuotta myöhemmin pystytettiin risti Jumalan ainoa Pojan uhraamiseksi koko ihmiskunnan syntien sovitukseksi, oli varmasti Aabrahamin elämän pisin matka. Siinä oli varmaankin sitä samaa pimeyttä, kuin Golgatan kauheana päivänäkin. Mutta noiden kolmen päivän aikana Aabrahamin usko kasvoi aivan uudelle tasolle. Hänen johtopäätöksensä oli niin kuin Heprealaiskirje kertoo:

"Koetukselle pantuna uhrasi Aabraham uskossa Iisakin, ainoan poikansa, vaikka oli saanut hänestä lupauksen:  'Iisakista sinä saat nimellesi jälkeläiset.' Hän näet päätteli, että Jumala kykenee kuolleistakin herättämään. Tämän ennusmerkkinä hän myös sai poikansa takaisin." (Hepr. 11:17-19)

Aabraham todellakin uhrasi Iisakin, hän luovutti poikansa kokonaan Herralle, vaikka Herra valmistikin uhrieläimen Iisakin sijaan. Samalla Aabrahamin usko kasvoi ylösnousemususkoksi. Jumala toteuttaa lupauksensa kuoleman ja uhrin läpikin. Ruumiin ylösnousemus on todellisuutta.  Herra avasi Aabrahamille vastauksen kuoleman kysymykseen. Jumala elämän antaja voi antaa sen myös toistamiseen.

Mutta koettelemus vei Aabrahamin vielä pidemmälle. Hän sai maistaa jotain siitä Isän sydämen tuskasta ja rakkaudesta, joka ilmeni, kun Jumalan ainoa Poika Jeesus riippui Golgatan ristillä eikä taivaallisen Isän "kohotetun veitsen" kuulunutkaan komentoa "Seis!" Isän käsi löi oman Poikansa tuskalla, kuolemalla ja polttavalla hylkäystuomion tulella, ettei yhdenkään joka uskossa turvaa Häneen tarvitsi ikinä maistaa mitään siitä tuskasta, joka hänelle syntien tähden kuuluisi. Aabraham pääsi maistamaan jotain taivaallisen Isän uhraavan rakkauden syvyydestä noina kolmena päivänä, jotka johtivat hänet ylösnousemususkoon.

Oletko Sinä valmis luovuttamaan kaikkein rakkaimpasi Herralle? Oletko Sinä valmis ottamaan Herran sanasta vastaan myös sellaista, mihin sinun ymmärryksesi ei riitä löytääksesi sellaisen Herran, joka herättää myös kuolleet? Oletko valmis Herran koeteltavaksi, niin että pääset maistamaan sen seurauksena jotain Isän sydämen tuskasta ja rakkaudesta yhä pimeydessä vaeltavia ihmisiä kohtaan? Kun vaellat Herran sanan varassa koettelemusten keskellä, Sinulle avautuu taivaallisen ylistyksen sisältö: Isän rakkaus, joka uhrasi oman Poikansa, jotta me saisimme iankaikkisen elämän.

Alkutuntumaa työstämme

Huolimatta varsin "lämpimästä" etten sanoisi kuumasta vastaanotosta, jonka tämä maa meille antoi ja varsin hikisestä muutosta, olemme kaikki olleet oikein hyvässä kunnossa. Itse asiassa virkistävän Suomen loman jälkeen on ollut ilo aloitella uutta työtä, vaikka kaikkiin sen kuvioihin emme ihan äkkiä tietysti ole vielä sisälle päässeetkään. Mutta silmiinpistävä ero edelliseen kirkkoomme verrattuna on se, että komeaan kirkkorakennukseemme uusien ihmisten tuntuu olevan varsin helppo tulla. Koska alue, jolla asumme on suuri uudisrakennusalue, joka on raivattu suunnilleen samoihin aikoihin vuoren kukkuloita tasoittelemalla, kuin kirkkomme työkin alkoi täällä, ihmiset ovat suurelta osin muualta muuttaneita ja varsin avoimia uusille vaikutteille. Avoimuus näkyy myös siinä, että eri puolilla asuntoaluetta liikkuessamme saamme osaksemme usein hyvin kohteliaita tervehdyksiä.

Esirukousaiheita

Esirukousaiheeksi haluaisin jättää etsijät, että osaisimme oikein johtaa heidät sisälle pelastuksen salaisuuteen ja kasteen armoon. Muistakaa myös lähi ajan ohjelmaamme: 2.-3.11. pidetään evankelioimispäivät, joissa puhuu pastori Yoshitake Ariki. 24.11. pidetään häät. Marras-joulukuussa tulee Mikko Goes To Heaven Suomesta toiselle konserttikierrokselleen Japaniin. 11.12. he pitävät joulukonsertin Itä-Fukuyaman seurakunnassa. Siten 15.12. on lasten joulujuhla ja seuraavana viikonvaihteena seurakunnan joulujumalanpalvelus.


Siunattua syksyn jatkoa Sinulle ja rakkaillesi!

Jorma ja Lea Pihkala + lapset ja lastenlapset

 
Tuen yhteystiedot:

Taloudellisen tuen työllemme voi kanavoida Akaan, Pyynikin, Langinkosken, Anjalankosken ja Hausjärven seurakuntien kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä. Vierellä piirien yhteys ja tilitiedot.

 

 • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
  EKOP 562009-440065
  Raatimiehenk. 13,
  53100 Lappeenranta
  puh. 05-453 0225,

 • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys:
  TSOP 573008-245702
  Hämeenpuisto 41,
  33200 Tampere,
  puh. 03-212 0778,

 • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
  Leonia 800010-1558247
  Karjalankatu 2 A 6,
  00520 Helsinki,
  puh. 09-877 0060,

 

 • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
  OP 575001-249888
  Torvitie 3,
  45130 Kouvola,
  puh. 05-311 7193,

 • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
  Merita 107830-201938
  Tulliportink. 26,
  70100 Kuopio
  puh. 017-262 2082