Jorma ja Lea Pihkala

2-4-1 Nakajimadori, Chuo-ku
Kobe-shi, 651-0052 Japan
Puh. +81-90-9888-9067
tai 019-757112
jorma.pihkala(at)sekl.fi
lea.pihkala(at)sekl.fi
Skype Jorma: jormapihkala
Skype Lea: jormapihkala8854
http://www.pihkala.net


13.1. 2008


Jumalan rauhaa, rakkaat ystävät!


Filippus rupesi puhumaan ja lähtien tästä kirjoituksesta julisti hänelle evankeliumia Jeesuksesta. Jatkaessaan matkaa he tulivat veden ääreen. Hoviherra sanoi: "Tässä on vettä. Mikä estää kastamasta minua." [Filippus sanoi: "Jos sinä uskot koko sydämestäsi, se tapahtukoon". Hän vastasi: "Minä uskon, että Jeesus Kristus on Jumalan Poika".]Hoviherra käski pysäyttää vaunut. He astuivat kumpikin veteen, sekä Filippus että hoviherra, ja Filippus kastoi hänet. ( Apt. 8:35-38)

Joulujumalanpalvelus on Japanissa perinteisesti monien kastehetki, vaikka toki Japanissakin kasteita tapahtuu muinakin ajankohtina. Taaksejäänyt joulu ei muodostanut poikkeusta, niin kuin jo viime kirjeessämme hiukan uumoilimme. Ystävämme Yokohamasta sai kasteen, samoin Nishinomiyan seurakunnan aktiivikristityn Shibakawan poika Naganossa. Sumotossa kastettiin 23.12. Fukuokan pariskunta. Miehen Kiminorin kasteen yhteydessä antama todistuspuheenvuoro alla kertoo siitä, miten Etiopian hoviherran tapaan inhimillisesti onnellista elämää viettävä ihminenkin tarvitsee Vapahtajaa ja saa pelastuksen uskomalla Jeesukseen ja ottamalla vastaan kasteen.

Kohtasin ensi kertaa elämässäni kristillisen kirkon opetuksen joulukuun kolmantena lauantaina 20.12. 2004. Herra Toyosu kutsui minut mukaan Ananin luterilaisella kirkolla pidettyyn Raamattu-keskustelupiiriin. Kun en osannut tietä kirkolle, myöhästyin noin 30 minuuttia.

Kirkossa minua odottivat Vänskien pariskunta ja Raamattu-keskustelun osanottajat, jotka olivat juuri leikkaamassa ja jakamassa joulukakkua. Tässä tilanteessa sain ensi kertaa elämässäni käteeni Raamatun. Vänskien pariskunnan ja osanottajien persoonan lämpö välittyi sydämeeni.

Aloitin 23 -vuotiaana rakennusliikkeen ja sitä tietä olen tähän päivään asti kulkenut. Näin ollen olen ollut tekemisissä pääasiassa rakennusalan ihmisten kanssa ja aika vähän muiden ammattien ihmisten kanssa. Siksi Raamattu-keskustelupiirin jäsenten puheet ja ajattelutapa poikkesivat siitä, mihin olin tottunut ja se kaikki tuntui minusta todella mielenkiintoiselta.

Synnyin 17.1.1945 aamuvarhaisella. Äitini mukaan olin keskonen ja kasvattamiseni oli ollut vaikeaa. Vaimooni Junkoon rakastuin 24 -vuotiaana ja vuoden seurustelun jälkeen pidimme häämme 10.6.1970 perheidemme ja sukulaistemme siunausten saattelemina. Vaimoni on hyvän ystäväni pikkusisko. Häitten jälkeen 7 kk kuluttua 3.1.1971 syntyi esikoispoikamme. Kaksi vuotta myöhemmin syntyi toinen poikamme ja siitä edelleen kahden vuoden päästä tyttäremme.

Vanhimmalla pojallamme on nyt kaksi poikaa ja tytär, toisella pojallamme poika ja kaksi tytärtä ja tyttärellämme poika ja tytär, lisäksi hänelle on tässä vuodenvaihteessa syntymässä tytär. Omaisiini kuuluu minun ja vaimoni lisäksi äitini ja lähellä asuvat kolmen lapsemme perheet. Elämme onnellisissa oloissa, lapsemme käyvät meillä usein ja lastenlapsemme tulevat meille leikkimään.

Minä ja vaimomme söimme jo 38 vuotta sitten kielletyn puun hedelmää, niin kuin Aadam ja Eeva paratiisissa 1. Mooseksen kirjan mukaan. Mutta nyt häpeämättömyydestämme huolimatta olemme saaneet käsiimme Raamatun.

Ennen kuin pääsimme tutustumaan Raamattuun pidimme päivittäisinä itsestään selvyyksinä sitä, että on taivas ja maa, valo ja pimeys, emmekä tajunneet Jumalan olemassaoloa. Mutta se että tässä olemme nyt on jo itsessään suuri ihme samoin kuin se, että sain tutustua vaimooni ja saimme rakkaudessa liittyä toisiimme, saimme kolme lasta ja yhdeksän lastenlasta. Raamattu avasi meidät näkemään, että kysymys ei ole ihmisvoimin aikaansaatavista asioista.

