Jorma ja Lea Pihkala

2-4-1 Nakajimadori, Chuo-ku
Kobe-shi, 651-0052 Japan
Puh. +81-90-9888-9067
tai 019-757112
jorma.pihkala(at)sekl.fi
lea.pihkala(at)sekl.fi
Skype Jorma: jormapihkala
Skype Lea: jormapihkala8854
http://www.pihkala.net


Adventtina 2008

Armorikasta adventin ja joulun aikaa, rakkaat ystävät!

Kun hän (Joosef) tätä ajatteli, hänelle ilmestyi unessa Herran enkeli, joka sanoi: "Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa luoksesi Mariaa, vaimoasi, sillä hänessä siinnyt on Pyhästä Hengestä. Hän on synnyttävä pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus, sillä hän on vapahtava kansansa heidän synneistään." ( Matt. 2:20-21)
 

Missä on tie pyhän Jumalan luo?

Eräs kristitty äiti, joka oli oppinut tuntemaan Jumalan pyhyyden lisäksi Hänen käsittämättömän syvän armonsa ja laupeutensa, halusi kerran opettaa pienille lapsilleen, miten ihminen voi päästä Jumalan luo. Hän asettui seisomaan toiseen kerrokseen johtavien portaiden yläpäähän ja sanoi lapsille näin: "Kuvitelkaa, että minä olen Jeesus. Miettikääpä, miten te pääsisitte tänne ylös Jeesuksen luo nousematta portaita tai kiipeämättä kaiteita myöden?" Aikansa mietittyään lapset antoivat oikean vastauksen: "Pääsemme sinne, jos Sinä tulet ensin alas ja sitten viet meidät sylissäsi ylös!"

Rakkaus ajaa meitä takaa

Joulun sanomassa on kysymys juuri siitä, että huolimatta meidän syvästä turmeluksestamme, halustamme paeta Jumalan edestä pimeyteemme ja jopa vihastamme Hänen totuuttaan kohtaan, Hän ei ole kääntänyt selkäänsä meille, vaan suuressa rakkaudessaan tuli meidän keskellemme. Joulussa on siksi kysymys rakkauden ihmeestä. Ihminen ei pysty rakastamaan muuta kuin sellaista mikä on rakastamisen arvoista, mutta Jumala äärettömässä hyvyydessään osoittaa rakkautensa niille, joilla ei synnin tähden ole enää itsessään mitään arvoa: He ovat heikkoja, syntisiä, syyllisiä, jumalattomia, Jumalaa vihaavia.

Kuitenkin Hänen rakkautensa, jonka syvyys mitattiin Golgatan ristin uhrilla antaa tällaisille arvon, he saavat armon, ilon rauhan, pelastuksen ja iankaikkisen elämän lahjaksi. Hän antoi oman pyhän vihansa kohdistua ja tyhjentyä omaan Poikaansa Jeesukseen Kristukseen, jotta Hän voisi kääntää armolliset kasvonsa meihin päin. Jumala ei löytänyt meistä ainoatakaan tai pienintäkään syytä, miksi meidän pitäisi saada armo, mutta Hän löysi oman Poikansa kärsimyksessä, kuolemassa ja ylösnousemuksessa täyden syyn julistaa Jeesukseen turvaavat vanhurskaiksi, puhtaiksi, Jumalalle kelpaaviksi ja ottaa heidät siksi ei vain syliinsä vaan antaa heille koko olemuksensa ihmeellisen elämän lahjaksi. He saavat tulla Jumalan omiksi lapsiksi.

