Jorma ja Lea Pihkala

2-4-1 Nakajimadori, Chuo-ku
Kobe-shi, 651-0052 Japan
Puh. +81-90-9888-9067
jorma.pihkala(at)sekl.fi
lea.pihkala(at)sekl.fi
Skype Jorma: jormapihkala
Skype Lea: jormapihkala8854
http://www.pihkala.net


Adventtina 2007

 

Taivaallista valoa adventtiinne, rakkaat ystävät!

Eikö sitten Jumala toimittaisi oikeutta valituilleen, jotka yötä päivää huutavat häntä avuksi, ja viivyttäisikö hän heiltä apuaan? Minä sanon teille: hän toimittaa heille oikeuden pian. Kuitenkin, kun Ihmisen Poika tulee, löytäneekö hän uskoa maan päältä?" (Luuk. 18:7-8)

Odotamme Jeesuksen tuloa - sitähän adventti tarkoittaa. Me odotamme Jeesuksen toista tuloa, mutta maailman väestöstä vielä suuri osa ei ole kuullut mitään Hänen ensimmäisestäkään tulemisestaan jouluna. Jeesus tulee takaisin suuressa kunniassaan sitten, kun evankeliumi on julistettu todistukseksi kaikille kansoille.

Yllä oleva lainaus on Jeesuksen selitys vertaukselle, jolla Hän haluaa opettaa jatkuvaa ja lakkaamatonta rukousta omilleen heidän odottaessaan Jeesuksen paluuta kirkkaudessaan. Vertauksen väärä tuomari järjestää lopulta oikeudenkäynnin sinnikkäästi oikeutta pyytäneelle leskelle, vaikka aluksi onkin piittaamatta pyynnöistä.

Tätä vertausta väärästä tuomarista ja leskestä on usein ymmärretty niin, että Jeesus opettaisi sillä peräänantamatonta ja sitkeää rukousta. Ikään kuin lopulta Jumalakin "heltyisi" ja antaisi sen, mitä pyydämme. Kysymys on kuitenkin vertauksesta vastakohdasta käsin.

Näin ollen merkitys on juuri päinvastainen. Toisin sanoen, kun ihmiset ovat kuin tuo väärä tuomari, niin Jumala on aivan toisenlainen. Jumala on hyvä. Hän ei viivytä vastausta omiensa rukoukseen, vaan rientää nopeasti ja auttaa omansa oikeuteen.

Hyvä kuva Jumalan rukousvastauksista on anteeksiantamuksen "toimitusaika". Kuinka pian siitä, kun tuhlaajapoika pyysi anteeksi, hän sai isältään anteeksi. Vastaus: Hän oli saanut anteeksi jo ennen kuin ehti anteeksi pyytääkään. Anteeksipyyntö tapahtui Isän rakastavassa sylissä. Meidän Herramme aivan juoksee saadakseen armahtaa sitä, jonka sydämessään on ottanut vasta ensimmäisiä askeleita parannuksen suuntaan. Herra ei viivyttele armoaan eikä Hän mittaile katumuksen syvyyttä, kun syntinen alkaa etsiä Hänen armoaan. Golgatan uhriveri on jo maksanut kaiken etukäteen.

Tule Herra Jeesus!

Vertauksessa on vielä eräs tärkeä opetus. Se kertoo, millaisia asioita Jumalan seurakunta joutuu lopun ajassa erityisesti rukoilemaan. Leskihän etsi oikeutta. Lopun ajan seurakunta joutuu syvään ahdinkoon ja se rukoilee sen keskellä Jumalan vanhurskauden toteutumista. Mutta samalla Jeesus varoittaa, että juuri lopun ajan keskellä monissa ahdistuksissa ja vainoissa sillä on vaara menettää uskonsa siihen, että Jeesus todellakin tulee pian takaisin.

Kyllä seurakunnalla on toki pelastava usko, mutta löytääkö Jeesus lopun ajassa sellaista seurakuntaa, joka uskaltaisi luottaa siihen, että Jeesuksen paluu toisen kerran tänne maan päälle tapahtuu pian ja että Hän todellakin saattaa totuuden ja vanhurskauden valtakunnan voittoon.

Jeesus ei viivyttele paluutaan, vaan tahtoo, että mahdollisimman moni saisi kuulla pelastuksen evankeliumin ja löytää Hänet omana Vapahtajanaan. Hän tulee pian, vaikka Herralle pian voikin merkitä hiukan toista kuin meille. Ihmisten pelastusta etsivä Kristuksen rakkaus voi tuntua ahdistuneelta seurakunnalta viivyttelyltä, mutta totuus on toisin: Jeesus tulee pian takaisin! Siksi Ilmestyskirja päättyy rukoukseen: "Tule Herra Jeesus!"

