Jorma ja Lea Pihkala
8-13-10 Makuyamadai
Fukuyama-shi
721-0913 Japan
Puh. +81-849-47-6602

http://www.pihkala.net

 

20.7. 2004

Jumalan rauha, rakkaat ystävät! 

 

 

 

 

" Hänet (Nainin lesken kuolleen pojan) nähdessään Herra armahti häntä ja sanoi hänelle: "Älä itke!" Hän meni ja kosketti paareja, niin kantajat pysähtyivät. Hän sanoi: "Nuorukainen, minä sanon sinulle: nouse!" Silloin kuollut nousi istumaan ja alkoi puhua. Jeesus antoi hänet takaisin äidilleen. (Luuk. 7:13-15)

Suomalaisten suuri rakkaus yötöntä yötä kohtaan ja samalla jonkinlainen kivun tunto, kun päivä alkaa jälleen lyhentyä, saattaa osin johtua ihmisen syvästä kaipauksesta taivaalliseen olotilaan. Raamattu luonnehtii taivasta muun muassa yöttömyytenä, kun taivaan valona ei enää ole aurinko eikä kuu, vaan iäti Isän ja Pojan kasvoista loistava kirkkaus.

Jumalan armahtava rakkaus näkyy nyt kuitenkin juuri siinä, että Jeesus tuli pimeyden ja kuoleman keskelle. Hän itse on Ylösnousemus. Se, jota Jeesus armossaan koskettaa, saa kokea, miten elämän voima musertaa kuoleman jalkoihinsa. Itse asiassa Jeesukselle Nainin lesken poika ei paareilla maatessaankaan ollut kuollut (Jumalalle kaikki elävät), sillä Hän puhutteli tätä kuin konsanaan elävää. Hän kutsui ajan rajan toiselta puolelta nuorukaisen takaisin tänne, missä päivää vielä seuraa yö. Nuorukainen noudatti Herran kutsuvaa sanaa ja palasi palvelemaan äitiään, kotinsa tavanomaisiin kuvioihin, vaikka hän oli kyllä maistanut, jo kuinka ihmeellinen on todellinen yöttömyys. Tehtävä äidin tulena vaati vielä hetkeksi jäämistä tälle puolelle.

Jotenkin oli liikuttavaa kuunnella todistusta siitä, miten Setsuko Taniguchi, Koben luterilaisen raamattukoulun eläkkeellä olevan johtajan vaimo, valmistautui siirtymään Herran luo yöttömään päivään. Sen lisäksi, että hän suunnitteli oman hautajaisohjelmansa hän pyysi erästä ystäväänsä hankkimaan hänelle kauniin valkoisen kimonon kuolinpuvuksi ja siihen sopivat valkoiset tossut, sillä hän tiesi hyvin pian pääsevänsä katselemaan Herraa kasvoista kasvoihin.

Meidän matkaa yhä jatkavien kohdalla ikuinen päivä on vielä edessäpäin, mutta kun teemme matkaa Herran kanssa, Hän vakuuttaa, että meillä ei ole syytä lohduttomuuteen silloinkaan, kun ikävä iskee päälle. Jotenkin oli hieno hautajaisissa puristaa tohtori Taniguchin kättä, kun hän hymyillen kertoi, että hänen vaimonsa pääsi taivaaseen! Se oli iloa kyynelten keskellä, koska itse Ylösnoussut oli noissa hautajaisissa läsnä sanassaan.

Virvoittavaa sanaa


Edellistä kirjettä kirjoittaessamme olimme valmistautumassa kevään evankelioimispäiviin. Niihin tuli ilahduttavan paljon uusia tulijoita ja entisen nunnan ja naislääkärin, nykyisen evankelistan, Keiko Fujiin selkeä ja Herran suuruutta korottava yksinkertainen sanoma tuntui menevän suoraan sydämiin asti. Kuulijoiden sydänten avoimuudesta kertoo jotain se, että yli 100 Keiko Fujiin kirjoittamaa todistuskirjaa meni kaupaksi ja palautteesta päätellen niiden lukeminen on edelleen koskettanut syvältä.

