Jorma ja Lea Pihkala
8-13-10 Makuyamadai
Fukuyama-shi
721-0913 Japan
Puh. +81-849-47-8150

http://www.pihkala.net

 

Adventtina 2002

Ilon ja rauhan juhlaa teille, rakkaat ystävät! 
 

 

 

 

 

Jumala on uskollinen, hän, joka on kutsunut teidät Poikansa Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, yhteyteen. (1.Kor.1: 9)

Tämä suuri jae sisältää Jumalan ilmoituksen kahdesta asiasta. Ensimmäinen on se, että "Jumala on uskollinen" ja toinen sen, että meidät on kutsuttu "Jumalan Pojan, Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme yhteyteen". Lähdemme liikkeelle jälkimmäisestä.

Paavali käyttää Vapahtajastamme varta vasten niinkin pitkää nimitystä kuin "Jumalan Poika, Jeesus Kristus, meidän Herramme". Tuo nimi pitää sisällään nimittäin koko pelastushistorian. "Jumalan Poika" kertoo Hänen varsinaisen olemuksensa Pyhän Kolminaisuuden toisena Persoonana, Jumalana, jolla on kaikki valta maan päällä ja taivaassa. Nimi Jeesus pitää sisällään joulun ihmeellisen tosiasian. Jumala tuli ihmiseksi ja asui meidän keskellämme. Jeesus on muoto ja hahmo, jossa me saimme oppia tuntemaan Jumalan olemuksen ihmeellisen salaisuuden, Isän rakkauden, joka antaa oman Poikansa meidän hyväksemme. Nimi Kristus (=Messias, Voideltu) kertoo Hänen tehtävänsä: Hän on Jumalan Pyhällä Hengellä voitelema Profeetta, Ylipappi ja Kuningas (näihin tehtäviin asettaminen Vanhassa Testamentissa tapahtui voitelemalla). Kristus antoi meille totuutensa sanan, uhrasi itsensä meidän syntiemme sovitukseksi ja vapautti meidät synnin, kuoleman ja Saatanan tyranniasta oman kuninkaallisen valtansa vapauteen. Meidän Herramme taas kertoo siitä, että Hänet on korotettu ylösnousemuksen ja taivaaseen astumisen kautta Valtiaaksi, jonka hallintavallalla ei ole mitään rajoja. Hänen valtansa meihin nähden on ehdoton ja lopullinen.

Sana, joka on käännetty yhteydeksi, on alkukielellä koinonia. Sana merkitsee keskinäistä jakamista, jossa osapuolten kaikki omaisuus, ajatukset, tavoitteet, edut, voimavarat, ilot ja surut, ovat yhteiset. Osapuolet välittävät, ovat kiinnostuneita toistensa tarpeista, kehityksestä ja kasvusta niin ruumiin, sielun kuin hengenkin tasolla. He elävät ja vaeltavat yhdessä ja ovat myös antautuneet toisilleen. He ovat toiminnassaan kuin liikekumppaneita, elämässään kuin samassa kodissa asuvat puolisot, keskinäisessä tukemisessa kuin parhaat ystävät.

Yhteys tähän Jeesukseen merkitsee, että kaikki Hänen voimavaransa ovat minun käytettävissäni. Ja on siis kysymys Hänestä, "jossa asuu ruumiillisesti koko Jumalan täyteys." Mutta samoin on koko minun heikkouteni myös Hänen käytettävissään. Vaikka Hän sopeuttaa itsensä minun heikkouteeni, Hän pysyy väkevänä ja Hänen voimallaan ei ole rajoja. Yhteys merkitsee myös keskinäisen työn, taisteluiden ja kärsimyksenkin jakamista. Tämän Herran Jeesuksen yhteyteen Jumala itse meidät kutsui. Elämä Kristuksessa on yhteyttä tällaiseen Vapahtajaan.

Mutta sitten tuo jakeen alkuosan lyhyt ja ytimekäs viesti: "Jumala on uskollinen". Se tarkoittaa sitä, että Jumala on luotettava, Hänen varaansa voi jättäytyä koko painollaan. Hän pitää sanansa ja toteuttaa kaikki lupauksensa. Kun elämme yhteydessä Jeesuksen kanssa, kun teemme työtä yhdessä Jeesuksen kanssa, voimme olla täysin turvallisella mielellä, sillä Jumala on uskollinen. Myöhemmin samaisessa kirjeessään Korinton seurakunnalle Paavali tiivistää johtopäätöksen näin: "Sen tähden, rakkaat veljeni, olkaa lujat, järkähtämättömät, aina innokkaat Herran työssä tietäen, että teidän vaivannäkönne ei ole turha Herrassa." (1 Kor.15:58)