Ihmeiden ihme

Monet ovat ihmetelleet sitä tapaa, jolla Jumala tuli luoksemme. Hän ei tyytynyt vain tulemaan enkelien kaltaisessa hahmossa luoksemme. Olihan Hän toki vuosisatojen saatossa epälukuisia kertoja enkelienkin kautta kansalleen puhunut ja ilmestynyt. Mutta Hän teki jotain paljon enemmän. Hän tuli meidän kaltaiseksemme, Hän tuli ihmiseksi. Hän ei menettänyt piiruakaan omasta täydellisestä jumaluudestaan, kun Hän syntyi Pyhän Hengen vaikutuksesta ihmiseksi. Mutta tuli aivan todelliseksi ihmiseksi. Missään vaiheessa täällä maan päällä vaeltaessaan, ristillä kärsiessään, ylösnoustuaan ja taivaaseen astuttuaankaan ei luopunut siitä armon ihmeestä, että Hän on todellinen ihminen ja kuitenkin 100% Jumala.

Tänäkin hetkenä Isän oikealla puolella istuu ei vain Jumalan Poika vaan myös Ihmisen Poika. Täydellinen ihmisyys täydessä jumaluudessa. Jeesus Kristus on ihmeiden ihme. Hänen olemuksensa edessä voimme vain kumartua, niin kuin tekivät kedon paimenet ja aikansa oppineimmat viisaat. Hänelle kuuluu kunnia ja kirkkaus aina ja iankaikkisesti.

Jumala kanssamme

Hän tuli meidän luoksemme, meidän kaltaiseksemme ja meidän joukkoomme. Hän tuli kuollakseen meidän puolestamme - kuolemankin tien Hän kulki, niin kuin ihminen sen kulkee. Hän kulki sen, niin kuin syntinen kuolee. Hän kuoli kuolemamme, syntiemme rangaistuksen. Hän joi Jumalan vihan maljan loppuun asti. Hän teki se, ettei meidän tarvitsisi kokea mitään siitä itse. Mutta lopulta Hän tulee uudestisyntymisen ihmeessä Pyhässä Hengessä meidän sydämemme sisälle asti. Jumala meidän kanssamme. Jeesus vastaa sydämemme ikävään: "Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän!" Yhteys Jumalaan on elämää isoilla kirjaimilla, se on iankaikkista elämää.

Synnitön Uhrikaritsa

Armon ihmettä ja Jeesuksen olemuksen ihmettä ajatellessamme, neitseestäsyntyminen on luonnollisin mahdollinen tapahtuma Jumalan tulossa meidän luoksemme. Emme me toki siihen sisältyvää ihmettä voi ymmärtää, mutta sen perusteella tiedämme, että Jeesus tuli kaikessa meidän kaltaiseksemme paitsi siinä suhteessa, että Hänessä ei ollut syntiä. Hän oli se täydellinen Jumalan valitsema teurasuhri, joka saattoi ottaa kantaakseen meidän syntiemme rangaistuksen. Koska Hän oli synnitön, Hänen uhrinsa riitti peittämään ja poistamaan koko maailman syntivelan.

Raamattukoulu

Koben Luterilaisen Raamattukoulun toinen lukukausi on lopuillaan ja viikon loman jälkeen 25.11. alkaa kolmas eli talvilukukausi, joka kestää helmikuun lopulle. Syksyn aikana olemme oppilaiden kanssa kiertäneet eri seurakuntien jumalanpalveluksissa saarnaamassa ja haastamassa uusia oppilaita keväällä alkavalle uudelle kurssille. Oppilaiden elämässä on ollut nähtävissä selvää hengellistä kasvua, vaikka taisteluitakin itse kullakin on ollut.

Länsi-Japanin kirkon juhlaa

Lokakuun 26. päivä vietettiin yhteistyökirkossamme harvinaista juhlaa. Edellinen vastaava oli 30 vuotta sitten. Teologian tohtoriksi keväällä valmistunut Makito Masaki - radioevankelista Shigeru Masakin poika -  nimitettiin Koben Luterilaisen Teologisen Seminaarin professoriksi. Hänen virkaanasettajaisesitelmänsä oli kirkasta opetusta luterilaisen vanhurskauttamisopin valtaisasta merkityksestä uskovan identiteetille ja hänen vaellukselleen kristittynä.