Meissä asuu synnynnäinen synti ja olemme omaa elämää suunnitellessamme tehneet monenlaista syntiä. Tämän jälkeenkin tulemme tekemään varmaankin monenlaista syntiä, mutta varjele meitä Taivaallinen Isä!

Uskomme Herraan Jeesukseen Kristukseen, joka kantoi meidän syntimme ja kuoli niiden tähden.

Iloitsemme ja pidämme merkityksellisenä siitä, että saamme yhdessä rakkaan vaimoni kanssa vastaanottaa kasteen juuri joulun aatonaattona. Jouluhan on juhla, jona Jumala tuli ihmiseksi.

Olemme kiitolliset Vänskille ja Kallioisille, Raamattu-keskusteluryhmän, Ananin ja Awajin seurakunnan jäsenille, joiden kanssa olemme saaneet tutkia Raamattua ja opiskella, miten ihmisen tulee elää ja vaeltaa. Iloitsemme, että saamme tänään päästä täällä tänään koolla olevien veljien ja sisarten samoin kuin kaikkialla maailmassa elävien uskonveljien joukkoon vaeltamaan yhtä matkaa.

*******************************

Lähettikunta

Niin kuin todistuksen loppuosa kertoo, lähetystyö on yhteistyötä niin teidän lähettäjien kuin lähettien kesken ja sitten erityisesti kansallisten työntekijöiden ja seurakuntalaisten kanssa. Lähetystyö on osallisuutta maailmanlaajaan Kristuksen ruumiin kasvuun.

Iloitsemme, että tämän vuoden alussa saamme jälleen lisävahvistusta sukupolven vaihdosta elävään lähettikuntaamme, kun helmikuun alussa saapuu maahan Ulla Pendolin aloittamaan kielikoulunsa. Kansainvälisyyslinjalla kohta vuoden maassa lastenhoidossa ja Nishinomiyan seurakuntaa tukevassa työssä ollut Tiina Nyman saa myös jatkaa samoissa tehtävissä vielä tämän vuoden loppuun. Haluamme kätkeä heidätkin esirukouksiinne.

Raamattukoulun kuulumiset

Toisin kuin seurakuntatyössä, Raamattukoululla joulun aika vankilan joulujuhlan, Koben yhteiskristillisen joulufestivaalin ja oman "Aotani-kylämme" joulujuhlan jälkeen merkitsi oppilaille lomajaksoa eikä opettajillakaan ollut kovin suuria joulukiireitä.

Näin ollen kolmen viikon aikana pääsin keskittymään jo useita kuukausia valmistelemaani projektiin eli Koben Luterilaisen Raamattukoulun (KLBI = Kobe Lutheran Bible Institute) kotisivuston uusimiseen. Internet-yhteyden omaavat voivat käydä tutustumassa jälkeen. Tekstit ovat japania, joten niistä ei juuri selvää saa, mutta eräästä linkistä pääsee katselemaan Raamattukoulun elämää kuvien välityksellä. Se linkki on:

http://wjelc.sekl.fi/KLBI/shashinshuu.htm

Uuden huhtikuusta alkavan lukuvuoden valmistelut ovat myös menossa. Ensimmäinen haaste on uusien oppilaiden rekrytointi ja toisen haasteen muodostaa se, että kristinopin sijaan vastuulleni tulee Uuden Testamentin johdanto-oppi ja se vaatii melkoisen määrän opetusmateriaalin valmistusta, koska opetan ainetta ensi kertaa.

Nykyisten oppilaiden hengellisestä kasvusta olemme iloinneet. Tämän vuoden oppilaista yksi tulee kokotoimiseen lähetystyöhön Japaniin vaimonsa kanssa, yksi jatkaa toisella puolen katua teologisessa seminaarissa tavoitteena pastorin tehtävät , yksi lähteen kuunteluoppilaaksi sinne ja yksi on miehensä kanssa valmistelemassa uuden työpisteen aloittamista.

Oppilaiden kanssa tekemämme katuevankeliointi on myös kantanut sikäli hedelmää, että eräs 37 -vuotias mies on käynyt lukuisia kertoja keskustelemassa ja uskaltautunut myös jumalanpalvelukseen.


Aotani projektin eteneminen

Lea on mukavasti päässyt Aotanin seurakunnan kuvioihin ja löytänyt siellä omia tehtäviään. Seurakunnan kirkkoprojekti on myös edistynyt siihen vaiheeseen, että peruskiven muuraus on lähi päivinä ja kalan muotoinen kirkon perustus on selkeästi nähtävissä. Lopputuloksen pitäisi arkkitehdin mukaan näyttää oheisen kuvan kaltaiselta.

Shanghain matka

Minulla oli tilaisuus käydä joulukuun alussa Shanghaissa. Pidin saarnan sikäläisen japanilaisen seurakunnan jumalanpalveluksessa ja puheen kansainvälisen seurakunnan soluryhmän joulujuhlissa. Saatoin aistia, että Kiinan hengellinen ilmapiiri on huomattavasti avoimempi kuin Japanin, vaikka ulkonaisesti maassa on evankeliumille vielä monia rajoitteita.

