Jorma ja Lea Pihkala

1050-2 Ao-cho, Ono-shi
675-1358 Japan

+81-794-66-4752

 

Ao 23.1. 2002

  Jumalan rauhaa, rakkaat ystävät! 
     
Minä etsin Herraa, ja hän vastasi minulle. Ne, jotka katsovat häneen, säteilevät iloa. (Ps.34:4-5)

 

 

 

 

Sydämelliset kiitokset kaikesta muistamisesta joulun aikana. Kortteja, kirjeitä ja viestejä lukiessa ja lahjoja availlessa sekä puheluja kuunnellessa saimme jälleen kerran kouriintuntuvasti nähdä miten meitä kantavat monen rukoilijan käsivarret.

Vuoden vaihteen hallintoa

Vuosi on jälleen vaihtunut. Japani on siirtynyt kiinalaisen kalenterin mukaan hevosen vuoteen. Tämä onkin sitten jo kolmaskymmenes vuosi ensimmäisestä Japaniin tulostamme. Joulukiireet vaihtuivat seurakuntien vuosikokousmateriaalien valmistamiseen. Ne pidetään Aossa ja Nishinomiyassa tammi-helmikuun vaihteessa ja maaliskuussa on edessä vielä koko Länsi-Japanin ev.lut. Kirkon yleiskokous, jossa valitaan kirkkohallituksen vaihtuvat jäsenet, vahvistetaan kokonaiskirkon budjetti ja vedetään suuntaa tulevaisuuden suuntaan. Pappisvihkimiset tapahtuvat myös yleiskokouksessa, jossa on edustajia kustakin seurakunnasta sen jäsenmäärän mukaan.

Lähetteinä meillä on hallinnollisia tehtäviä niin omassa paikallisseurakunnassamme kuin kokonaiskirkossakin ja lisäksi vielä lähetyksen ja kotimaan suuntaan. Joskus tuskailee sen kanssa, että hallinto vie liikaa aikaa varsinaiselta seurakuntatyöltä. Toisaalta vuosikokoukset kuitenkin antavat tuiki tarpeellista perspektiiviä seurakunnan työn ja oman työnsäkin arvioimiseen. Lähetystyössäkin on nimittäin sama vaara kuin missä tahansa työssä, että kokonaisnäköala hukkuu yksittäisten työtehtävien ja yksittäisten ihmisten hoidon alle. Välillä on hyvä pysähtyä katsomaan taakse- ja eteenpäin.

Minä etsin Herraa

Useimmissa kirkkomme seurakunnissa etsitään vuoden vaihteessa Herran kasvojen edessä sitä Jumalan sanan kohtaa, joka saa johtaa koko vuoden toimintaa. Siitä sitten tehdään myös käytännölliset johtopäätökset. Aon seurakuntaneuvosto valitsi tällaiseksi vuoden tunnuslauseeksi osan Psalmin 34 jakeista 4 ja 5:
"Minä etsin Herraa, ja hän vastasi minulle. Ne, jotka katsovat häneen, säteilevät iloa."
Sovellukseksi sorvattiin seuraavaa: "Etsikäämme pikemmin Herraa kuin Hänen lahjojaan, kuunnelkaamme Hänen ääntään, katselkaamme Hänen kasvojaan ja säteilkäämme Hänen valoaan eteenpäin!"

Herra odottaa, että me etsisimme Häntä. Hän odottaa myös malttamattomasti, että anoisimme ja että Hän voisi vastata anomuksiimme. Jumalan Isän sydän ilostuu, kun Hänen lapsensa suuntautuu Häneen ja sanoo: "Isä, rakas Isä!"