Raamattukoulupäivät

Erityisesti syksyn ohjelmaan Koben Luterilaisella Raamattukoululla kuuluvat ns. Raamattukoulu-päivät eri seurakunnissa. Kysymys on siitä, että koulun rehtori Ritsu Takuwa ja Jorma käyvät sunnuntaisin saarnaamassa eri seurakuntien jumalanpalveluksissa mukanaan yksi tai kaksi oppilaista. Oppilaat pitävät pyhäkoulun ja käyttävät jumalanpalveluksissa henkilökohtaisen todistuspuheenvuoron. Jumalanpalveluksen jälkeisen rakkauden aterian aikana annetaan kouluun liittyvää informaatiota. Siinä käytetään hyväksi mm 4-sivuista esitettä, jonka Jorma kesäkuussa onnistui kovalla vaivalla taittamaan.

Raamattukoulu on samoin kuin Ryttylän Raamattukurssi avoin kaikille. Kaikki yli 17 -vuotiaat, joiden kasteesta on kulunut vähintään vuosi ovat tervetulleita sekä kokoaikaisiksi että osa-aikaisiksi oppilaiksi. Tavoitteemme näillä Raamattukoulupäivillä on se, että ensi keväänä alkavalle 59. kurssille saisimme vähintään 10 kokoaikaista opiskelijaa. Yläikärajaa ei ole, joten osapäivä opiskelijoissa on jopa yli 70 -vuotias mies.

Koben Raamattukoulun tunnus kuuluu:

Menin Jumalan Sanan luo.
Sana ohjasi minut kokemuksen luo.
Menin kokemuksen luo.
Kokemus ohjasi minut takaisin Sanan luo.
Sieluni iloitsee siitä, että saan olla näiden kahden välillä lähettiläänä.

Syyskuusta Jorman opetusohjelmaan on tullut kristinopin lisäksi seurakuntatyössä tarvittavan tietokoneen käytön opettaminen (viikkotiedotteiden, esitteiden ja kotisivujen laatimiseksi) sekä englannin kielen ryhmä. Lisäksi Jorma käy kerran viikossa avustamassa Nishinomiyan seurakunnan suomenkielen ryhmissä.

Japanissa on menossa melkoinen "Suomi-buumi" ainakin televisiossa ja kiinnostus suomenkieleen on myös lisääntynyt varsinkin täällä suurkaupunkialueella.)

Lähettiretriitti

Lähetyksen yhteisten hallinnollisten asioiden hoito on myös vienyt yllättävän paljon aikaa. Hienoja hetkiä saimme viettää lokakuun lähettiretriitissä, jossa sydämet avautuivat jakamaan niitä kipuja, mitä uuteen kulttuuriin sopeutuminen itse kullekin tuonut. Iloitsemme hyvästä ja läheisestä ilmapiiristä yhteisessä työssämme.

Ilon aiheita

Lokakuussa saimme kutsun Koben Arimassa sijaitsevaan kylpylään Yokohamassa asuvalta ystävältämme, joka vuosi sitten kesällä yhdessä miehensä ja neljän muun ystävänsä kanssa vieraili Suomessa mm Alajärven Kansanlähetyspäivillä. Matka Suomeen oli muuttanut vaimonsa uskoon nähden välinpitämättömän miehen asenteen. Hän alkoikin innokkaasti lukea Raamattua, käydä kirkossa ja nyt jouluna hänet kastetaan. Vietimme yhteisen illan kiitollisena Herran työstä hänen sydämessään.

Sumoton kirkolla viettiin myös jo kolmannen hengen kastejuhlaa tänä vuonna ja jouluna vielä pitkään sanaa opiskellut pariskunta saa siellä kasteen. Itä-Fukuyaman seurakunnassakin valmistaudutaan jouluiseen kasteeseen. Herran työ etenee, vaikka monenlaisia takaiskujakin joudutaan täällä kokemaan.

Lean työkuviot

Asumme aivan Aotanin kirkon vierellä ja sen seurakuntaneuvosto on toivottanut Lean tervetulleeksi avustamaan esim. naistenpiirissä ja kotikokouksissa. Lea on aloittanut tutustumisen seurakuntaan. Lisäksi häntä on pyydetty pitämään ruokapiiri mm Itä-Tokushiman, Itamin ja Nishinomiyan seurakuntiin. Hän osallistuu myös Raamattukoulun siistintään. Hänen tehtävänsä ovat siis pikku hiljaa muotoutumassa.

Lea on kuluneena syksynä iloinnut erityisesti siitä, että vuoden pitkä terveyteen liittynyt tunneli aukesi ja syksyn ajan hän on ollut entisissä voimissaan. Viime viikon aikana on hiukan tullut takapakkia, joten jätän sekä hänen että kaikkien muidenkin lähettien terveyden teille esirukousaiheeksi.

Lea, Sinikka ja Jorma on hyväksytty myös Aotanin seurakunnan vierasjäseniksi (meidän varsinainen jäsenyytemmehän on Suomessa). Jormalle se merkitsee ensi vuonna mm neljää saarnavuoroa ja neljän kerran luentosarjaa kymmenen käskyn ensimmäisestä taulusta.

