Jorma ja Lea Pihkala
1050-2 Ao-cho
Ono-shi
675-1358 Japan

+81-794-66-4752

 

 

Ao  31.5.2001

 

Siunattua kesää, rakkaat ystävät!

 

Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Hajottakaa maahan tämä temppeli, niin minä pystytän sen kolmessa päivässä." Niin juutalaiset sanoivat: "Neljäkymmentä kuusi vuotta on tätä temppeliä rakennettu, ja sinäkö pystytät sen kolmessa päivässä?" Mutta hän puhui ruumiinsa temppelistä. (Joh. 2:19-21)

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temppelisi

Valmistellessani Johanneksen evankeliumin luentojani Koben Luterilaisessa Raamattukoulussa törmäsin yllä olevaan tekstiin. Siinä Jeesus puhdistaa pyhäkön esipihan ajamalla sieltä ruoskalla eläimet ja rahanvaihtajat ulos ja puhuu itsestään temppelinä.

Ilmestysmaja ja pyhäkkö olivat Vanhassa liitossa paikkoja, joissa Jumala halusi ilmoittaa itsensä ihmisten keskellä ja osittaa, että on vain yksi oikea tie Jumalan yhteyteen, uhrin tie. Täydellinen ja lopullinen uhri oli Jeesuksen ristin kuolemassa ja ylösnousemuksessa. Hän, ylösnoussut Temppelimme, on tie taivaalliseen temppeliin asti.

Jeesus itse on temppelimme, pyhäkkömme. Tästä tosiasiasta voi tehdä ainakin seuraavia johtopäätöksiä, kun vertaamme Häntä Vanhan testamentin ilmoitukseen:

- Herra on matkustava pyhäkkö, niin kuin aikanaan Ilmestysmaja. Missä ikinä olemme, siellä on Herra kanssamme, siellä on Herran asunto.

- Pyhäkkönä Herra itse on pakopaikka takaa ajetuille. Saat paeta syyttävää omaatuntoa Hänen anteeksiantavaan rakkauteensa. Voit huolinesi paeta Hänen luokseen. Pakopaikka on aina lähelläsi.

- Temppeli on palvelun, palvonnan ja ylistyksen paikka. Pyhä on läsnä. Hän kuulee rukouksesi ja ottaa vastaan uhrisi. Kirkot ja kappelit eivät ole välttämättömiä Herran palvelukseen - vaikkeivät ne kokoushuoneina ole myöskään mikään este Herran palveluun. Tee myös omasta makuuhuoneestasi ja päivittäisistä matka- ja lenkkireiteistäsi itsellesi pyhäkkö. Herran läsnäolo tekee paikasta pyhäkön.

- Temppelissä, sen kaikkein pyhimmässä vallitsi hiljaisuus. Herran läsnäolo on Sinulle sydämen hiljaisuuden ja rauhan paikka jopa vilkkaan liikenteen ja työpaineiden keskellä.

- Temppeli oli kooltaan yllättävän pieni. Herran ilmestyminen ei edellytä suuruutta ja mahtipontisuutta.

- Herran läsnäolo on pyhyyden ja puhdistuksen paikka. Pyhityksemme ja puhtautemme on suorassa suhteessa läsnä olevan Pyhäkön työhön meissä.

- Temppeli on yhteyden ja ilmoituksen paikka: Aaronin kukkiva sauva, manna-astia ja lain taulut kertovat, että Herran läsnäolon temppelistä kasvaa hedelmää, sieltä juoksee elävän veden virta ja sieltä löytyy se Kristuksen lahjavanhurskaus, joka kestää Jumalan lailla mitattaessakin. Tällaiseksi temp­peliksi Herra Jeesus tulee meille. Hän ei jää jonnekin kauas vaan Pyhässä Hengessä meidän ruumiimme saa toimia Hänen asuntonaan, Pyhän Hengen temppelinä.

Jeesuksen - Temppelimme - asettuminen sydämiimme merkitsee sisäisen ihmisen voimistumista Pyhällä Hengellä (Ef 3:14-21), rakkauteen juurtumista, Kristuksen rakkauden syvenevää tuntemista, osallisuutta Jumalan täyteyteen. Se on suunnattomasti enemmän kuin mitä voimme ymmärtää. Herra itse haluaa raivata sydämemme sellaiseksi huoneeksi, että Hän voi siellä asua. Hän tekee sen tuomalla syntimme valoon, jotta Hän verellään ne myös puhdistaisi. Tarvittaessa Herra tarttuu ruoskaan ja kaataa kumoon sydämemme väärät tärkeysjärjestykset. Liike-elämä sinänsä ei ollut syy, miksi Jeesus tarttui ruoskaan, vaan se, että Herran rakkaus oli korvattu rakkaudella mammonaan.

Herra on kaikkialla läsnä. Hän on lähellämme. Mutta Hän ei tyydy ennen kuin Hän saa myös Sinun sydämesi asunnokseen. Sekään ei vielä riitä Hänelle. Hän haluaa päästä sydämesi valtiaaksi, sen keskukseen. Anna Hänen ruoskansa koskettaa kipeällä tavallaan sitä, mikä on väärässä paikassa elämässäsi, jotta Hän saisi olla suuri rakkautesi.

