Jorma Pihkala
1092 Nishiyama, Kami-Hachiman-cho
Tokushima-shi. 770-8041 Japan
Puh. +8190 9888 9067
jorma.pihkala@sekl.fi

Lea Pihkala
Punkankuja 6 as 4, 12310 Ryttylä
Puh. 045 329 7775
lea.pihkala@sekl.fi
Skype: Jorma: jormapihkala
   Lea: jormapihkala8854
http://www.pihkala.net

 

 


26.9. 2014


 

Jumalan rauhaa, rakkaat ystävät!

Jeesus sanoi: "Totisesti minä sanon teille: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Matt. 18:3-4

Taivasten valtakunta
Taivasten valtakunta on selkeä hallintopiiri. Sen Kuningas on Jeesus ja Hän hallitsee siinä rakkaudellaan ja totuudellaan – ei väkivallalla eikä pakolla. Jumalan valtakunta on vanhurskauden ja oikeudenmukaisuuden hallintaa, johon ei mikään vääryys eikä synti sovi. Se on iloa, rauhaa ja vanhurskautta Pyhässä Hengessä. Se on valon ja elämän, rakkauden ja armon valtakunta. Se on kirkkauden ja Herran läheisyyden ja rakkauden tuntemisen valtakunta. Lopullisessa täyteydessään se on kaiken inhimillisen kaipauksen täyttymys, jossa ei ole mitään kipua, itkua, kuolemaa, sairautta eikä pimeyttä. Siellä saa katsella kasvoista kasvoihin Jeesusta. Se kiitoksen ja ylistyksen, kauneuden ja puhtauden valtakunta. Se on yhteyden ja vapauden valtakunta. Sen valtakunnan suvereeni hallitsija on itse Herra Jeesus ja Isä Kaikkivaltias.

Meidän on vaikea nähdä, että Jumalan hallintavalta voi toteutua myös jo täällä maan päällä silloinkin, kun se joutuu maallisen vallan vainoamaksi ja hylkäämäksi. Jumalan valtakunta on hengellistä luonteeltaan, vaikka kyseessä on todellakin sydänten hallinnasta rakkaudella.

Todellinen suuruus
Jumalan valtakunta on vain lasten kaltaisille. Kukaan muu ei voi sinne päästä sisälle, sillä lastenkaltaisuus on sen tärkein ominaisuus. Siitä voitaisiin käyttää myös toista nimitystä: nöyryys.

Jumalan suuruus tuli näkyviin siinä, että Hän – koko kaikkeuden Luoja ja ylläpitäjä, ääretön suuruudessaan – tuli ihmiseksi, pieneksi vauvaksi ja lapseksi. Hän pesi opetuslastensa jalkoja, otti orjan muodon, kärsi ristin häpeän, ylösnoustuaan Hän tarjoili opetuslapsilleen ruokaa, taivaassa Hän jatkaa omissa hääjuhlissaan tarjoilijan roolissa. Hän ei tehnyt tätä kaikkea vain meidän pelastuksemme vuoksi vaan myös näyttääkseen meille millainen on Jumala, millaista on Jumalan valtakunnan suuruus.

Nöyrtyvä, pieneksi tuleva on suuri Jumalan silmien edessä. Ellei ihminen suostu pienuuteen ja lapsen kaltaisuuteen, hän ei pääse sisälle Jumalan valtakuntaan, koska silloin häneltä puuttuu se, mikä on rakkauden valtakunnan perusedellytys – nöyryys. Rakkaushan on toisen alapuolelle asettumista ja toisen korottamista. Kukaan ei voi ylhäältä päin rakastaa. Pyhän Kolminaisuuden sisälläkin rakkaus korottaa toista: Jeesus korottaa Isää, Isä korottaa Jeesuksen, Pyhä Henki kirkastaa Jeesusta, Jeesus ylistää Pyhää Henkeä.

