Ensimmäinen sivu Edellinen Jatka Viimeinen sivu Tiivistelmä Kuvat

KRIISI

= stressitekijä tai tapahtuma, jossa aiemmat kokemukset, tiedot ja reaktiotavat eivät riitä tilanteen hallintaan.

Kehityskriisit (naimisiinmeno, lapsen saaminen, vanhuus...) – suurin osa selviää omin avuin

Traumaattiset kriisit (läheisen kuolema, onnettomuus...) - aiheuttavat huomattavaa kärsimystä ja usein tarvitaan ulkopuolista apua.

Muistiinpanot:

Kriisistä puhutaan yleensä silloin, kun ihminen on joutunut elämäntilanteeseen, jonka psyykkiseen hallitsemiseen ja käsittelemiseen hänen aikaisemmat kokemuksensa ja keinonsa eivät riitä. Kriisit voidaan jakaa kehityskriiseihin ja traumaattisiin kriiseihin. Normaaleja kehitykseen kuuluvia kriisejä voivat aiheuttaa esimerkiksi murrosikä, rmeijaan meno tai naimisiinmeno. Suurin osa ihmisistä selviää näistä tapahtumista omin avuin, vaikka selviytyminen saattaakin joskus vaatia suuria ponnisteluja.

Traumaattiset tapahtumat voivat aiheuttaa kenelle tahansa huomattavaa kärsimystä. Kun läheinen ihminen kuolee, ihminen joutuu onnettomuuteen tai koti palaa tulipalossa, traumaattinen kriisi jakaa elämän kahtia − on elämä ennen sitä ja elämä sen jälkeen. Traumalla tarkoitetaan paitsi varsinaista traumaattista tapahtumaa, myös tapahtuman vammauttavaa vaikutusta ihmisen psyykeen. Trauma voi syntyä myös pitkän ajan kuluessa koettujen vaurioittavien kokemusten seurauksena (esimerkiksi seksuaalinen hyväksikäyttö tai perheessä tapahtuva väkivalta).