  

 

Juhlaa Nishinomiyassa

Nishinomiyassa vietettiin suurta juhlaa 1.4., kun Ichiroo Matsumoto (39) ja Yumiko Morita (40) saatiin liittää Kristuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen kasteessa. Matsumoto oli lapsuudessaan käynyt pyhäkoulua, käynyt kristillistä yliopistoakin, mutta silloin saadut vaikutteet jäivät pään tiedon tasolle. Kiinnos­tus Korean kulttuuria kohtaan vei hänet korean kieltä ja useille matkoille maahan. Hän tutustui kristittyihin korealaisiin, joilla oli intoa kertoa evankeliumi hänelle ja johtaa hänet yksinkertaisessa uskossa pyytämään Jeesusta tulemaan sydämeensä. Heidän kehotuksestaan hän tuli marraskuussa kirkkoon ja sai kasteopetuksen. Heti alusta lähtien hän on ollut innolla mukana myös ILO-musiikkiryhmässä soittaen poikkihuilua. Hän on kihlautunut korealaisen Kan -nimisen viehättävän naisen kanssa, joka ei ole vielä kristitty, vaikka on jo lukenut Raamatun kahteen kertaan läpi. Rukoillaan, että hänetkin saataisiin pian kastaa.

Yumi Morita, kahden lapsen yksinhuoltaja, aloitti kasteensa yhteydessä todistuksensa näin: "Siihen asti kun opin tuntemaan Jumalan rakkauden, syytin jatkuvasti sydämessäni äitiäni, siitä että elämäni oli onnetonta." Äitinsä tavoin hänkin joutui kokemaan perheväkivaltaa ja avioeron ja ajautui tuhlaajatytön elämään, mutta Jumalan rakkaus mursi hänen sydämensä ja nyt hän tajuaa, että lopulta hänen elämänsä vaikeuksien kautta Jumala veti häntä puoleensa. Viime kesänä hän pääsi kotiapulaiseksi kristittyyn perheeseen, jossa hänet kohtasi lämmin rakkaus. Tämän perheen rohkaisemana hän alkoi lukea kristityn naiskirjailija Ayako Miuran kirjoja sekä käydä Nishinomiyan kirkolla jumalanpalveluksissa. Eräänä päivänä viime syksynä lukiessaan hengellistä kirjaa ihmeellinen Jumalan valo tunkeutui hänen sydämeensä, kyynellähteet aukenivat ja sydän löysi Jumalan Isän rakkauden sylin. Hänen äitinsä, joka sairastaa syöpää, on myös käynyt joitakin kertoja kirkolla samoin kuin hänen lapsensa. Jatkakaamme rukousta koko perheen puolesta.

Huhtikuusta Nishinomiyassa aloitti osa-aikaisena evankelistaharjoittelijana Kana Yasuhara (19). Hän käy iltalukiota, tekee osapäivätyötä ja auttaa seurakuntatyössä. Muistetaan häntä myös rukouksin. Huhtikuusta pääsi myös käyntiin Kitashukugawan alueen sivutyöpiste, josta vastaa naisteologi Kazuko Koono. Kokouksia pidetään hänen avarassa kodissaan ja uusiin ihmisiin on saatu kontakteja.

Mikko Goes To Heaven

Viikko sitten saapui Suomesta "Mikko Goes To Heaven" gospel ryhmä, Mikko Nikula, Juhana Ritakorpi, Juri Veikkola, Markus Niemispelto ja Terhi Hämäläinen. He olivat meillä majoituksessa noin viikon. Nyt tätä kirjoittaessani puolet konserttikiertueesta on takanapäin ja toinen puoli edessä. Kahden viikon aikana heillä on kaikkiaan 13 konserttia eri puolilla Länsi-Japania. Tämä iloinen, vapautunut ja selkeää evankeliumin viestiä lauluilla, musiikilla, todistuksilla ja koreografialla viestittävä ryhmä on saanut hämmästyttävän lämpimän vastaanoton. Kirkot ovat täyttyneet kuulijoista.  Joukossa on ollut paljon aivan ensikertalaisia ja muita ei-kristittyjä. Esimerkiksi Aon konserttiin tuli hiukan yli 100 kuulijaa (kirkko oli joltisenkin ääriään myöden täynnä), joista ainakin 20 oli ei-kristittyjä. Kuukautta aiemmin pidettyyn normaaliin evankelioimis­kokoukseen, jossa puhui Länsi Japanin kirkon presidentti Adachi, tuli ei-kristittyjä vain kolme henkeä. Ero on täkäläisittäin suuri. Bändin musiikillinen taso ja johdonmukainen evankeliumin sanoma yllätti minut - ja viesti meni suoraan japanilaisten sydämiin, koska Mikko ja kumppanit olivat nähneet todella vaivaa opiskella kaikki kappaleensa japaniksi ulkoa. Kaiken lisäksi ääntämyksen taso on niin hyvää, että japanilaisetkin ihmettelevät sitä. Taustalla on se, että Jukka Vänskä sisarensa avustamana käänsi laulut japaniksi ja opetti Mikolle ääntämystä.  Japanilaiset odottavat nyt innolla, että kappaleet saataisiin vielä purkitetuksi CD:llekin.

