Jorma ja Lea Pihkala
1-3-25-102 Sumiyoshi Higashimachi
Higashinada-ku
Kobe-shi, 658-0052 Japan
Puh. +81-90-9888-9067 tai
Puh. 09-3157 7122 (numero muuttunut!)
jorma.pihkala@sekl.fi
lea.pihkala@sekl.fi
Skype: Jorma: jormapihkala
Skype: Lea: jormapihkala8854
http://www.pihkala.net


28.11.2011


 

Kuningas saapuu kaupunkiin!

Jeesuksen edellä ja jäljessä kulkevat huusivat: "Hoosianna, siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Siunattu olkoon isämme Daavidin valtakunta, joka on tulossa! Hoosianna korkeuksissa!" Jeesus saapui Jerusalemiin ja meni temppeliin. (Mark. 11:9-11)

Ihminen on kuin muurien ympäröimä kaupunki. Meillä on omat porttimme, joiden kautta päästämme ihmisiä ja asioita sisälle omaan elämäämme. Meillä on myös portit, joiden kautta päästämme omia ajatuksiamme ulos toisten ihmisten elämään.

Kaupunkilinnoituksemme sisällä on temppeli, joka määrää millaiset asiat elämässämme ovat tärkeitä ja ketä elämällämme palvelemme. Siellä asuu myös kuningas, joka tekee päätökset käytännöllisessä elämässämme niiden arvojen perusteella, jotka hän temppelistä saa. Kaupungissamme asuu myös oppineiden miesten joukko, joka selittää mahdollisimman viisaasti, miksi kuninkaan on toimittava juuri niin kuin hän tekee.

Muurilla pyrimme varjelemaan sydämemme kaupunkia ulkoisilta vaaroilta ja uhilta. Muurit tarjoavat myös suojan sille, etteivät toiset ihmiset pääse näkemään miten likaista ja saastaista osassa kaupunkia on. Muurit kärkevät taakseen kaksoiselämää, jossa ulospäin saatetaan olla hyvinkin hurskaita, mutta silti saatetaan salassa harjoittaa iljettäviä syntejä.

Adventin sanoma kertoo siitä, miten Jeesus saapuu tällaiseen kaupunkiin. Hän tulee aivan selkeä päämäärä mielessään. Hän haluaa päästä sisällemme. Hän ei tule väkivalloin ja muurejamme tai porttejamme murtaen. Hän tulee ikään kuin sydämemme ovelle ja kolkuttaa. Hän käy sisälle, jos ja kun Hänelle avataan sisältä käsin.

Mutta kun Hänet päästetään sisälle, Hänellä on aivan selkeä päämäärä, mitä Hän tekee. Hän saapuu vallankumousta tekemään. Ensiksi Hän menee temppeliin, jota silloin piti hallussaan rahanhimo ja ajallisen edun tavoittelu, vallanhalu ja uskonnollinen ylpeys. Jeesus tarttui ruoskaan ja puhdisti temppelin kauppamiehistä. Hän palautti temppelin taivaallisen Isän rukoilemis- ja palvonta paikaksi. Hän paransi temppelissä monia ihmisiä ja niin Hän tekee tänäänkin. Hän parantaa sydämemme temppelin haavoja ja puhdistaa sen paikaksi, jossa Herra saa puhua ja ilmaista oman tahtonsa. Pienten lasten ylistys temppelissä kertoo, millainen on Herran puhdistama sydän. Sieltä nousee lapsen uskon kiitos ja ylistys Herran armosta.

Mutta sitten Herra suuntasi askeleensa kohti kuningasta ja valtaa pitävää keisarin edustajaa Pilatusta. Nyt Hän kulki tosin vangin hahmossa, mutta siitä huolimatta Hän julisti olevansa Totuuden Kuningas ja tulevansa kerran takaisin suuressa kirkkaudessa. Ristin tiellä Jeesus vapautti meidät väkivallasta rakkauteen, himojen temmellyksestä puhtauteen. Hän ottaa kärsimisensä kautta linnamme hallintaan, jossa valo näyttää lian ja Jeesuksen veri puhdistaa kaiken, minkä valo paljastaa. Totuuden sanalla Jeesus myös alistaa meidän oppineisuutemme Jumalan viisauden alle.