30 vuoden virstanpylväs

Eräänä todistuksena Herramme uskollisuudesta, joka on tullut osaksemme myös monien teidän uskollisten esirukoilijoidemme kautta, on se, että tänä jouluna, tarkkaan ottaen jouluaattona tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta siitä, kun ensi kertaa tulimme Japaniin lähetystyöhön. Jälkikäteen olemme toki moneen kertaan pahoitelleet mielessämme sitä, että maahan tulo päivä osui juuri jouluaattoon ja vieläpä kello kahdeksaan illalla. Onnistuimme niin tehokkaasti estämään silloisen Norjan Luterilaisen Lähetysliiton Japanin kentän esimiehen Magnus Sörhusin ja kolmen muun meitä vastaan tulleen ihmisen perhejoulun vieton. Tuosta ikimuistoisesta päivästä työmme tässä maassa alkoi, vaikka kentällä olo vuosia ei varsinaisesti olekaan kertynyt kuin 20, koska jouduimme viipymään Suomessa pitkään lasten koulu- ja terveyskysymysten vuoksi.

Olemme halunneet juhlistaa tätä 30 vuoden rupeamaa, julkaisemalla niitä varten, joilla on tietokone käytettävissään, Internetissä kaikki aikaisemmat kiertokirjeemme aina vuodesta 1970 asti kotisivuillamme, jotka löytyvät osoitteesta http://www.pihkala.net Kirjeet ovat aikajärjestyksessä ja viimeisiä kotisivuiksi taitettuja lukuun ottamatta niiden lukemiseen tarvitaan Acrobat Reader niminen ilmaisohjelma.

Tähän alle panen otteen vuoden 1973 joulukirjeestä, jossa heijastuu jotain noista alku aikojen tunnoista:
"Kun olemme saaneet nähdä jotain tämän kansan hengellisen kuoleman tilasta, niin todella tajuamme, miten mullistava on Raamatun lupaus: "Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, niille loistaa valkeus." Kysymys on todella "suuresta ilosta, joka on tuleva kaikelle kansalle." Meille on annettu Vapahtaja, Jeesus Kristus. Joulun sanoma on ainoa valo tässä kuoleman maassa - mutta se on riittävä valo: merkitsee, että synteihinsä kuollut saa jo nyt iankaikkisen elämän uskon kautta Jeesukseen. Se merkitsee myös sitä, että ajallisen kuoleman valta on voitettu. Vapahtajan Golgatan uhrin ja ylösnousemisen kautta meillä on pääsy kirkkauteen jätimmepä tämän maan ennemmin tai myöhemmin tai saimmepa olla täällä Jeesuksen paluuseen asti."

"Tämän joulun tärkein asia meille ei ole se, että olemme Japanissa lähetystyössä levittämässä joulun sanomaa, vaan se, että mekin saamme Jeesuksen veren kautta olla osalliset perinnöstä taivaassa, siinä valkeudessa, jota silmämme ei nyt tajua, mutta jonka keskus on Herra Jeesus itse Isän ja Pyhän Hengen kanssa."

Itä-Fukuyaman seurakunnan kipukohtia

Pikku hiljaa olemme päässeet sinuiksi Itä-Fukuyaman seurakunnan ja sen työn kanssa. Edellinen työntekijä oli japanilainen naisevankelista, tehokas ja lahjakas, ja hänen jäljiltään seurakunta odottaa varsin paljon työntekijöiltään. Kirjalliset työt eivät kuitenkaan suju meiltä aivan yhtä sujuvasti kuin kansallisilta työntekijöiltä. Mutta seurakunnan into oppia syvemmin Raamattua on ilahduttava.


Nishinomiyan seurakunnan vierailu 13.10. ILO esiintyy

Seurakunnan kipukohdatkin ovat pikku hiljaa tulleet näkyviin. Itse asiassa suuri osa aktiiviseurakuntalaisista on kastettu varsin hiljattain, vaikka seurakunnalla onkin 24 vuoden historia. Taustalla on repeämä, joka tapahtui täällä noin nelisen vuotta sitten nykyisen toisen kirkkorakennuksen valmistuttua. Seurakunta jakautui kahtia ja ns. karismaattinen siipi perusti toisen seurakunnan lähistölle. Sen seurauksena seurakunta on melkoisissa taloudellisissa vaikeuksissa kirkkonsa velkojen maksun kanssa. Muitakin hiertäviä kysymyksiä on, niin kuin kaikissa seurakunnissa. Kaikesta huolimatta seurakunta ei mielestäni ole jäänyt tuijottamaan taaksepäin. Halutaan syventyä Sanaan ja sen vahvistamana viedä evankeliumia eteenpäin.

Ja haasteita

Niin kuin edellisessä kirjeessä totesimme, seurakuntamme eri tilaisuuksissa käy ainakin 10 etsijää. Heidän kohdalla suuri haaste on saada johtaa heidät sisälle pelastukseen ja kasteen liittoon. Toisen haasteen muodostavat myös noiden kriisien vuoksi enemmän tai vähemmän sivuraiteelle jääneet aiemmin kastetut jäsenet.