Valoisa juhannus


Saimme sadeajasta huolimatta viettää juhannuksen täkäläisittäin varsin valoisissa merkeissä. Juhannusta juhlisti erityisesti Sisters in Christ ryhmän Gospel konsertti. Ryhmä muodostui Japanin lähettien Huhtisten tyttäristä Mari-Kaisa ja Anna-Riina Huhtisesta sekä Miki Okadasta, ammattimuusikosta Nagoyan luterilaisesta kirkosta. Saimme nauttia sen aikana myös aidosta suomalaisesta kanteleesta, jota Miki pari vuotta aikanaan opiskeli Suomessa. Nyt hän toimii Japanin ev.lut. kirkon valtakunnallisessa nuorisotyössä. Eräs seurakuntalaisista kuvasi konserttia seuraavaan tapaan. Rankan työpäivän jälkeen väsyneenä ei oikein olisi jaksanut konserttiin lähteä, mutta heti ensimmäisestä laulusta lähtien väsymys oli kuin pyyhkäisty pois. Saimme virvoittavan juhannuksen.

Työmiehiä elopellolle


Heinäkuu alussa iloitsimme siitä, että Asako tyttäremme yhdessä Laurin kanssa siunattiin Kansanlähetyspäivillä lähetystyöhön tänne Japaniin. Olimme kovasti hengessä mukana, vaikka paikalle emme päässeetkään.

Lasten leiri


Tätä kirjoittaessani lämpötila on jo kiivennyt 35 asteen tuntumaan ja seurakunnan jokakesäinen parin päivän lastenleiri on juuri takanapäin. Tällä kertaa lapsia oli 22 ja lisäksi 6 hengen vetoryhmä ja taustalla vielä 11 henkeä ruokahuollon puolella. Aloitimme yhteisellä lastenjumalanpalveluksella, joten koko seurakunta oli leirin alussa mukana. Sanaa saimme jakaa runsaasti ja leiriläisissä oli noin puolet sellaisia, jotka olivat ensi kertaa elämässään kirkossa. Aiheinamme olivat Jeesuksen vertaukset. Niistä yksi oli kylväjävertaus ja ihan sen mukaisesti saimme jakaa siementä lasten maailmaan, jota viime päivinä ovat järkyttäneet lasten toisiinsa kohdistamat veriteot. Mukana oli myös viime vuoden tapaan vammainen vilkas poika, josta huolenpito oli keskeistä opetusta myös muille lapsille.

Tulevaa
Syksyyn olemme valmistautumassa siten, että lokakuussa pidetään, jos Herra suo toiset evankelioimispäivät 23.-24. päivä. Pääpuhujaksi on lupautunut pastori Masao Tanaka, joka on pariin otteeseen takavuosina kiertänyt Suomessakin.

Kiitos
Lämmin kiitos esirukous ja taloustuesta työllemme. Esirukousta aivan erityisesti tarvitaan, jotta japanilaiset pääsisivät vapaaksi heitä yllättävän tiukasti ympäröivistä kahleistaan.

Herran siunaamaa kesän jatkoa ja syksyn alkua!


Eräs seurakuntamme keskeinen jäsen muutti Tokion alueelle. Kuva lähtöjuhlasta.

Lea, Jorma ja Sinikka Pihkala

 Tuen yhteystiedot:

Taloudellisen tuen työllemme voi kanavoida Akaan, Pyynikin, Langinkosken, Anjalankosken, Hirvensalmen ja Hausjärven seurakuntien kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä. Vierellä piirien yhteys ja tilitiedot.

 

 • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
  EKOP 562009-440065
  Raatimiehenk. 13,
  53100 Lappeenranta
  puh. 05-453 0225,

 • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys:
  TSOP 573008-245702
  Hämeenpuisto 41,
  33200 Tampere,
  puh. 03-212 0778,

 • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
  Sampo 800010-1558247
  Kaisaniemenk. 13 A 4,
  00100 Helsinki,
  puh. 09-877 0060,

 

 • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
  OP 575001-249888
  Torvitie 3,
  45130 Kouvola,
  puh. 05-311 7193,

 • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
  Nordea 107830-201938
  Museokatu 24,
  70100 Kuopio
  puh. 017-262 2082