Japanissa on menossa Gospel-buumi, joka tarkoittaa lähinnä sitä, että aivan tavalliset musiikkiopistotkin ovat alkaneet perustaa kuoroja ja yhtyeitä, jotka laulavat kristillisiä kappaleita, lähinnä negrospirituaaleja. Monet kristityt ovat menneet mukaan ja ihmisiä on tullut uskoon. Musiikkityöllä on siis tällä hetkellä "sosiaalinen tilaus" ja uskomme, että Mikko Goes To Heaven tulee jatkossakin tänne. Rukouksemme on, että saisimme tänne nuoria musiikkityöhön kykeneviä pysyviäkin työntekijöitä.

Lea jatkaa

Kevät on jo täällä Japanissa pitkällä. Maanviljelijät ovat pelloilla valmistelemassa riisin istuttamista. Veden juoksutuskanavista lasketaan vesi hyvin muokattuun  ja pellon reunat suojattuun peltoon. Riisin taimet ovat jo kasvaneet idätyslaatikoissa ja ovat valmiina istutettaviksi. Japanissa käytetään pieniä riisintaimien istutuskoneita. Ne ovat kyllin keveitä, jotta eivät juutu vesipeltoon. Mihin kone ei ole jostain syystä istuttanut taimia, maanviljelijä lisää ne käsin. Täällä Aossa vesi pumpataan  Kakogawan joesta pelloille. Kun vesi on pelloilla, ilmaantuvat eri rotuiset sammakot pitäen joskus päätä huimaavaa konserttia. Joskus yöllä on ollut suljettava ikkunat melun takia, vaikka muuten ilma on ollut hiostavan kuuma. Nyt lämpötila on mitä ihanteellisin. Ei ole vielä kosteaa ja lämpöä on 23-29 asteeseen. On kuin paras Suomen kesä.

Kevät on aina yhä uudelleen  ihme. Luonto herää eloon. Talvi on mennyt. Lintujen laulu täyttää ilman. Joen uomassa lepäävät eri muuttolinnut matkallaan pohjoiseen. Siperian hanhet olivat jo huhtikuussa ryhmänä joella leväten ja jatkaen seuraavana päivänä pitkää matkaansa. Kurkiaurojakin näimme. Sen sijaan Japanin kurkilajit ovat ympärivuoden ilonamme. Ne kalastelevat taitavasti kosken kupeessa ruokaansa.

Torstain mielenterveysryhmässä on ollut omat taistelunsa. Kevät on mielenterveyskuntoutujille vaikeaa ja kovin herkkää aikaa. Helena on omalta osaltaan antanut merkittävän panoksensa ryhmässä jakamalla omia kokemuksiaan ja rohkaisemalla masentuneita.

Äitien päivää edeltävät kolme päivää olin valmistelemassa Nishinomiyan kirkon ensimmäisiä myyjäisiä. Yövyin Raili Hiironniemen tilavassa kodissa. Myyjäisiin tuli yli 40 ihmistä. Se oli hyvä alku. Tavarat menivät suurin piirtein kaupaksi. 13.5 Sunnuntaina matkustin junalla Midorigaokan kirkolle. Minulta oli pyydetty äitienpäiväsaarna. Puhuin kristillisestä lastenkasvatuksesta ja perheestä. Ei ole täydellisiä kasvattajia. Melkein kaikki vanhemmat yrittävät parhaansa. Lapset valitsevat yleensä van­hempiensa viitoittaman tien. Kun lapsi ei seuraa vanhempien toivomaa tietä, voi se aiheuttaa suurta murhetta perheelle. Jumala rakastaa perhettä. Lapset ovat lahja Jumalalta. Tosin ne on annettu vain lainaksi. Heistä tulee aikanaan omien lastensa vanhempia.  

Kiitos rakkaudestanne, rukouksistanne ja uhreistanne, joilla teette työnne täällä mahdolliseksi.

 Jorma ja Lea Pihkala

 

PS.   Taloudellisen tuen työllemme voi kanavoida Akaan, Pyynikin, Langinkosken, Anjalankosken ja Hausjärven seurakuntien kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä. Alla piirien yhteys ja tilitiedot:

 

 

 • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
  EKOP 562009-440065
  Raatimiehenk. 13,
  53100 Lappeenranta
  puh. 05-453 0225,
 • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys:
  TSOP 573008-245702
  Hämeenpuisto 41,
  33200 Tampere,
  puh. 03-212 0778,
 • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
  Leonia 800010-1558247
  Karjalankatu 2 A 6,
  00520 Helsinki,
  puh. 09-877 0060,
 • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
  OP 575001-249888
  Torvitie 3,
  45130 Kouvola,
  puh. 05-311 7193,
 • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
  Merita 107830-201938
  Tulliportink. 26,
  70100 Kuopio
  puh. 017-262 2082