Lähetyksemme japanintyön 40-vuotisjuhla

Kansanlähetyksen ensimmäiset lähetit Japaniin saapuivat vuoden 1968 lopulla. Vietämme siksi pienimuotoista juhlaa Shikokun saarella 29.12. Lähetyksemme on tänä aikana saanut olla aloittamassa yhdeksää eri uutta työpistettä ja tukemassa  Länsi-Japanin kirkon musiikki-, koulutus-, radio- diakonia-, lapsi-, nuoriso- ja ulkolähetystyötä sekä hallintoa niin paikallisseurakunta- kuin aluetasoillakin. Tämän on tehnyt mahdolliseksi Herra, joka on synnyttänyt Suomessa esirukousta ja uhrimieltä, jotta  japanilaiset saisivat kuulla pelastuksen evankeliumin.

Japanin työalan työntekijät vuonna 1983

Länsi-Japanin Ev.lut. kirkko viettää puolestaan 60-vuotisjuhlaansa ensi vuonna. 1949 ensimmäiset Norjan Lähetysliiton lähetit saapuivat maahan ja aloittivat työn Nishi-Akashissa, joka on tänään yksi kirkon suurimmista seurakunnista.

Aotanin kirkkoprojekti

Niin kuin oheisesta kuvasta saatatte havaita, Aotanin uusi kalan muotoinen kirkko on valmistumassa 10.12. Joulujumalanpalvelus päästää pitämään uusissa tiloissa. Kirkon vihkiäisiä vietetään 11.2. kansallisena vapaapäivänä.  

Lea jatkaa

Kristus, aurinkomme, loistaa,
yön synkät varjot maasta poistaa,
ei päivä laske milloinkaan.
Totuus kansoille nyt koittaa,
ja eksyneitä Kristus voittaa
autuuden tielle valollaan.
Siis Herran johtoa iloiten
uskossa seuratkaamme.
Totuus ja tie, hän meitä vie
taivaaseen, kotiin saattelee."
Virsi 29: 2

Pian on joulu: ilon, valon ja Kristuksen syntymäjuhla. Se tuo jokaiselle toivoa pimenevässä syksyssä ja maailmassa. Kristuksen valo loistaa sydämiimme. Se lämmittää ja luo rakkautta muihin ihmisiin ja niihin jotka eivät saa lohtua eivätkä rauhaa joulunakaan. Nyt on aika tavata yksinäisiä ja sytyttää heille jouluiloa käymällä heidän luonaan ja kertomalla joulun ilosta, Vapahtajasta Jeesuksesta.

HAT-Koben työ

Syyskuun 14. päivän HAT-Koben kristillisen kirkon avajaisten jälkeen  olemme kokoontuneet jumalanpalveluksiin pienessä seminaarihuoneessa tätä kirjoittaessani jo kahdeksan kertaa. Koolla on ollut 10-13 henkeä. Joukossa uusia ihmisiä on ollut kahdeksan, joista kaksi on käynyt joka kerta.

Tämä on pienten alkujen päivä. Kaikki on suuren Jumalan käsissä. Jumalan sanaa on saarnattu ja paljon on rukoiltu. Yli 10000 kutsua on viety postilaatikoihin. Olemme uskollisesti muurinaukolla ja odotamme Herran pelastavaa voimaa. Pysyvän kokoontumistilan löytyminen on edelleen rukousaiheenamme.

Mennessämme sunnuntaina kirkkoon oli satoja ihmisiä menossa uuden uskonnon temppeliin. Se oli kipeää ja sydämestä purkautui huokaus. Herra armahda noita ihmisiä. He eivät ole kuulleet ilosanomaa Jeesuksesta ja etsivät sielulleen rauhaa vääristä lähteistä.

