Jorma ja Lea Pihkala
1050-2 Ao-cho
Ono-shi
675-1358 Japan

+81-794-66-4752

 

Ao  13.10.2001

Jumalan rauhaa, rakkaat ystävät!

Koska sinä olet minun silmissäni kallis ja arvokas, ja koska sinua rakastan, minä annan ihmisiä sijastasi ja kansakuntia hengestäsi. Älä pelkää, sillä minä olen kanssasi. (Jes. 43:4,5)

 

 

 

 

 

Voide sydämen haavoihin

Joitakin päiviä sitten Aon kirkolle ilmestyi ensimmäistä kertaa eräs nuorehko henkilö, joka kertoi tulevansa buddhalaisesta kodista. Hänen kysymyksensä oli: "Löytyykö kristinuskosta vastaus sydämen haavoihin, jotka johtuvat siitä, että olen joutunut ihmisten hylkäämäksi." Vastasin myöntävästi ja mieleeni nousi samalla muutaman muun henkilön kasvot, joiden tuskan taustalla on paljon juuri tätä hylätyksi tulleen tuskaa.

Yritin sitten selittää niitä kahta asiaa, jotka voivat nuo haavat parantaa. Molemmissa on kysymys loppujen lopuksi samasta asiasta, Jumalan ehdottoman rakkauden vastaanottamisesta.  Jumalan armon kohtaaminen ja sen voittamaksi tulleen sydämen haavat alkavat parantua, vaikka paraneminen sinänsä voi olla melko kivuliasta. Moni jopa kiemurtelee Jumalan rakastavan käden alta, koska haluaa päästä helpommalla ja itse asiassa haluaakin jäädä haavoihinsa.

Jumala loi sinut

Ensimmäinen on sen tosiasian kohtaamista, että Jumala on luonut minut juuri sellaiseksi kuin olen. Hän on jakanut minulle tietyt lahjat ja kyvyt ja Hän on suuressa viisaudessaan jättänyt minuun monta sellaista aukkoa, jotka voivat täyttyä vain sillä tavalla, että suostun vilpittömään riippuvuuteen sellaisista avuista, jotka Jumala antoi vain muille kuin minulle. Kysymys on siis siitä, että suostun näkemään, että Jumala suuressa rakkaudessaan loi minut juuri sellaiseksi kuin loi. Hän halusi minusta juuri tällaisen. (Mikä ei tietenkään tarkoita, että Hän olisi vastuussa syntisyydestäni - se ei ole Jumalan luomaa, vaan minun kapinaani Jumalaa vastaan.)

Eikä vain sitä, vaan Jumala haluaa olla myös minun kanssani tekemisissä, itse asiassa syvässä yhteydessä - eikä vain tätä aikaa, vaan koko iankaikkisuuden verran. Se, että Jumala antoi minulle tietyt kyvyt, taidot ja luonteen sekä puutteet, merkitsee myös sitä, että Hänellä on täysi vapaus myös riisua minut siitä, mitä Hän aiemmin on jo antanut. Tulee päivä tai ehkä on jo, jolloin en enää kykene puoliakaan siitä, mitä joskus nuorempana, terveempänä kykenin. Tulee vielä ehkä sekin aika, jona olen kokonaan toisten hoidosta riippuvainen. Mutta silloinkin olen juuri sellaisessa tilassa, jonka Jumala minulle hyvyydessään antaa.

Lahjani ja puutteeni tulevat Isän kädestä. Herra antaa niiden kautta minulle myös tehtävän, ehkä tehtäviä ja niissä onnistuminen tai epäonnistuminen eivät missään määrin muuta Jumalan rakkauden suuruutta minuun. Vaikka siis ihmiset hylkäisivätkin, Herra ei hylkää sitä, jonka Hän on itseään varten luonut.