Herran etsiminen ei ole kuitenkaan niinkään sitä, että esitämme Hänelle erilaisia toivomuksiamme ja pyyntöjämme, jotka Hänen tulisi täyttää. Päin vastoin Herran etsiminen on sitä, että kyselemme, mitä Hän haluaa meidän anovan ja haluamme säästä syvemmin tuntemaan Häntä itseään. Rakastunut ihminen ei etsi ensi kädessä rakastettunsa omaisuutta ja lahjoja ja palveluja vaan hänen sydäntään. Samoin me saamme pyrkiä tuntemaan Herran rakastavaa sydäntä, jonka syvyys loistaa kirkkaana Golgatan pimeyden keskeltä. Saamme kysellä, mitä Hän meille puhuu ja sitten myös lähteä uskon kuuliaisuudessa Hänen sanansa tekijöiksi.

Viime kädessä Herran etsiminen merkitsee myös Jeesuksen toisen tulemisen sellaista iloista odottamista, kuin morsian odottaa sulhasta hakemaan häntä häihin.

Viestikapulan vaihtoa

Aossa olemme myös hyvää vauhtia valmistautumassa viestikapulan siirtoon. Pastori Tetsuaki Ueda perheineen muuttaa tänne ja aloittaa työt huhtikuun alussa. Aiomme muuttaa maaliskuun aikana tavaramme valmiiksi Higashi-Fukuyamaan. Minä palaan 2.4. Sinikan ja Kaarinan kanssa Suomeen ja Lea verotussyistä vasta 5.5. Elokuun viimeisellä viikolla palaamme sitten Japaniin, jos Herra suo ja elämme. Fukuyama, jossa Itä-Fukuyaman seurakunta sijaitsee, on noin 400 000 asukkaan teollisuuskaupunki. Se sijaitsee Japanin meren rannalla noin 200 km Osakasta länteen. Uudet haasteet on jälleen edessä. Kaiken saamme jättää Jumalan johdatukseen.

Välikausiloma

Välikausilomamme on lyhyt, mutta toivomuksemme on, että voisimme mahdollisimman monia teitä tavata eri yhteyksissä nimikkoseurakuntavierailuilla, piirivierailuilla ja Kansanlähetyspäivillä Tampereella 5.-7.7.Kaarina nauttii Japanin jaksostaan täysin siemauksin. Joulukonsertti yhdessä pastorinrouvan, sellisti Yooko Oganon kanssa oli todellinen menestys. Aon kirkkoon ilmaantui 75 henkeä, joukossa suuri joukko ensikertalaisia ja musiikki ja muu jouluohjelma näytti löytävän avoimet sydämet. Konsertti yliopiston puitteissa ja yleisökonsertti Tokushimassa ovat vielä edessä. Kaarina on käynyt jonkun kerran avustamassa Tokushiman Itanossa lastentarhassa ja pääsee maaliskuun alussa myös sen omistajan ja useita kertoja Suomessa vierailleen Fumiko Inaban kustantamana unelmamatkalle Tokioon ja Hokkaidolle.

Lea jatkaa

Joulukuun tilaisuudet kaiken kaikkiaan kokosivat mukavasti ihmisiä sekä Aossa että Nishinomiyassa. Heidän joukossaan oli ihan ensikertalaisia. Ilosanoma Jeesuksesta Maailman Vapahtajasta tuli esiin puheissa, saarnoissa, nukketeatterissa, näytelmissä, joulukuvaelmissa ja joululauluissa.

Kastevettä ja kyyneleitä

Nishinomiyan jouluaaton iltapäivä-kynttiläjumalanpalvelus ja kahden nuoren sisaruksen kastejuhla todistuksineen oli syvästi puhutteleva. Me seurakuntalaiset saimme pyyhkiä silmiämme kyynelistä. Todistuksen kuluessa keskikoululaiset Hikari Morita ja Daita Morita vuodattivat kyyneleitä ja välillä ääni petti. He olivat saaneet kohdata Vapahtajan, joka antaa synnit anteeksi. Jumala tekee Sanansa kautta työtä. Sitä ei kukaan voi estää. Herra on keskellämme ja haluaa pelastaa ihmisiä. Armon aikana ovet ovat sepposen selällään. Herran Sana ei tyhjänä palaja. Herra haluaa, että jokainen tulisi tuntemaan Hänet ja saisi olla osallinen iankaikkisesta elämästä. Kastejuhla oli jälleen yksi vuoden kohokohdista.