Puhdistetun kaupungin porteista alkaa käydä ulos nyt uusi liikenne. Ei enää kauppiaiden voitonhimon vaan evankeliumin lahjan levittäjien liikenne.

Jeesus saapui ja saapuu meidän kaupunkilinnaamme kuninkaana ja vapauttajana, mutta Hän tekee sen nöyränä ilman mitään pakkoa.

Aasilla ratsastaminen oli Israelissa kuninkuuden merkki toisin kuin Rooman valtakunnassa, missä kajauteltiin korskeilla orheilla. Kuninkaallisuudesta kertoo se suvereeni tapa, jolla Jeesus hallitsi aasin varsaa, jolla kukaan ei ollut vielä ratsastanut. Vain ”todellinen cowboy” kykenee vikuroivan aasin ottamaan hallintaansa ensi ratsastuksella. Jeesuksen rakkaus ja taito riittivät siihen sekä aasin että myös meidän vikuroivien sydäntemme kohdalla.

Tällaiselle kuninkaalle kuuluvat tervehdyshuudot: ”Hoosianna! Siunattu olkoon Hän, joka tulee Herran nimeen! Daavidin Poika!”

Hoosianna sanahan tarkoittaa ”Herra auta ja armahda”. Huudolla Jeesusta sydämeensä vastaanottava tunnustaa Jeesuksen siksi ainoaksi, joka kykenee auttamaan ja armahtamaan. Siunauksen toivotuksella vastaanottaja tunnustaa, että Hän on se ainoa, joka kykenee taivaallisen siunauksen sydämemme kaupunkiin tuomaan. Daavidin Pojaksi tunnustaminen merkitsee sitä, että luovutamme vapaaehtoisesti hallintavallan tälle Kuninkaalle.

Palmun oksien ja lehvien heilutus kertoo siitä, että tämä Kuningas on lopulta johtava meidät maahan, jossa vallitsee ikikesä. Maahan, jossa elämän puun hedelmät antavat iankaikkista elämää ja lopullista parantumista. Vaatteiden levitys kertoo siitä, että tällä Kuninkaalla on ehdoton hallintavalta meidän elämäämme nähden. Mutta Hän hallitsee, jotta me saisimme elämän, sillä Hän on Vapauttaja-kuningas. Ristin puulla ja ylösnousemuksen aamuna Hän kukisti synnin, kuoleman ja Saatanan vallan ja lahjoittaa nyt meille armon, ikuisen elämän ja rakkautensa vallan.

Raamattukoulu

Talvilukukausi alkoi Raamattukoululla 24.11. Joulukuun ohjelmaan kuuluu muun muassa käynti Koben tutkintovankilassa 8.12. ja Koben joulufestivaali 16.12.

HAT-Koben seurakunta

Loka-marraskuu olivat täynnä tapahtumia pienessä seurakunnassamme. Lasten työssä pidettiin pari erikoiskokousta, aloitettiin uusi englanninkielinen äiti-lapsi musiikkiryhmä Kaarinan tuella. Oheen syntyi myös alakoululaisten englannin ryhmä. Uusia lapsia on tullut kivasti mukaan.

Pyhäinpäivän muistojumalanpalvelus, Aalto yliopiston Matti Leisolan vierailu saarnoineen ja tieteen ja uskon suhdetta käsittelevine seminaareineen ja Koko&Toto konserttijumalanpalvelus vetivät kirkkoon uusia kävijöitä. Samaan aikaan kolme henkeä on myös aloittanut kasteopetuksen.

Tätä kirjoittaessani olemme hyvää vauhtia valmistautumassa joulun tapahtumiin. 23.12. pidämme perinteisen kynttiläjoulujuhlamme, joka sisältää joulunäytelmän ja eri ryhmien laulujen lisäksi Miki Ozawan konsertin. Joulujumalanpalvelukseen 25. päivä saamme mukaamme okarina-soitinta puhaltavan ryhmän.

