Jorma ja Lea Pihkala
1050-2 Ao-cho
Ono-shi
675-1358 Japan

+81-794-66-4752

 

Ao  24.7.2001

Siunattua alkusyksyä, rakkaat ystävät!

Näin sanoo Herra: Kuule, Raamasta kuuluu valitus, katkera itku: Raakel itkee lapsiaan eikä huoli lohdutuksesta surussaan lastensa tähden, kun heitä ei enää ole.  Näin sanoo Herra: Pidätä äänesi itkusta, silmäsi kyyneleistä, sillä sinun työstäsi on tuleva palkka, sanoo Herra, ja he palaavat vihollisen maasta.  Sinulla on tulevaisuuden toivo, sanoo Herra: Sinun lapsesi palaavat omalle maalleen. (Jer. 31:15-17)

 

 

 

Toivo

Tämän hetken Japanin kansallista tunneilmastoa kuvannee parhaiten ilmaisu: Kansakunta etsii lähes epätoivoisesti toivoa. Taustalla on maan paheneva taloudellinen lama, joka tuntuu kipeällä tavalla omien seurakuntalaistemme (varsinkin pienyrittäjien) elämässä. Koulumaailma on pitkään kärsinyt pahenevasta kiusaamiskierteestä, joka ei rajoitu pelkästään kouluihin. Kaikkiaan noin 1 200 000 japanilaista on sulkeutunut koteihinsa. He eivät uskalla kohdata ketään, eivät uskalla mennä kouluun, eivät töihin, eivät edes saamaan hoitoa. Taloudelliset väärinkäytökset ja skandaalit poliittisessa johdossa seuraavat toisiaan. Myytti siitä, että Japani olisi turvallinen maa asua, sai viimeisen naulansa arkkuunsa, kun Ikedan kaupungissa, lähellä Nishinomiyan työpistettä tapahtui kesäkuussa järkyttävä murhenäytelmä, jossa mies tunkeutui ala-asteen kouluun keskellä päivää ja alkoi silmittömästi puukottaa eka- ja tokaluokkalaisia lapsia ja opettajia. 28:sta puukotetusta 8 kuoli. Tästä järkytyksestä ei vielä ehditty toipua, kun naapurikaupunkimme Akashin kesäisessä ilotulitusjuhlassa tapahtui vakava onnettomuus, kun 3000 hengen ihmismassa kapealla kävelysillalla kaatui ja 10 ihmistä kuoli (valta osa pieniä lapsia) ja yli sata ihmistä loukkaantui.

Uudistuksia ja muutosta lupaavan uuden pääministeri Koizumin valinta nostatti hänet ennennäkemättömän kansansuosion huipulle. Tämän suosion taustalla on toisaalta edellisen pääministerin syvä epäsuosio, mutta ennen kaikkea vallitseva toivottomuuden ilmapiiri, johon oli pakko saada joku, joka valaisi kansakuntaan toivoa. Pääministeriin kohdistetut odotukset ovat kuitenkin lähes yli-inhimilliset eikä hänen tehtävänsä todellisen muutoksen aikaansaamiseksi tule olemaan helppo. Eikä kansa jaksa kovin kauan odottaa.

Japanilainen toivoa tarkoittava kirjainmerkkiyhdistelmä on erittäin mielenkiintoinen. Sen ensimmäinen merkki tarkoittaa kankaan loppupäätä, jota sakset leikkaavat. Se merkitsee vähäistä. Toinen merkki taas muodostuu kolmesta osasta. Ylimpänä on menettämistä tai kuolemaa tarkoittava osio ja sen vieressä lihaa eli ruumista tarkoittava osa. Mutta alimpana on osio, joka tarkoittaa palloa - lähinnä helmipalloa. Toivo on siinä, kun elämä lähenee loppuaan ja ruumis ravistuu ja lopulta kuolee, mutta lopputuloksena onkin helmikruunu. Jälkimmäiseen merkkiin sisältyy myös ajatus kauas katsomisesta.

Raamatusta näemme, että Jeesus Kristus itse on meidän toivomme. Kun Ikedan kaupungin surmattujen lasten äidit itkevät lohduttomina ja toivottomina niin kuin heidän osasiskonsa Beetlehemissä aikanaan, Herra tulee ja julistaa:
“Pidätä äänesi itkusta, silmäsi kyyneleistä, sillä sinun työstäsi on tuleva palkka, sanoo Herra, ja he palaavat vihollisen maasta. “
 
Tämä Herralta tuleva sana ei ole jotain epämääräistä lohduttelua paremmista ajoista, kunhan nyt ensin pääsette läpi oman surutyönne. Ei, ristillä syntiemme kuorman kantanut, kuollut ja ylösnoussut Herra vakuuttaa, että juuri nuo tapetut lapset tulevat palaamaan vihollisen, kuoleman, maasta takaisin. Vain evankeliumi ruumiillisesti haudasta nousseesta, elävästä ja lopulta kaikki kuolleet herättävästä Herrasta Jeesuksesta Kristuksesta kykenee antamaan todellisen toivon. Hän on meidän toivomme. Hän antaa tulevaisuuden. Toivottomuuden keskellä saamme täällä Japanissa julistaa todellista ja kestävää toivoa.