Aotanin seurakunnan haaste

Aotanin seurakunta on yksi Länsi-Japanin ev.lut. kirkon suurimmista. Jumalanpalveluksissa käy normaalisti noin 100 henkeä, mutta silloin tällöin jopa 200. Sillä on nyt menossa erittäin haastava urakka, kun uuden kirkon rakennustyöt ovat käynnistyneet. Kirkko rakennetaan Raamattukoulun ja Teologisen seminaarin välissä sijaitsevalle tontille, jolta ensin purettiin vanha tyttöjen asuntola. Teräsbetonisen kirkkorakennuksen on määrä valmistua siten, että vuoden 2008 jouluna siellä päästäisiin viettämään ensimmäinen jumalanpalvelus.

Tähän asti seurakunta on kokoontunut Raamattukoulun kappelissa, joka on kuitenkin nyt jo liian pieni sen tarpeisiin. Rakennusurakka on todella vaativa ja pyydän teitä muistamaan rukouksessa sitä, niin että rahoitus myöskin järjestyisi ajoissa.

Seurakunnan yhteydessä toimii varsin pienissä tiloissa lastentarha Aobaen, johon vuosittain on tullut yllättävän paljon uusia lapsia, vaikka yleisesti ottaen lasten määrä Japanissa on vähentynyt voimakkaasti vanhusväestön taas lisääntyessä niin, että pian neljännes Japanin väestöstä on yli 60-vuotiaita.

Sydämelliset kiitokset jatkuvasta rukoustuesta, jonka varassa työmme ja matkamme on jatkunut.

Herran runsasta siunausta elämääsi!

Jorma, Lea ja Sinikka Pihkala

Raamattukoulun esitteen etusivu

 

Aiemmat ystävä-
kirjeemme löytyvät seuraavien
linkkien alta:

Kirje 25.9.2007

Kirje 17.7.2007

Kirje 22.5.2007

Kirje 8.3.2007

Kirje 3.12.2006

Kirje10.8.2006

Kirje2.4.2006

Kirje22.1.2006

Kirje27.11.2005

Kirje26.9.2005

Kirje23.7.2005

Kirje29.5.2005

Kirje19.3.2005

Kirje17.1.2005

Kirje 24.11.2004

Kirje 26.9.2004

Kirje 20.7.2004

Kirje 21.5.2004

Kirje 14.3.2004

Kirje 14.1.2004

Joulukirje 2003

Kirje 7.10.2003

Kirje 29.7.2003

Kirje 27.5.2003

Kirje 29.3.2003

Kirje 25.1.2003

Kirje 25.11.2002

Kirje 15.10.2002

Kirje 12.8.2002

Kirje 5.4.2002

Kirje 23.1.2002

Joulukirje 2001

Kirje 12.10.2001

Kirje 24.7.2001

Kirje 31.5.2001

Kirje 17.3.2001

Kirje 24.1.2001

Joulukirje 2000

Kirje 1.8.2000

Kirje 1.4.2000

Kirje 26.1.2000

Kirje 24.11.1999

Kirje 1.10.1999


 

 
 
Tuen yhteystiedot:

Taloudellisen tuen työllemme voi kanavoida Akaan (yhteyshenkilö: Berit Joki ja lähetyssihteeri Anja Annila), Pyynikin (yhteyshenkilö: Hannu Sjöblom ja lähetyssihteeri Irmeli Merikanto), Langinkosken (yhteyshenkilö: lähetyssihteeri Marianne Vitikainen-Mojica), Anjalankosken (yhteyshenkilö: Teija Patjas ja lähetyssihteeri Eila Kivistö), Hirvensalmen (yhteyshenkilö: lähetyssihteeri) ja Hausjärven seurakuntien (yhteyshenkilö: lähetyssih-teeri Kaarina Rautiainen) kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä.

 

 • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
  EKOP 562009-440065
  Raatimiehenk. 13,
  53100 Lappeenranta
  puh. 05-453 0225
  Yhteyshenkilö:
  Arto Auranen

 • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys:
  TSOP 573008-245702
  Hämeenpuisto 41,
  33200 Tampere,
  puh. 03-212 0778,
  Yhteyshenkilö:
  Raili Pasanen

 • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
  Sampo 800010-1558247
  Kaisaniemenk. 13 A 4,
  00100 Helsinki,
  puh. 09-877 0060,
  Yhteyshenkilö:
  Taru Kostiainen

 

 • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
  OP 575001-249888
  Torvitie 3,
  45130 Kouvola,
  puh. 05-311 7193,
  Yhteyshenkilö:
  Teija Patjas

 • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
  Nordea 107830-201938
  Museokatu 24,
  70100 Kuopio
  puh. 017-262 2082