Lapsen kaltaisuus
Mitä on tuo lapsen kaltaisuus sitten käytännössä? Se ei tarkoita tietenkään lapsen viattomuutta, jollaista muuten ei ole olemassakaan. Lapset ovat syntisiä ja usein ilmaisevat oman syntisyytensä erittäin ikävällä tavalla. Jeesus oli kulkemassa kohti ristiä juuri sitä varten, että lapset voisivat pelastua, saisivat syntinsä anteeksi ja saisivat pääsyn siten taivasten valtakuntaan. Kukaan lapsi ei siis pelastu sen vuoksi, että hän on lapsi, vaan ainoastaan siksi, että Jeesus kärsi kuoleman hänenkin syntiensä tähden. Mutta juuri siksi, että Jeesus avasi tien taivasten valtakuntaan, meidän on nöyrryttävä lasten kaltaisiksi. Lapsenkaltaisuus on epätäydellisyyttä, yksinkertaisuutta, suostuvaisuutta.

Pieni lapsi tietää, että hän ei tiedä eikä ymmärrä kaikkea, vaan tarvitsee vanhemmat, jotka voivat antaa hänelle oikeat ohjeet ja jotka ymmärtävät, vaikka hän itse ei ymmärräkään. Päästäksesi Jumalan valtakuntaan Sinun ei tarvitse olla täydellinen – kun et sitä kuitenkaan itsesäsi ole. Lapsen epätäydellisyys ei kuitenkaan ole toivotonta epätäydellisyyttä, vaan valmiutta ottaa vastaan opetusta ja ohjausta. Kun Jumala Sanansa kautta lähestyy meitä, meiltä kysytään tätä asennetta: Herra en ymmärrä, avaa Sinä minun ymmärrykseni. Herra auta minua kuuliaisuuteen Sanallesi.

Toiseksi lapsen kaltaisuus on yksinkertaisuutta kaikkinaisten monimutkaisten koukeroiden vastakohtana. Lapselle asiat ovat konkreettisia. Raamatussa puhuva Herra ei jakele meille filosofisia ja käsitteellisiä ajatusrakennelmia, vaan käsin kosketeltavan käytännöllisiä asioita.

Kolmanneksi lapsen kaltaisuus merkitsee suostumista muovailtavaksi. Vain ne, jotka suostuvat Herran muovailtavaksi – kuin savi savenvalajan käsissä – voivat päästä sisälle taivasten valtakuntaan.

Nöyrtyminen on mahdollista
Aikuisen ihmisen ei ole helppo nöyrtyä. Mutta Jumalan suuresta armosta se on mahdollista. Nöyrtymisessä ei lopultakaan ole kysymys muusta kuin tosiasioiden tunnustamisesta. ”Olen epätäydellinen, tarvitsen Jeesus Sinua. Olen syntinen, tarvitsen Jeesus Sinun veresi puhdistuksen. Olen rakentanut monimutkaisia rakennelmia, mutta Herra ne kaikki romahtavat, armahda minua. Olen yrittänyt kulkea omaa tietäni, mutta ota nyt minua kädestä ja muovaa minut tahtosi mukaiseksi.” Tie Jumalan valtakuntaan on auki!

Yllä on katkelma viime sunnuntaina Itä-Tokushiman kirkossa pitämästäni saarnasta.

Suru uutisia

Viime kirjeessä 20.7. Lea kirjoitti muun muassa: ”Kansanlähetys lähettää vaikeisiinkin maihin lähettejä. Rukoillaan näiden lähettien puolesta.” Neljä päivää myöhemmin olin Anssi Savosen ja viiden japanilaisen kanssa tutustumassa Visavuoreen, kun kännykkä soi ja kertoi suruviestin Seija Järvenpään ja Kaija Martinin murhista Afganistanissa. Siinä ei auttanut muu kuin istahtaa näiden ei-kristittyjen japanilaisten kanssa ja rukoilla: ”Herra kiitos kun otit uskolliset työntekijäsi luokseni marttyyrikruunun kantajiksi. Lohduta heidän rakkaitaan ja meitä kaikkia ja armahda noita murhamiehiä, niin että he voisivat vielä löytää Vapahtajan, tehdä parannuksen ja päästä samaan taivaaseen Seijan ja Kaijan kanssa.” Tapahtuma kosketti myös vierailijoitamme.