Anteeksiantava rakkaus

Toinen perus kysymys liittyy siihen, että sydän saa kohdata syntiensä anteeksiantamuksessa Jeesuksen Golgatalla ilmestyneen mittaamattoman rakkauden siunauksen. Se edellyttää tietenkin sitä, että ihminen suostuu myöntämään sen tosiasian, että hän on syntinen ja kokonaan itse vastuussa omasta syntisyydestään. Kateus, katkeruus, viha, himot, valheellisuus jne ovat asioita, joista olemme itse kokonaan vastuussa. Samalla kun ihmisen on suostuttava siihen, että Jumalan luoma hänessä on hyvää, hänen on myös tunnustettava, että synti hänessä on pahaa ja että sitä ei koskaan saa hyväksyä, vaikka syntisyyden tosiasia pitääkin kohdata. Syntisen sydämen apu on Jeesuksen verellä hankittu ehdoton anteeksiantamus jokaiselle, joka syntinsä tunnustaa ja tuomitsee vääränä ja pahana. Armahtavan Isän syli on paikka, jossa ehdoton rakkaus koetaan ja josta alkaa hyljätyn sydämen kipujen paraneminen.
    Osa Aotanin Luterilaisen Raamattukoulun oppilaista

Valhetta vastaan totuuden kilpi

Kun sydämen kivun paraneminen on periaatteessa näin yksinkertaista, ei ole ihme, että Sielunvihollinen pyrkii kaikin keinoin kääntämään nämä asiat päälaelleen. Se väittää kiven kovaan, että Jumala on väärämielinen, kun Hän on pidättänyt meiltä tiettyjä lahjoja tai ominaisuuksia ja jakanut niitä vain muille. Toisaalta hän yrittää kaikin tavoin vakuuttaa, että meidän vihamme, itsekkyytemme, kateutemme jne eivät missään määrin ole meidän omaa syytämme. Hän pyrkii saamaan meidät uskomaan sen valheen, että loppujen lopuksi me olemme vain muiden ihmisten vääryyksien uhreja eikä meissä itsessämme mitään vikaa koskaan ole olutkaan.

Näitä pimeyden valheita vastaan meidän on työnnettävä Jumalan selkeä sana, joka vakuuttaa: "Sinä olet minun silmissäni kallis ja arvokas, ja rakastan sinua". Jumalan rakkauden väline on Hänen Sanansa, Hänen puheensa, joka kohdistuu aivan henkilökohtaisesti juuri Sinuun. Hänen rakkautensa ja vain se kykenee vapauttamaan Sinut ja antamaan syvienkin ulkoisten ahdistusten keskellä vakuutuksen: "Älä pelkää, sillä minä olen kanssasi."

 

Maailma myrskyää - Herra on sama

Edellisen kirjeemme jälkeen maailman meno on monella tavalla muuttunut ja tuo lupaus Herran läsnäolosta pelottavissakin olosuhteissa on entistäkin ajankohtaisempi. Kaikesta huolimatta virkistävän kesäloman jälkeen työtäällä Japanissa on lähtenyt monessakin mielessä ilahduttavissa merkeissä liikkeelle, vaikka takaiskujakin on toki tullut.

Moritan lasten päätös

Jo lomalle kantautui viesti, että Nishinomiyan seurakunnassa huhtikuun alussa kastetun rouva Moritan molemmat lapset Daita (7. luokkalainen poika) ja Hikari (8.luokkalainen tyttö) olivat mukana Hiruzenin leirikeskuksessa keskikoululaisten ja lukiolaisten kesäleirillä ja tekivät päätöksensä ottaa kaste. Kasteopetus on alkanut ja kasteiden on määrä tapahtua jouluna.

Hääiloa

Keväällä kastetun Ichiro Matsumoton ja hänen korealaisen Kang Jong Ju nimisen puolisonsa häitä vietettiin 6.10. Nishinomiyassa kristillisen Kansei-yliopiston kappelissa. Morsian kastettiin elokuussa Korean luterilaisessa kirkossa ja heidän yhteisen kotinsa olohuoneen keskeisimmällä paikalla komeilee kookas risti korostamassa sitä, että he haluavat Jeesuksen kotinsa Herraksi. Häihin oli saapunut joukko sukulaisia ja ystäviä Koreasta, joukossa Park -niminen morsiamen sukulainen, joka vuosi sitten sai johtaa Ichiron Herran tuntemiseen hänen vieraillessaan Koreassa. Häitä tuli juhlistamaan myös jazz-bändi, jossa musikaalisesti lahjakas Ichiro on vuosia soittanut saksofonia. Hän soittaa myös huilua ja on seurakunnan ILO-bändin innokas jäsen. Ichiro antoi hääjuhlissaan hyvän ja avoimen todistuksen Herrasta monille ei-kristityille vieraille.