Juhlia

Lokakuussa oli neljän suomalaisen lähetyksen yhteinen sielunhoidon koulutusseminaari, jossa kouluttajana toimi tyttäremme Hanna Kiviniemi. Hän sai yhdistää siinä japanilaisen kulttuurin ja sielunhoidon osaamistaan. Oli todella juhlaa tavata eri puolilla maata työskenteleviä kollegoja. Raamattukoululla Hanna veti vielä yhden päivän seminaarin japanilaisille. Molemmista hän sai paljon positiivista palautetta.

Ulkolähetystä

Hanshinin alueen seurakuntiemme yhteisessä seminaarissa Aotanin kirkolla 23.11. käsiteltiin Länsi-Japanin ev.lut. kirkon ulkolähetystyötä, jossa on ollut runsaan kymmenen vuoden hiljainen jakso, kun lähettejä ei ole ollut kentällä. Nyt ensi kesänsä naisteologi Maki Ikegami lähtee pysyvään työhön Hong Kongiin sikäläisen sisarkirkkomme työyhteyteen. Samalla hän osallistuu Kantonin Wuhan alueen kristittyjen koulutusprojektiin.

Lea 70 jatkaa

”Kun minä katselen taivasta, sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen - mikä on ihminen! Kuitenkin pidät sinä hänestä huolen.” (Ps. 8:4-5)

Jumalan huolenpito on ollut ihmeellistä. Hänen johdatuksensa on ollut usein hyvinkin yllättävää. Koko pienen elämäni on Herra minua auttanut ja varjellut. Itse en sitä ole juuri ymmärtänyt. Hän on antanut minulle hyvät vanhemmat ja sisarukset eli kodin, jossa kasvaa.

Suurinta on ollut Jumalan antama armo ja anteeksiantamus. Jumalan rakkaus on välillä tehnyt hyvinkin kipeää. Hän on vienyt syville vesille, joissa on ollut vaikea kahlata eteenpäin. Kuitenkin on elämä jatkunut monista vaikeuksista ja sairauksista huolimatta. Kaiken yllä on ollut Jumalan käsittämätön rakkaus. Ilon ja kiitoksen virrat ovat välillä saartaneet minut, vaikka ahdistuksen aallot ovat lyöneet kovina.

Olen täyttänyt kunnioitettavat 70 vuotta. Monet ovat minua useilla tavoilla muistaneet. Sydämelliset kiitokset lämpimästä puserosta, kaulaliinasta ja villasukista. Kiitos kirjoista, jotka tuovat minulle paljon iloa. Kiitos kauniista kaitaliinasta ja joululiinasta. Ne saavat koristaa jouluna joulupöytäämme. Olin juuri ajatellut, etten tuonut käsineitä mukanani Suomesta, kunnes sain yllättäen ystävältä lahjaksi käsineet ja ihanan villaisen hartiapontson. Minun huopatossuihini tuli reikä ja eikös vaan, Suomesta tuli villasta tehdyt tossut.

Kiitos ihanasta Kalevala korusta. Kiitokset monelle ihanasta hartialiinasta, mikä saanee koristaa minun hartioitani juhlissa.... Kiitos kauniista seinäkankaasta, jossa on sakuran kukkia. Kiitos ihanasta vaaleanpunaisesta ruusupuskasta ja purkkisyklaamista ja puisesta seinäkoristeesta. Kiitos omille lapsille Punkankujan uudesta lattiasta. Kiitos suuresta taulusta, joka odottaa Suomessa. Monelta olen saanut kauniita onnittelukortteja. Lapsen lapsilta sain itsetehtyjä kortteja. Kiitos japanilaiselle ystävälle helmikorusta. Paljon on ollut iloa syntymäpäivistä.

Tyttäret Asako ja Kaarina olivat järjestäneet oikein juhlat 21.11. Nishinomiyan kirkolla. Oli kaunista laulua sekä Jorman kokoama sarja elämäni 70 vuodesta, näyttäen aina yhden kuvan joka vuodelta eli 70 kuvaa. Kahvipöytä oli korea ja maittava.

Olisin mielelläni ollut myös Suomessa 21.11. päivänä. Äitini on ollut hyvin innostunut syntymäpäivistäni, vaikkei voinutkaan olla mukana johtuen suuresta maantieteellisestä erosta.