Japaniin saavuttuani kohtasin pian kolme toisenlaista suru-uutista. Kolmessa eri Länsi-Japanin ev.lut. Kirkon seurakunnassa oli kesän aikana seurakuntalainen mies tehnyt itsemurhan. Paljon on sydäntä särkevää surua, suuttumusta, katumusta, ahdistusta mutta samalla uskallusta jättää nämäkin kolme Herran armollisiin käsiin. Herran tiet ovat salatut emmekä aina ymmärrä myöskään ahdistuksen umpikujaan joutuneiden tilaa.

Japanilaiskonferenssi

Euroopan japaninkielisten seurakuntien vuotuinen konferenssi pidettiin tänä vuonna Belgiassa. Saimme Lean kanssa olla jälleen mukana palvelemassa myös omalta pieneltä osaltamme vapaaehtoisina yli 200 osallistujaa. Tänä vuonna teemana oli evankelioiminen. Ensimmäinen päivä keskittyi kokonaan lapsityöhön, joka on kaikkein tärkein työmuoto. Muina päivinä käsiteltiin muita työmuotoja laajasti. Samalla saimme voimakkaan kehotuksen panostaa uusien ihmisten tavoittamiseen evankeliumin sanalla.

Kotoisissa maisemissa

Saavuin siis 22.8. Tokushimaan. Tällä alueella saimme aikanaan tehdä työtä 15 vuotta ja on tuntunut kotoisalta ajella tuttuja teitä ja tavata monia ystäviä vuosien takaa. Saman päivän illan suussa kävin tervehtimässä pastori Okabayashia, joka oli muuttamassa seuraavana päivänä Tokioon. Hän toimi 50 vuotta Tokushimassa. Kun itse ensi kertaa vuonna 1974 vierailin täällä, hän tuli minua vastaan lauttasatamaan ja tutustutti läänin eri seurakuntiin yhdessä lähetyssaarnaaja Chasen kanssa. Nyt hän sairasti loppu vaiheessa olevaa syöpää ja pääsi Herran luo 24.9. Oli sykähdyttävää saada kiittää häntä yhteisestä taipaleesta ja rukoilla yhdessä Herraa, jonka luona saamme kerran vielä kohdata.

Shigeru Miyazaki, jonka kanssa teimme yhdessä työtä Yoshinogawan seurakunnassa on rakentamassa Tokushiman läänin Kami-itan kauppalaan tyttärelleen taloa. Samalla hän tekee viime vuoden marraskuussa kuolleen nuorimman poikansa surutyötä. Olen viikoittain käynyt häntä tapaamassa.

Työkuviot

Elokuussa sain ennätys ajassa eli kolmessa päivässä kolmen vuoden viisumin jatkon. Ensimmäinen kuukausi täällä on merkinnyt tehtäväalueen kartoittamista samalla kun kokousmylly on lähtenyt pyörimään. Itä-Tokushiman seurakunnassa saarnaan kaksi kertaa kuussa, pidän viikoittaista raamattupiiriä sekä englannin ja suomen piirejä. Seurakunnan pastorina toimii Takashi Okazaki.

Ananissa saarnaan joka kuukauden toisena sunnuntaina ja kerran kuussa osallistun siellä englannin piiriin. Awajin, Yoshinogawan ja Shoodoshiman seurakunnissa on myöskin saarnoja. Lisäksi on kotikokouksia ja Raamatun tutkistelua muun muassa Herran Huoneessa, jossa majailen. Raamattukoululla Kobessa käyn kerran viikossa luennoimassa Heprealaiskirjettä.

Tästä eteenpäin

Saavun  15.-24.11. jaksoksi Suomeen viettämään perheemme kanssa 70-vuotissyntymäpäiviäni. Sitten tulemme yhdessä Lean kanssa Tokushimaan. Näin siis, jos Herra suo ja elämme. Kun Lea saapuu kolmeksi kuukaudeksi, tarkoituksemme on pitää mm ruokapiirejä sekä vanhusten kokoontumisia.

Ensi vuoden huhtikuussa on tarkoitus pitää Kauniaisten Raamattuopistolta tulevan musiikkitiimin kanssa kolmen viikon kierros keskittyen erityisesti Tokushiman alueen kirkkojen nuorisotyön tukemiseen.

