Jorma ja Lea Pihkala
8-13-10 Makuyamadai
Fukuyama-shi
721-0913 Japan
Puh. +81-849-47-8150

http://www.pihkala.net

 

29.7.2003

Jumalan rauhaa, rakkaat ystävät! 
 

 

 

 

 

Hänen vielä puhuessaan synagogan esimiehen kotoa tultiin sanomaan: "Tyttäresi kuoli. Miksi enää vaivaat opettajaa?" Tästä välittämättä Jeesus sanoi synagogan esimiehelle: "Älä pelkää, usko vain." Hän ei sallinut kenenkään muun seurata mukanaan kuin Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen, Jaakobin veljen. He tulivat synagogan esimiehen talolle. Jeesus näki hälisevän joukon sekä monia itkeviä ja vaikeroivia. Käydessään sisään hän sanoi heille: "Mitä te hälisette ja itkette? Lapsi ei ole kuollut, vaan nukkuu." He nauroivat hänelle. Hän ajoi heidät kaikki ulos. Ottaen mukaansa lapsen isän ja äidin sekä ne, jotka olivat hänen kanssaan, Jeesus meni huoneeseen, missä lapsi makasi. Hän otti lasta kädestä ja sanoi hänelle: "Talita kuum!" - käännettynä: "Tyttö, minä sanon sinulle, nouse." Tyttö nousi heti ja käveli. Hän oli 12-vuotias. Kaikki joutuivat hämmästyksen valtaan. Jeesus kielsi heitä ankarasti kertomasta tästä kenellekään. Tytölle hän käski antaa syötävää. (Mark. 5:35-43)

Kesäleiri

Itä-Fukuyaman ja Tamashiman seurakuntien yhteinen kesäleiri pidettiin heti koulujen kesälomien alettua 20.-22.7. kirkollamme. Osanottajamäärä ylitti kaikki odotuksemme. Lapsia oli kaikkiaan mukana 41 ja eri tavoin ohjelmassa avustaneita aikuisia 22 henkeä. Kaikki saatiin majoitettua kirkkomme tiloihin ja ohjelmien toteutuspaikkana toimi kirkkomme lisäksi viereinen puisto ja kaupungin suuri uima-allas, johon leirimme sukeltautui noin 500 muun uijan sekaan. Suomalaisittain saattaa tuntua oudolta pitää kesäleiriä keskellä kaupunkia, mutta asia ei tuntunut leiriläisiä mitenkään häiritsevän. He saivat kaikki astua ulos tavanomaisista kuvioistaan ja iloita kesäleirin ohjelmasta yhdessä toveriensa kanssa.

Täytyy sanoa, että kirkkomme kapasiteetti varsinkin keittiön osalta oli äärikäytössä. Lea ja Sinikka lähtivät muutamaa päivää ennen leiriä kesälomalle, mutta Lea valmisti leirin ensimmäisen pääaterian pakastimeen valmiiksi. Muut sitten valmistettiin paikan päällä seurakuntalaisten voimin.

Keskellä kaupunkia kun oltiin, seurakuntalaisten oli helppo tulla avustamaan ja myös sellaisten lasten oli helppo osallistua leirille, jotka eivät aivan koko aikaa voineet olla mukana.