Erinomaisen esimerkin saimme tämän toivon varmuudesta kesäkuun alussa. Samaan aikaan, kun Aon kirkolla vietettiin rovastikuntamme 11 seurakunnan yhteistä naisten päivää, yksi seurakunnista - alueen suurin Nishi-Akashin seurakunta - loisti poissaolollaan. Syy oli siinä, että seurakunnan paimenen ja radiopastori Katsuharan vaimo oli nukkunut pois ja pidettiin hänen hautajaisiaan. Mutta näiden hautajaisten yllä loisti kirkas kiitollisuuden valo. Rouva Chizuko Katsuhara (60) oli taistellut runsaan vuoden syöpää vastaan ja sai 3.6. kutsun Herran luo. Pastori Katsuhara kirjoitti ylös vaimonsa viimeiset sanat ja niistä loisti valo. Tässä joitakin otteita niistä:

“Olen kiitollinen Jumalalle

Tämä oli ankara ja tuima taistelu. Mutta nyt tuo sielun, ruumiin ja hengen kappaleiksi repivä taistelu on oli. Nyt Herran Jeesuksen tie avautuu eteeni kuin suuri tähtitarhain tie. Annan kaikkeni Jeesukselle, joka on tie , totuus ja elämä. Olen kiitollinen. Kiitos.

Olen kiitollinen seurakuntalaisille

Kiitän kaikkia teitä, kun kärsivällisesti ja sitkeästi olette rukoilleet puolestani. Hetki sitten kaikkien teidän nimenne ja kasvonne nousivat silmieni eteen.  Näin selkeästi, miten kyynelin kannatte minua rukouksissanne. Haluaisin halata väkevästi jokaisen teistä erikseen. Olen kiitollinen. Kiitos.”

Sitten hän kiitti sairaalan henkilökuntaa ja jokaista perheensä jäsentä erikseen. Lopuksi hän suuntasi kiitokset uudelleen Jumalalle näin:

“Psalmin 22 kokemus on nyt takanapäin. Psalmin 23 maailma on avautunut eteeni. Tie, jolla Jeesus minua vie, levittäytyy äärettömänä eteeni niin kuin linnunrata. Olen valmis. Nyt lähden. Rakkaat, menen hiukan ennen teit , mutta odotan teitä siellä. Kiitos.”
Sitten hän menetti tajuntansa ja muutaman tunnin kuluttua oli perillä Herran luona.

Todellista toivoa ei löydy mistään muualta kuin Jeesuksen luota. Siksi meidän kannattaa kaikkiein synkimmilläkin hetkillämme kuulla, kun Hän sanoo:
“Sinulla on tulevaisuuden toivo.”

 

Työ arikuomiinsa

Mikko Goes To Heaven bändin kierros ja rovastikunnallinen naistenpäivä pitivät meitä tosi kiireisinä kesäkuun taitteessa, mutta mieli oli sitäkin iloisempi. Pastori Kishi julisti sanomaa Herasta, joka kykenee muuttamaan tappion voitoksi ja piti myös hienon saksofoni konsertin.

Kesäkuussa maskuliinisen (kerralla paljon vettä ja sitten taas kunnon poutaa) sadeajan aikana työ palasi normaaliuomilleen. Kenttämme sai vahvistusta, kun Silfverbergien perhe palasi uudelle työkaudelle. He asettuivat tällä kertaa Ananiin, jossa itsekin olemme saaneet yhden kauden palvella.

Aon seurakunta uusien haasteiden edessä

Aon seurakunta piti heinäkuun alussa puolivuosittaisen jäsenkokouksen, jonka ilmapiiri oli varsin rohkaiseva. Kävimme läpi kuluneen puolivuotiskauden tapahtumat ja kyselimme, miten evankeliumi saisi päästä uusiin sydämiin loppuvuoden aikana. Ilmassa oli toivoa. Syksyllä on tiedossa evankelioimispäivät, myyjäiset ja joulukonsertti, jonka erääksi esiintyjäksi odottelemme innolla nuorimmaistamme Kaarinaa, joka on tulossa puoleksi vuodeksi opiskelemaan pianonsoittoa naapurikauppalamme yliopistoon.

Seurakunta on myös sikäli tärkeässä vaiheessa, että ensi maaliskuun lopussa meidän jälkeemme olisi tarkoitus saada kansallinen pastori. Sellaisen löytämiseen liittyy kuitenkin monenlaisia kysymyksiä, joita seurakuntaneuvosto pui näinä päivinä. Asia on tärkeä ja vaatii Jumalan johdatusta ja esirukoustanne.