Mielenterveystyön haasteita

Uudenvuoden aaton illalla saimme auttaa erästä isää, joka yritti ottaa kiinni karkaavaa 17- vuotiaista tytärtään. Tyttö osoittautui mielenterveyspotilaaksi. Oli sairastunut kolme vuotta sitten, kun äiti lähti kotoa toisen miehen perään. Tytär oli päästetty sairaalasta uuden vuoden lomalle. Oli neljä päivää sitten pelastettu palokunnan avulla joesta. Olen käynyt hänen luonaan sairaalassa. On sulkeutunut, mutta pieni hymyn häivä väreilee välillä suupielissä. Kuuntelee mielellään Jeesuksesta. Jospa Herran ennättävä armo saisi kohdata hänet.

Mielenterveysongelmallisia on tässä maassa paljon. Yleinen maallistuminen tuo tullessaan mm. avioeroja, joissa lapset näyttävät kärsivän eniten. Perheet voivat monin tavoin täälläkin huonosti. On kasvanut kuriton sukupolvi, jolla ei ole sääntöjä ei ohjeita eikä arvoja. Perheen auktoriteetti on murentunut. Televisio sekä videot, elokuvat ja monenlainen sarjakuvatuotanto näyttävää olevan nuorten johtotähtenä. Elämän tarkoitus on hukassa. Sitä ei anna viihde. Se luo entistä enemmän turvattomuutta. Eletään kuin huomista ei olisi.

Kristillisellä sanomalla on paljon annettavaa. Se antaa elämän tarkoituksen ja toivon. Se antaa anteeksi menneet ja mahdollisuuden aloittaa uuden elämän elävän Jumalan yhteydessä. Onko tässä maailmassa suurenmoisempaa ja ihmeellisempää sanomaa? Ei ole! Jumala rakastaa Jeesuksessa tällaista synnin tekijää ja pyyhkii synnin pois kuin usvan. Olisiko siellä Suomessa Japaniin lähetystyöhön lähtijöitä ja heille lähettäjiä? Täällä kansa huutaa arvoja ja elämän tarkoitusta. Vain 1 % japanilaisista on kristittyjä. Japanikin kuuluu tavoittamattomiin kansoihin. Milloin armon aika loppuu ja evankeliumin saarnaaminen on mahdotonta? Mikä on sinun tehtäväsi jumalan valtakunnassa?

Terveytemme on ollut aika hyvä. Jormalla sen kun voimat lisääntyvät. Hän tekee pitkiä työpäiviä sekä kävelylenkkejä. Minulla on ollut pieniä vaivoja niskassa ja vasemmassa kädessä. Ne ilmeisesti kuuluvat ikään.

Sinä, kirjeemme saaja ja lukija olet meille kiitoksen aihe. Iloitsemme, että saamme elää, tehdä työtä ja vaeltaa tietä eteenpäin juuri Sinun kanssasi maantieteellisistä välimatkoista riippumatta. Herra Sinua siunatkoon!

Herra Sinua ja rakkaitasi siunatkoon!

Jorma, Lea, Sinikka ja Kaarina Pihkala

 
Tuen yhteystiedot:

Taloudellisen tuen työõllemme voi kanavoida Akaan, Pyynikin, Langinkosken, Anjalankosken ja Hausjärven seurakuntien kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä. Vierellä piirien yhteys ja tilitiedot.

 

 • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
  EKOP 562009-440065
  Raatimiehenk. 13,
  53100 Lappeenranta
  puh. 05-453 0225,

 • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys:
  TSOP 573008-245702
  Hämeenpuisto 41,
  33200 Tampere,
  puh. 03-212 0778,

 • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
  Leonia 800010-1558247
  Karjalankatu 2 A 6,
  00520 Helsinki,
  puh. 09-877 0060,

 

 • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
  OP 575001-249888
  Torvitie 3,
  45130 Kouvola,
  puh. 05-311 7193,

 • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
  Merita 107830-201938
  Tulliportink. 26,
  70100 Kuopio
  puh. 017-262 2082