Ohjelmavastuussa olivat Tamashiman ja Itä-Fukuyaman seurakunnan pyhäkoulunopettajat, nuorisotiimimme jäsen Arni Hukari ja molempien seurakuntien työntekijät. Leirin aiheena oli "Herran kohtaaminen", jota käsiteltiin Sakkeuksen, Jairuksen, Pietarin ja Paavalin elämän kautta. Tietä Herran luo opetettiin "Kristityn vaellus" -maastoleikin ja videon avulla. Lapset saivat leikin aluksi kannettavakseen painavat mustat pussit. Riittävän kauan niitä raahattuaan, he saapuivat ahtaalle portille. Sen läpi pääseminen pussin kanssa ei onnistunut, joten pussin sisältö tutkittiin. Sieltä löytyi puupalikoita, joissa luki: valehtelu, riita, kateus, ylpeys, tottelemattomuus, epäusko, viha, varkaus jne. Mutta samalla huomattiin, että ahdas porttihan oli ristin muotoinen ja sille sai jättää koko syntipussin. Kaikki synnit anteeksi julistettuina lapset saivat jatkaa matkaa turhuuden kaupungista kohti taivaallista Jerusalemia. Edessä odotti vielä monia vaiheita, jotka lopulta johtivat taivaaseen asti. Kun illalla katseltiin vielä videona Kristityn vaellus, viesti tuntui menevän lasten sydämiin asti.

Ei hän ole kuollut, vaan nukkuu

Jairuksen tyttären sairaus, kuolema ja henkiin herättäminen ovat puhutelleet minua aina. Viesti 12-vuotiaan tyttären kuolemasta kantautui Jairuksen korviin ja viestin viejät olivat menettäneet toivonsa. Heidän mielestään Jeesus suurena profeettana kykeni kyllä parantamaan sairaita, mutta kuoleman edessä väkevinkin profeetta oli voimaton. Mutta kun ihmiset viestillään pyrkivät masentamaan Jairuksen epätoivoon, Jeesus puhui aivan muuta: " Älä pelkää, usko vain." Jeesukselle, joka lausui itsestään: "Minä olen ylösnousemus ja elämä", ei kuolema ole mikään ongelma. Kun meidän silmämme eivät kantaudu "kuolema" -nimisen suljetun oven tuolle puolelle, Jeesukselle tuon oven takana avautuu ihmeellinen elävien maailma. Siksi huolimatta siitä, että ihmiset alkoivat nauraa Jeesukselle, Hän julisti: "Tyttö ei ole kuollut vaan nukkuu!" Jeesus tarttui tytön käteen ja puhutteli häntä niin kuin elävää, mutta nukkuvaa puhutellaan: "Tyttö, minä sanon sinulle, nouse." Ja tyttö nousi ylös samalla helppoudella, jolla unesta herätetty nousee ja lisäksi täydessä terveydessä.

Jumala ei ole luonut ainoatakaan ihmistä vain tätä ohikiitävää elämää varten, niin tärkeä kuin tämän ajallisen elämän vaihe meille itsessään onkin, sillä sen aikana määräytyy meidän iankaikkinen olotilamme. Jumala loi pelkästään ikuisesti olemassa olevia ihmisiä. Jokainen ihminen on iankaikkisuusolento. Tärkein asia maan päällä on selvittää, vietämmekö ikuisuutemme taivaallisessa kirkkaudessa Jumalan ja Jeesuksen kasvojen edessä vai Jumalan pyhän ja kuluttavan tuomion tulen keskellä. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Tämän kuolevaisen ruumiin pois riisuminen ei kuitenkaan ole välttämättä helppoa niillekään, jotka tietävät, että heitä odottaa avautuvan oven toisella puolella ihmeellinen kirkkauden valtakunta. Jos elämän tien portti oli ahdas, kun siinä oli riisuuduttava pois syntikuormista, tämä kirkkauden valtakuntaan johtava ovikin on ahdas, koska siinä on taas riisuunnuttava pois kaikesta luottamuksesta omaan vanhurskauteen ja omaan hyvään vaellukseen. Jäljelle jää vain Herran sana: "Älä pelkää! Usko ainoastaan!" Herra itse on Sinun vanhurskautesi, Hän kulkee yhdessä kanssasi tuon portin läpi ja avaa Sinulle kirkkauden valtakunnan, elävien valtakunnan.