Sitten te kaikki rakkaat sukulaiset ja esirukoilijat sekä uhraajat, jotka olette uskollisesti meitä muistaneet. Olemme yhteisessä ies toveruudessa tehneet tätä lähetystyötä. Ensi vuonna tulee 40 vuotta. Jumala palkitkoon teille jokaiselle vaivannäkönne kerran taivaassa.

Adventin toivoa ja joulun rauhaa Sinulle!

Jorma, Lea ja Sinikka Pihkala

 

 

Aiemmat ystävä-
kirjeemme löytyvät seuraavien
linkkien alta:

Kirje 27.9.2011

Kirje 28.7.2011

Kirje 31.5.2011

Kirje 30.3.2011

Kirje 31.1.2011

Kirje 1.12.2010

Kirje 18.9.2010

Kirje 17.7.2010

Kirje 17.5.2010

Kirje 24.3.2010

Kirje 28.1.2010

Kirje 29.11.2009

Kirje 26.9.2009

Kirje 27.7.2009

Kirje 20.5.2009

Kirje 28.3.2009

Kirje 24.1.2009

Kirje 5.11.2008

Kirje 23.9.2008

Kirje 17.7.2008

Kirje 21.5.2008

Kirje 5.3.2008

Kirje 13.1.2008

Kirje 23.11.2007

Kirje 25.9.2007

Kirje 17.7.2007

Kirje 22.5.2007

Kirje 8.3.2007

Kirje 3.12.2006

Kirje10.8.2006

Kirje2.4.2006

Kirje22.1.2006

Kirje27.11.2005

Kirje26.9.2005

Kirje23.7.2005

Kirje29.5.2005

Kirje19.3.2005

Kirje17.1.2005

Kirje 24.11.2004

Kirje 26.9.2004

Kirje 20.7.2004

Kirje 21.5.2004

Kirje 14.3.2004

Kirje 14.1.2004

Joulukirje 2003

Kirje 7.10.2003

Kirje 29.7.2003

Kirje 27.5.2003

Kirje 29.3.2003

Kirje 25.1.2003

Kirje 25.11.2002

Kirje 15.10.2002

Kirje 12.8.2002

Kirje 5.4.2002

Kirje 23.1.2002

Joulukirje 2001

Kirje 12.10.2001

Kirje 24.7.2001

Kirje 31.5.2001

Kirje 17.3.2001

Kirje 24.1.2001

Joulukirje 2000

Kirje 1.8.2000

Kirje 1.4.2000

Kirje 26.1.2000

Kirje 24.11.1999

Kirje 1.10.1999


 

 
 
Tuen yhteystiedot:

Taloudellisen tuen työllemme voi kanavoida Akaan (yhteyshenkilö: Berit Joki ja lähetyssihteeri Leena Koski), Pyynikin (yhteyshenkilö: lähetyssihteeri Sanna Kramer), Anjalankosken (yhteyshenkilö: Teija Patjas ja lähetyssihteeri Eila Kivistö) ja Hausjärven seurakuntien (yhteyshenkilö: lähetyssihteeri Riikka Näätänen) kautta tai Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä.

 

 • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
  EKOP 562009-440065
  Raatimiehenk. 13,
  53100 Lappeenranta
  puh. 05-453 0225
  Yhteyshenkilö:
  Arto Auranen

 • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys:
  TSOP 573008-245702
  Viitenumero 23100

  Hämeenpuisto 41,
  33200 Tampere,
  puh. 040-9603690 ,
  Yhteyshenkilö:
  Tuula Aapro

 • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
  Sampo 800010-1558247
  Kaisaniemenk. 13 A 4,
  00100 Helsinki,
  puh. 09-877 0060,
  Yhteyshenkilö:
  Taru Kostiainen

 

 • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
  OP 575001-249888
  Torvitie 3,
  45130 Kouvola,
  puh. 05-311 7193,
  Yhteyshenkilö:
  Teija Patjas

 • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
  Nordea FI09 1078 3000 2019 38
  Sairaalakatu 11
  70110 Kuopio
  puh. 017-262 2082