Taisteluja

Erityistä esirukoustukea tarvitsee Nishinomiyan seurakunnan Tanien perhe. Mieko -rouvan äiti Ookura, Ananin seurakunnan innokas jäsen, jouduttiin syyskuussa kahteen otteeseen leikkaamaan aivoverenvuodon vuoksi. Hän on hyvää vauhtia toipumassa, mutta saman aikaisesti Mieko odottelee pääsyä 22.10. syöpäleikkaukseen rintasyövän uusittua 20 vuoden jälkeen. Miehen Kiyoshin firma taas on Japanin taloudellisessa taantumassa joutunut erittäin ahtaalle. Myös Katain perheyritys, jolta vuokratuissa tiloissa seurakunta kokoontuu, on taloudellisesti äärimmäisien tiukoilla. Luulen, että sekä maailman yleistilanne että erityisesti Japanin oma talouslama, ovat asioita, joilla Herra pyrkii kutsumaan monia luokseen. Mutta tilanne kysyy uskovilta myös halukkuutta osallistua keskinäisten taakkojen jakamiseen.

Kastejuhla Aossa

Myös Aossa vietettiin 7.10. suurta juhlaa, kun viime joulusta asti uskollisesti kirkollamme kolme kertaa viikossa käyneet Katsuyuki (56) ja Hiromi (52) Yoshimoto kastettiin. Heidän poikansa, joka opiskelee lakia, kastettiin runsas vuosi sitten Kiotossa katolisessa kirkossa ja nyt oli heidän vuoronsa. Heidän  tekstiilitaidetta opiskeleva tyttärensäkin käy Kioton katolisessa kirkossa ja kastettaneen lähiaikoina. Oli todella suuren juhlan tuntua.

Rouva Hiromi kertoi todistuksessaan, miten Raamattua opiskellessa hänelle selvisi pelottavalla tavalla, kuinka syntinen hän on. Sitäkin suurempi oli hänen ilonsa kasteen jälkeen, kun hän kirkkaasti tajusi, että kaikki entinen oli pyyhitty pois ja uusi tullut tilalle.

Miehen todistus oli hyvä alku romaanille, sillä se kesti lähes puoli tuntia. Siinä hän kertoi, elämänsä tarinaa lähtien isovanhemmistaan asti. Hän kertoi, miten eri vaiheissa häntä oli aina piinannut kysymys elämän mielekkyydestä. Hän on lahjakas taiteilija ja samalla hän yhdessä vaimonsa ja kolmen muun opettajan kanssa pyörittää ns. jukua eli varsinaisen koulun jälkeen tapahtuvaa koetulosten parantamiseen tähtäävää yksityiskoulua. Työ, taide, perhe, opetustyö, mikään niistä ei ollut kyennyt häntä tyydyttämään. Vasta Kristuksessa löytyi lepo sydämelle.

Harvoin olen saanut pitää niin yksityiskohtaista ja syvällistä kasteopetusta kuin Yoshimotoille. Miehen syvällisyys ja monipuoliset lahjat viittaavat siihen, että Herra haluaisi käyttää häntä myöhemmin ehkä jopa kokotoimisessa Jumalan valtakunnan työssä. Teologia ja syvälliset hengelliset kirjat kiinnostavat häntä syvästi. Rukoillaan koko perheelle johdatusta ja erityisesti sitä, mitä tytär kastejuhlan jälkeen pyysi: "Rukoilkaa, että minutkin kastettaisiin pian!"

Takaiskuja

Mutta pelkkiä voittoja ei tämä työ ole. Pari päivää myöhemmin sain kirjeen eräältä Wakasugi nimiseltä lievästi vammaiselta mieheltä, joka on 1992 kastettu Aon kirkossa, mutta jota emme kertaakaan ole vielä jumalanpalveluksissa nähneet. Hän pyysi saada erota seurakuntamme jäsenyydestä. Käymieni keskustelujen perusteella saatoin kyllä havaita, että koskaan hän ei ilmeisellä tavalla ole sisälle uskoon päässyt ja näytti nyt kiinnostuneen jostain toisesta uskonnosta.