Sydämestäni kiitän teitä kaikkia tuesta Japanin työlle. Herran runsasta siunausta Sinulle!

Jorma ja Lea Pihkala

 

Aiemmat ystävä-
kirjeemme löytyvät seuraavien
linkkien alta:

Kirje 20.7.2014

Kirje 3.4.2014

Kirje 25.1.2014

Kirje 1.12.2013

Kirje 30.9.2013

Kirje 9.7.2013

Kirje 14.4.2013

Kirje 1.12.2012

Kirje 12.7.2012

Kirje 18.5.2012

Kirje 27.3.2012

Kirje 30.1.2012

Kirje 28.11.2011

Kirje 27.9.2011

Kirje 28.7.2011

Kirje 31.5.2011

Kirje 30.3.2011

Kirje 31.1.2011

Kirje 1.12.2010

Kirje 18.9.2010

Kirje 17.7.2010

Kirje 17.5.2010

Kirje 24.3.2010

Kirje 28.1.2010

Kirje 29.11.2009

Kirje 26.9.2009

Kirje 27.7.2009

Kirje 20.5.2009

Kirje 28.3.2009

Kirje 24.1.2009

Kirje 5.11.2008

Kirje 23.9.2008

Kirje 17.7.2008

Kirje 21.5.2008

Kirje 5.3.2008

Kirje 13.1.2008

Kirje 23.11.2007

Kirje 25.9.2007

Kirje 17.7.2007

Kirje 22.5.2007

Kirje 8.3.2007

Kirje 3.12.2006

Kirje10.8.2006

Kirje2.4.2006

Kirje22.1.2006

Kirje27.11.2005

Kirje26.9.2005

Kirje23.7.2005

Kirje29.5.2005

Kirje19.3.2005

Kirje17.1.2005

Kirje 24.11.2004

Kirje 26.9.2004

Kirje 20.7.2004

Kirje 21.5.2004

Kirje 14.3.2004

Kirje 14.1.2004

Joulukirje 2003

Kirje 7.10.2003

Kirje 29.7.2003

Kirje 27.5.2003

Kirje 29.3.2003

Kirje 25.1.2003

Kirje 25.11.2002

Kirje 15.10.2002

Kirje 12.8.2002

Kirje 5.4.2002

Kirje 23.1.2002

Joulukirje 2001

Kirje 12.10.2001

Kirje 24.7.2001

Kirje 31.5.2001

Kirje 17.3.2001

Kirje 24.1.2001

Joulukirje 2000

Kirje 1.8.2000

Kirje 1.4.2000

Kirje 26.1.2000

Kirje 24.11.1999

Kirje 1.10.1999


 

 
 
Tuen yhteystiedot:

Vaikka olemme jo eläkkeellä, olemme Japanissa ns. sopimussuhteisia lähettejä, joiden matkat, asumisen ja työkulut kustantaa edelleen Kansanlähetys. Näin ollen taloudellisen tuen Japanin työlle voi kanavoida Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä Nummeloiden tueksi.

 

 • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
  FI24 5620 0940 040065 Raatimiehenk. 13,
  53100 Lappeenranta
  puh.050 4500 936
  Yhteyshenkilö:
  Arto Auranen

 • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys: FI71 5730 0820 045702
  Viitenumero: 15668
  Hämeenpuisto 41,
  33200 Tampere,
  puh. 040-9603690 ,
  Yhteyshenkilö:
  Tuula Aapro

 • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
  FI33 8000 1001 5582
  Kaisaniemenkatu 13 A 4
  00100 Helsinki,
  puh. 044 452 2239,
  Yhteyshenkilö:
  Taru Kostiainen
  Viitenimero: 23100

 

 • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
  FI59 5750 0140 156903
  Käsityöläiskatu 4,
  45100 Kouvola,
  puh. 05-311 7193,
  Yhteyshenkilö:
  Teija Patjas

 • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
  FI09 1078 3000 201938
  Sairaalakatu 11,
  70100 Kuopio
  puh. 017-262 2082