Lahjat esiin

Risteysasema-toiminta mielenterveysongelmaisten parissa on jatkunut, ja siihen on liittynyt omat taistelunsa, kun elämänhalua ajoittain ryhmäläisiltä hiipuu tai kun tulee yllättäviä käänteitä perheitten sisällä. Mutta olemme iloinneet siitä, että ryhmän jäsenten keskuudessa on tapahtunut avautumista ja lahjojen esiin puhkeamista. Varsinkin rouva Ootanin kirjoittama runokokoelma on koskettanut seurakuntalaistemme sydämiä.

Nishinomiyan suunnalta

Nishinomiyan pohjoisalueen uusi työpiste on lähtenyt odotettuakin paremmin liikkeelle. Eri tilaisuuksiin on tullut useita uusia ihmisiä ja syyskuusta alkavat myös kerran kuussa jumalanpalvelukset. Eteläisen seurakunnan elämään odotetaan lisäpiristystä Koreasta, sillä huhtikuussa kastettu Matsumoto-mies on menossa naimisiin Kan-nimisen korealaisen naisen kanssa. Kan on tällä hetkellä Korean luterilaisessa kirkossa kasteopetuksessa ja kastetaan ennen Japaniin muuttoa. Häät on tarkoitus pitää 6.10.

Tutuissa maisemissa

Heinäkuun alussa saimme vieraiksemme Asakon ja Laurin, jotka ovat kierrelleet eri puolilla Japania. He ovat myös osaltaan avustaneet työssä pitämällä todistuksia ja saarnan jne. Kävimme yhdessä heidän kanssaan Pohjois-Japanin Sendain tuntumassa. Siellä olemme viettäneet 10 kesälomaa ja paikat ovat lapsillemme erityisen merkittäviä. Tavoitteemme oli kuitenkin ennen kaikkea tavata muutamia japanilaisia henkilöitä, joita kesälomillamme olimme tavanneet ja joille olimme saaneet kertoa myös evankeliumin sanaa. Murheemme oli suuri, kun eräs tavoittelemistamme henkilöistä - aikanaan kesäleirille osallistunut herkkä ja evankeliumille avoin tyttö - oli 20 -vuotiaana joitakin vuosia sitten kuollut oman käden kautta. Sydäntä murtavaa oli jutella hänen isänsä kanssa ja jakaa hänen murhettaan. Paljon tämän maan kansa tarvitsee esirukousta. Vain Herrassa on toivo murheen murtamille.

Japanilaisryhmä Suomeen

Huomenna 25.7. lähdemme kesälomalle Suomeen ja palaamme jälleen näihin maisemiin 30.8. mukanamme Sinikka samaan malliin kuin viime syksynäkin. Koulujen kesäloma täällä on 20.7.-31.8., mikä on samalla vuoden kuuminta aikaa. Tänään kiertelimme vielä levittelemässä kutsuja ensi sunnuntain evankelioivaan erityisjumalanpalvelukseen, mutta kuumuus oli tosi kova. Tokion suunnalla tänään on päästy jo 40 asteen lukemaan. Kesän aikana pidetään monia leirejä, joiden merkitys on suuri. Suomeen tulee luoksemme kaksi Aon seurakunnan opiskelijaa ja hiukan myöhemmin 4 muuta pastori Hagisawan johdolla osallistumaan Ryttylän nuorten kesään. Rukoillaan myös tämän ryhmän puolesta, sillä osa ryhmän jäsenistä on vielä ei-kristittyjä.


Kiitos rakkaudestanne, rukouksistanne ja uhreistanne, joilla teette työnne täällä mahdolliseksi.
Herran siunaamaa loppukesää ja syksyn alkua Sinulle ja rakkaillesi!

Jorma ja Lea Pihkala

PS.   Taloudellisen tuen työllemme voi kanavoida Akaan, Pyynikin, Langinkosken, Anjalankosken ja Hausjärven seurakuntien kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä. Alla piirien yhteys ja tilitiedot:

 

 
 • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
  EKOP 562009-440065
  Raatimiehenk. 13,
  53100 Lappeenranta
  puh. 05-453 0225,
 • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys:
  TSOP 573008-245702
  Hämeenpuisto 41,
  33200 Tampere,
  puh. 03-212 0778,
 • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
  Leonia 800010-1558247
  Karjalankatu 2 A 6,
  00520 Helsinki,
  puh. 09-877 0060,
 • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
  OP 575001-249888
  Torvitie 3,
  45130 Kouvola,
  puh. 05-311 7193,
 • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
  Merita 107830-201938
  Tulliportink. 26,
  70100 Kuopio
  puh. 017-262 2082