Mikään itsestäänselvyys ei ole täälläkään, että kaikki kastetut olisivat uskossa. On ihmisiä, jotka etsivät seurakunnasta ystäviä - missä sinänsä ei ole mitään pahaa, mutta eivät lopultakaan pääse itse Herran luo vaan tyytyvät yleisuskonnolliseen kristinuskon muunnokseen. Muistetaan häntä ja hänen uskovia omaisiaan, äitiä ja veljen perhettä, jotka hänet aikanaan seurakuntaan kutsuivat, mutta jotka ovat joutuneet muuttamaan muualle.

Evankeliumin jatkoaika

Aon kirkon lähituntumassa on suurehko vanhain koti ja vanhusten palvelutalo. Iloksemme sieltä on alkanut käydä joitakin vanhuksia jumalanpalveluksissa. Heille on yhteistä se, että nyt noin 80 vuotiaina heihin kerran kristillisessä pyhäkoulussa kylvetty siemen on alkanut vaikuttaa. Hoidokkien joukossa on myös seurakunnassamme kastettu, joka ei enää kykene kirkossa käymään ja muitakin kyselijöitä, joita sana kiinnostaa. Korkea ikä on täällä evankelioimisen jatkoaika. Muistetaan heitä ja samalla kristittyjen ikääntyneitä omaisia, joiden pelastumisen puolesta he huokailevat.

Runoa ja laulua

Mielenterveysryhmämme jäsenten joukossa on alkanut runosuoni pulputa. Kesän alusta asti Katsuko Ootani alkoi kirjoittaa runoja, joista kumpuaa kiitos ja luottamus Herraan monien taisteluidenkin keskellä. Hänen tyttärensä Mariko (21) sairastui kesällä, mutta on toipunut nopeasti. Hän on ollut talvesta asti rippikouluopetuksessa Sairaus on ollut hänelle voimakasta Herran puhuttelua. Monia ongelmia vielä on edessä, mutta rukoillaan, että hän saisi rohkeuden tunnustaa uskonsa konfirmaatiossa. Hän on myös taiteellisesti lahjakas - niin piirtäjänäkuin runoilijanakin.

Osa hänen äitinsä runoista on saanut sävelten siivet.  Pari saa ensiesityksensä marraskuun 10.-11. pidettävillä evankelioimispäivillä. Niiden puhujaksi on lupautunut Suomessakin pariin otteeseen vieraillut evankelista-pastori Masao Tanaka. Myyjäiset pidetään taas perinteellisesti 23.11.

Perhe hajautettuna eri puolille maailmaa

Perheestämme on tätä nykyä pienoinen enemmistötäällä Japanin päässä, kun Sinikka tuli jälleen mukanamme ja Kaarina saapui puoleksi vuodeksi luoksemme opiskelemaan pianoa ja muuta musiikkia Hyogon läänin opettajakorkeakoulun musiikkiosastolla. Yliopistolle on 18 km matka, joten opiskelu onnistuu kotoa käsin.

Olemme Herralle ja teille esirukoilijoillemme ja tukijoillemme suuresti kiitollisia etuoikeudesta saada tehdä työtä tässä maassa, jota Jeesus rakastaa. Herra teitä jokaista runsaasti siunatkoon!

Jorma, Lea, Sinikka ja Kaarina Pihkala

 

Tuen yhteystiedot:

Taloudellisen tuen työllemme voi kanavoida Akaan, Pyynikin, Langinkosken, Anjalankosken ja Hausjärven seurakuntien kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä. Vierellä piirien yhteys ja tilitiedot.

 • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
  EKOP 562009-440065
  Raatimiehenk. 13,
  53100 Lappeenranta
  puh. 05-453 0225,
 • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys:
  TSOP 573008-245702
  Hämeenpuisto 41,
  33200 Tampere,
  puh. 03-212 0778,
 • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
  Leonia 800010-1558247
  Karjalankatu 2 A 6,
  00520 Helsinki,
  puh. 09-877 0060,
 • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
  OP 575001-249888
  Torvitie 3,
  45130 Kouvola,
  puh. 05-311 7193,
 • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
  Merita 107830-201938
  Tulliportink. 26,
  70100 Kuopio
  puh. 017-262 2082