Lea jatkaa

"Siinä on rakkaus - ei siinä, että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ensin."( 1 Joh.4:10)

Kiitos kaikesta joulumuistamisesta lähettäessänne joulupostia meille. Kiitokset nimikkoseurakunnillemme ja Kansanlähetyspiireille.

Joulu on vietetty ja uusi armorikas vuosi on alkanut. Joulumme oli ikimuistoinen. Vietimme sen Shikokun saarella Tokushiman kaupungissa Laurin ja Asakon kotona.

Otimme osaa kolmen Shikokulla Kansanlähetyksen työntuloksena syntyneen pikku kirkon jouluohjelmaan. Nuoremme lauloivat yhdessä ja olivat näytelmissä ja Jorma saarnasi. Minä mummona juoksin lastenlasten perässä. Juhlaruoat olivat herkullisia joka kirkossa.

"Te saatte syödä ja tulette kylläisiksi, te ylistätte Herraa, Jumalaanne. (Joel 12:26.)"

Arki on alkanut. Meidän ei tule unohtaa sitä tosiasiaa, että Japanin kansasta (128 miljoonaa asukasta) on vain vajaa 1 % kristittyjä. Täällä on isoja, uusia asuma-alueita, joissa asuu kymmeniä tuhansia ihmisiä. Alueilla ei ole minkäänlaisia kirkkoja tai evankelioimis-kokoushuoneita. Sydämellämme ja rukouksessa on näillä alueilla mahdollisesti alkava kristillinen lähetystyö.

Rukoilethan Japanin kansan puolesta, että ihmisten sydämet avautuisivat ilosanomalle Jeesuksesta ja että japanilaiset kristityt olisivat rohkeita todistajia kotonaan, työpaikoilla, koulussa ja suvun keskellä. Japanilaisista seurakunnista tulisi myös lähteä japanilaisia lähettejä lähetystyöhön muihin maihin. Meillä on yhteinen lähetystehtävä.

Herran runsasta siunausta elämääsi!


Jorma, Lea ja Sinikka Pihkala

Aiemmat ystävä-
kirjeemme löytyvät seuraavien
linkkien alta:

Kirje 23.11.2007

Kirje 25.9.2007

Kirje 17.7.2007

Kirje 22.5.2007

Kirje 8.3.2007

Kirje 3.12.2006

Kirje10.8.2006

Kirje2.4.2006

Kirje22.1.2006

Kirje27.11.2005

Kirje26.9.2005

Kirje23.7.2005

Kirje29.5.2005

Kirje19.3.2005

Kirje17.1.2005

Kirje 24.11.2004

Kirje 26.9.2004

Kirje 20.7.2004

Kirje 21.5.2004

Kirje 14.3.2004

Kirje 14.1.2004

Joulukirje 2003

Kirje 7.10.2003

Kirje 29.7.2003

Kirje 27.5.2003

Kirje 29.3.2003

Kirje 25.1.2003

Kirje 25.11.2002

Kirje 15.10.2002

Kirje 12.8.2002

Kirje 5.4.2002

Kirje 23.1.2002

Joulukirje 2001

Kirje 12.10.2001

Kirje 24.7.2001

Kirje 31.5.2001

Kirje 17.3.2001

Kirje 24.1.2001

Joulukirje 2000

Kirje 1.8.2000

Kirje 1.4.2000

Kirje 26.1.2000

Kirje 24.11.1999

Kirje 1.10.1999


 

 
 
Tuen yhteystiedot:

Taloudellisen tuen työllemme voi kanavoida Akaan (yhteyshenkilö: Berit Joki ja lähetyssihteeri Anja Annila), Pyynikin (yhteyshenkilö: Hannu Sjöblom ja lähetyssihteeri Irmeli Merikanto), Langinkosken (yhteyshenkilö: lähetyssihteeri Marianne Vitikainen-Mojica), Anjalankosken (yhteyshenkilö: Teija Patjas ja lähetyssihteeri Eila Kivistö), Hirvensalmen (yhteyshenkilö: lähetyssihteeri) ja Hausjärven seurakuntien (yhteyshenkilö: lähetyssih-teeri Kaarina Rautiainen) kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä.

 

  • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
    EKOP 562009-440065
    Raatimiehenk. 13,
    53100 Lappeenranta
    puh. 05-453 0225
    Yhteyshenkilö:
    Arto Auranen

  • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys:
    TSOP 573008-245702
    Hämeenpuisto 41,
    33200 Tampere,
    puh. 03-212 0778,
    Yhteyshenkilö:
    Raili Pasanen

  • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
    Sampo 800010-1558247
    Kaisaniemenk. 13 A 4,
    00100 Helsinki,
    puh. 09-877 0060,
    Yhteyshenkilö:
    Taru Kostiainen

 

  • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
    OP 575001-249888
    Torvitie 3,
    45130 Kouvola,
    puh. 05-311 7193,
    Yhteyshenkilö:
    Teija Patjas

  • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
    Nordea 107830-201938
    Museokatu 24,
    70100 Kuopio
    puh. 017-262 2082