Tulevan valmistelua

Kesä-heinäkuu merkitsi Itä-Fukuyaman seurakunnassa tiettyä hengähdystaukoa, jona saimme kaikessa rauhassa valmistaa leiriä ja katsahdimme seurakunnan puolivuotiskokouksessa alkuvuoden tapahtumiin. Samalla valmistelimme tulevan syksyn tapahtumia, joista merkittävimmät ovat lokakuun 23.-24. pidettävät evankelioimispäivät seurakunnan 25-vuotisen taipaleen merkeissä. Puhujaksi on lupautunut radiopastori Shigeru Masaki, joka on useampaan otteeseen vieraillut myös Suomessa aina 1970-luvun alusta asti. Jouluohjelmaa olemme myös valmistelleet, kun Kaarina Pihkala (piano) ja Inkeri Vänskä (viulu) tulevat kuukauden konserttikierrokselle pää osin Länsi-Japanin ev.lut. kirkon seurakuntiin.

Rukous on kuluvan vuoden teema seurakunnassamme ja sitä olemme uudella innolla saaneet harjoittaa, kun eräs seurakuntalaisistamme sairastui syöpään ja eräillä on taas muita ongelmia. Etsijöiden elämässä käydään myös monenlaista taistelua. Rukoustaistelujen keskellä on hyvä palauttaa mieleen nuo Jeesuksen sanat: " Älä pelkää! Usko ainoastaan!"

Lähettiliikennettä

Lähettikunnassa tapahtui tänä kesänä melkoinen myllerrys. Inkerin vanhemmat, Seppo ja Vuokko Vänskä saapuivat kesäkuun lopulla parin vuoden jaksolle Ananin seurakuntaan, 14 vuoden kotimaantyöjakson jälkeen. Mutta samalla Silfverbergien perhe ja Hukarien perhe palasivat kotimaahan. Tarve saada uusia työntekijöitä on suuri. Iloitsemme siitä, että tyttäremme Asako Palmu ja Lauri sekä heidän Benjamin -poikansa aloittavat nyt elokuun lopussa Ryttylässä valmistautumisen lähetystyöhön nimenomaan Japanin kenttä "kiikarissaan". Rukoillaan "elon Herraa", että hän lähettäisi työmiehiä elonkorjuuseen.

Yhteistyökirkkomme

Länsi-Japanin ev.lut. kirkon kerran kolmessa vuodessa pidettävät syventymispäivät pidetään 12.-14.8. Daisen -vuoren viileydessä. Osallistujia on myös aiempia vuosia enemmän. Rukoilemme kirkolle uutta kirkasta eteenpäin suuntautuvaa näkyä, sillä taloudellisten vaikeuksien kanssa painivat seurakunnat ja työntekijät juuttuvat helposti käsillä oleviin ongelmiin.

Aiemmin tänä vuonna kirjoittamani kysymys paimenen virasta näyttää kääntyvän siihen suuntaan, että esitys naispappeudesta on päätetty vetää pois ensivuoden kirkolliskokouksen käsittelystä.

Sydämellinen kiitos esirukous- ja taloustuesta Japanin työlle. Herran runsasta siunausta elämääsi ja palveluusi!


Jorma, Lea ja Sinikka Pihkala

 

 
Tuen yhteystiedot:

Taloudellisen tuen työllemme voi kanavoida Akaan, Pyynikin, Langinkosken, Anjalankosken ja Hausjärven seurakuntien kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä. Vierellä piirien yhteys ja tilitiedot.

 

 • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
  EKOP 562009-440065
  Raatimiehenk. 13,
  53100 Lappeenranta
  puh. 05-453 0225,

 • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys:
  TSOP 573008-245702
  Hämeenpuisto 41,
  33200 Tampere,
  puh. 03-212 0778,

 • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
  Leonia 800010-1558247
  Karjalankatu 2 A 6,
  00520 Helsinki,
  puh. 09-877 0060,

 

 • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
  OP 575001-249888
  Torvitie 3,
  45130 Kouvola,
  puh. 05-311 7193,

 • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
  Merita 107830-201938
  Tulliportink. 26,
  70100 Kuopio
  puh. 017-262 2082