Äiti-lapsi piiri ja vammaistukea

Itselläni on kotona pari piiriä kaksi kertaa viikossa. Toisessa on kaksi rouvaa ja heidän yksivuotiaat  poikansa. Toinen rouvista on kristitty ja toinen lähinaapurimme. Lounastamme meillä yhdessä ja keskustelemme sekä pienet pojat ottavat päiväunet lattialla tyynyillä.

Eräs perhe käy myös meillä kerran viikossa. Heillä on autistinen yhdeksänvuotias poika. Olemme yrittäneet rohkaista perhettä. Äiti on kristitty. Poika on hyvin vilkas ja hänen hoitonsa perheelle melko raskasta.

Aotanin seurakunnan naistyö on ollut minulle hyvin antoisaa ja hengellisesti virkistävää.

Herran runsasta siunausta elämääsi!

Jorma, Lea ja Sinikka Pihkala

Aiemmat ystävä-
kirjeemme löytyvät seuraavien
linkkien alta:

Kirje 23.9.2008

Kirje 17.7.2008

Kirje 21.5.2008

Kirje 5.3.2008

Kirje 13.1.2008

Kirje 23.11.2007

Kirje 25.9.2007

Kirje 17.7.2007

Kirje 22.5.2007

Kirje 8.3.2007

Kirje 3.12.2006

Kirje10.8.2006

Kirje2.4.2006

Kirje22.1.2006

Kirje27.11.2005

Kirje26.9.2005

Kirje23.7.2005

Kirje29.5.2005

Kirje19.3.2005

Kirje17.1.2005

Kirje 24.11.2004

Kirje 26.9.2004

Kirje 20.7.2004

Kirje 21.5.2004

Kirje 14.3.2004

Kirje 14.1.2004

Joulukirje 2003

Kirje 7.10.2003

Kirje 29.7.2003

Kirje 27.5.2003

Kirje 29.3.2003

Kirje 25.1.2003

Kirje 25.11.2002

Kirje 15.10.2002

Kirje 12.8.2002

Kirje 5.4.2002

Kirje 23.1.2002

Joulukirje 2001

Kirje 12.10.2001

Kirje 24.7.2001

Kirje 31.5.2001

Kirje 17.3.2001

Kirje 24.1.2001

Joulukirje 2000

Kirje 1.8.2000

Kirje 1.4.2000

Kirje 26.1.2000

Kirje 24.11.1999

Kirje 1.10.1999


 

 
 
Tuen yhteystiedot:

Taloudellisen tuen työllemme voi kanavoida Akaan (yhteyshenkilö: Berit Joki ja lähetyssihteeri Anja Annila), Pyynikin (yhteyshenkilö: Hannu Sjöblom ja lähetyssihteeri Irmeli Merikanto), Langinkosken (yhteyshenkilö: lähetyssihteeri Marianne Vitikainen-Mojica), Anjalankosken (yhteyshenkilö: Teija Patjas ja lähetyssihteeri Eila Kivistö), Hirvensalmen (yhteyshenkilö: lähetyssihteeri) ja Hausjärven seurakuntien (yhteyshenkilö: lähetyssih-teeri Kaarina Rautiainen) kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä.

 

 • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
  EKOP 562009-440065
  Raatimiehenk. 13,
  53100 Lappeenranta
  puh. 05-453 0225
  Yhteyshenkilö:
  Arto Auranen

 • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys:
  TSOP 573008-245702
  Viitenumero 15668

  Hämeenpuisto 41,
  33200 Tampere,
  puh. 03-212 0778,
  Yhteyshenkilö:
  Tuula Aapro

 • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
  Sampo 800010-1558247
  Kaisaniemenk. 13 A 4,
  00100 Helsinki,
  puh. 09-877 0060,
  Yhteyshenkilö:
  Taru Kostiainen

 

 • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
  OP 575001-249888
  Torvitie 3,
  45130 Kouvola,
  puh. 05-311 7193,
  Yhteyshenkilö:
  Teija Patjas

 • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
  Nordea 107830-201938
  Museokatu 24,
  70100 Kuopio
  puh. 017-262 2082