Enemmän tai vähemmän psyykkisistä ongelmista kärsivät ihmiset ovat myös selkeä ryhmä seurakuntamme kuvioissa ja rukoillen etsimme parasta tapaa heidän auttamisekseen.

Tapahtumia

Pyhäinpäivän tienoon evankelioimispäiviin valmistauduimme rukoillen ja nuorisotiimin jäsen Sara-Maaria Hukari tuli levittämään ympäristöömme kutsuja ja evankelioivia lehtiä. Radiopastori Arikin sanoma oli todella hyvä. Erityisesti iloitsimme noin 20 hengen ryhmästä Fukuyaman kansanlauluseuran jäseniä, jotka tulivat jumalanpalvelukseen mukaan. He lauloivat pari hengellistä laulua ja saivat kuulla Arikin sanoman. Valta osa heistä oli ensi kertaa elämässään jumalanpalveluksessa.

Seurakuntalaisemme siskon tyttären häät 24.11. innostivat koko seurakuntaa valmistautumaan yksityiskohtia myöden juhlaan. Lattioita on vahailtu, ikkunoita pesty, morsiusmatto hankittu, vihkiparille annettu opetusta, tarvikkeita hankittu jne. Rukouksemme on, että juhlaan osallistuneet ei-kristityt näkisivät edes pienen välähdyksen taivaallisten häiden valosta ja alkaisivat etsiä sitä iloa, jota kukaan ei voi ihmiseltä riistää, iloa Herrassa.

Mikko Goes To Heaven bändi saapui 19.11. maahan ja on aloittanut kuukauden konserttikiertueensa. Kaksi viikkoa joulukuussa kuluukin heidän kanssaan eri seurakuntia kierrellessä tulkinnan ja bussinkuljettajan roolissa. Lea saa viikoksi koko 7 hengen porukan ruokapöytäänsä ja joutuu pitämään parin viikon ajan Raamattu-opetukset. Konsertteja porukalle kertyy kaikkiaan noin 20 ja seurakunnat ovat innolla ottamassa heitä vastaan.

Joulun aika

Täällä Itä-Fukuyamassa konsertti pidetään keskiviikkona 11.12. joulun pääevankelioimistapahtumana. 15.12. on sitten vuorossa lasten joulu, jota varten englannin ryhmän lapset harjoitellevat innokkaasti joulukuvaelmaa. Joulujumalanpalvelus ja seurakunnan joulujuhla pidetään 22.12. ja 23.12. (joka on kansallinen vapaapäivä keisarin syntymäpäivänä) on illalla kynttiläkirkko. Jouluaattona käymme vielä laulamassa jossain ulkona.

Ilouutisia Aosta

Työ Aon seurakunnassa on pastori Uedan johdolla edennyt todella hyvää vauhtia tämän vuoden aikana. Tämän vuoden aikana tulee kastetuksi kaikkiaan kuusi henkeä ja konfirmoiduksi kolme nuorta. Seurakunnassa vallitsee todella iloinen mieli, sillä mikään ei niin rohkaise vanhoja uskovia kuin se, että saa katsella Herran tekoja ympärillään. Muistetaan edelleen rukouksin Aon seurakuntaa, jonka jäsenet ehtivät parissa vuodessa tulla meille hyvin läheisiksi.

Sydämelliset kiitokset esirukouksistanne ja taloudellisesta tuestanne kuluneen vuoden aikana. Kiitos myös korteista, kirjeistä, sähköpostiviesteistä, paketeista ja puheluista, joilla olette meitä monella tavalla muistaneet ja rohkaisseet. Olemme saaneet Herran hyvyyttä paljon ja vointimme on ollut hyvä Sinikkaa myöten.

Haluamme toivottaa Sinulle ja kaikille rakkaillesi siunattua adventinaikaa ja riemullista Jeesuksen syntymän juhlaa.

Jorma, Lea ja Sinikka Pihkala

 
Tuen yhteystiedot:

Taloudellisen tuen työllemme voi kanavoida Akaan, Pyynikin, Langinkosken, Anjalankosken ja Hausjärven seurakuntien kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä. Vierellä piirien yhteys ja tilitiedot.

 

 • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
  EKOP 562009-440065
  Raatimiehenk. 13,
  53100 Lappeenranta
  puh. 05-453 0225,

 • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys:
  TSOP 573008-245702
  Hämeenpuisto 41,
  33200 Tampere,
  puh. 03-212 0778,

 • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
  Leonia 800010-1558247
  Karjalankatu 2 A 6,
  00520 Helsinki,
  puh. 09-877 0060,

 

 • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
  OP 575001-249888
  Torvitie 3,
  45130 Kouvola,
  puh. 05-311 7193,

 • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
  Merita 107830-201938
  Tulliportink. 26,
  70100 Kuopio
  puh. 017-262 2082