Jorma ja Lea Pihkala
1092 Nishiyama, Kami-Hachiman-cho
Tokushima-shi. 770-8041 Japan
Puh. +8190 9888 9067
jorma.pihkala@sekl.fi
lea.pihkala@sekl.fi
Skype: Jorma: jormapihkala
   Lea: jormapihkala8854
http://www.pihkala.net

 

 


Adventtina 2014

 

Siunattua Adventtia, rakkaat ystävät!

”Jumalan sana tuli Johannes (Kastajalle).” Luuk. 3:2

Jumala puhuu

Kristillisyydessä keskeisin asia on se, että Jumala puhuu. Raamatun Jumala on luonut puhuvan ihmisen ja haluaa ja voi tälle ihmiselle myös puhua niin, että ihminen voi myös ymmärtää Herran sanan. Raamattu käyttää Jeesuksesta myös nimeä Sana, joka viittaa siihen, että Jeesus on Jumalan viesti meille. Jeesuksen tuleminen ihmiseksi, Hänen totuuden ja armon täyttämä elämänsä, Hänen opetuksensa, Hänen kuolemansa ristillä ja voitollinen ylösnousemuksensa haudasta ovat kaikki Jumalan puhetta meille.

Jumalan puhe ei ole vain sanoja, vaan Hänen sanoihinsa sisältyy ihmeellinen voima. Jumalan sana musertaa kovan ja paatuneen sydämen syntejään kauhistuvaksi ja vapisevaksi syntiseksi. Jumalan anteeksiantava sana luo uuden elämän, virvoittaa sielun, antaa voiman ja halun kuuliaisuuteen. Jumalan sana avaa Herran kirkkauden ja pyhyyden. Sanallaan Herra julistaa syntisen vanhurskaaksi ja puhtaaksi. Jumalan sana tekee vedestä kasteen ja leivästä ja viinistä Kristuksen ruumiin ja veren todellisen läsnäolon. Jumalan totuuden sana vapauttaa ja armon sana pyhittää ihmisen. Evankeliumin sana ristiinnaulitusta ja ylösnousseesta Kristuksesta kykenee viemään ihmisen taivaalliseen kirkkauteen asti. Jumalan kaikki pelastava, pyhittävä, kasvattava ja uudistava työ tapahtuu Hänen sanansa kautta.

Jumalan sana on aina persoonallinen. Sana ei ole vain jotain nauhoitettua ilman värähtelyä eikä vain paperille kirjoitettuja lauseita. Kysymys on aina Herran itsensä kohtaamisesta. Ihminen voi omistaa koko elämänsä Raamatun tieteelliseen tutkimukseen tai kristinuskosta väittelemiseen tai filosofointiin, kohtaamatta koskaan itse Herraa. Jumalan kohtaamisessa ei ole kysymys vain siitä, että Hän ylipäänsä puhu, vaan että Hän puhuu juuri minulle, puhuu, niin että ymmärrän ja puhuu niin, että koko persoonallani, koko sielullani, koko olemuksellani joudun vastaamaan siihen, mitä Hän puhuu.

Sanan nälässä hoippuva kansa

Jumalan sana on näinä päivinä Suomessa harvinainen. Ei niin, etteikö Raamattu olisi kenen tahansa luettavissa, jos vain mielenkiintoa löytyy. Mutta varsinkaan nuoren ja nuoremman keski-ikäisen polven keskuudessa Raamattua lukevia ihmisiä on tavattoman vähän. Heillä on voimakkaat kielteiset asenteet kristinuskoa kohtaan, että heitä kohtaava sanoma ei mene perille.

Lopputuloksena on järkyttävä Jumalan sanan nälkä ja jano. Suomalaiset kirjasimellisesti hoippuvat humalapäissään ja etsivät Jumalan sanaa eivätkä voi sitä löytää. Miksi ei? Siksikö, ettei Jumalan sanan julistajia ole enää sen keskellä? Ei välttämättä siksi, vaan siksi, että sen korvat ovat tulleet kuuroiksi Jumalan äänelle ja silmät sokeiksi Jumalan puheelle. Seurauksena on suunnaton määrä ahdistusta, rikkinäisyyttä, turvattomuutta ja pelkoa samalla kun ollaan suunnattoman ylpeitä siitä, että ollaan muka vapaita, suvaitsevaisia eikä ahdasmielisiä uskovaisia.

Anna Herra sanasi!

Uskovan elämän ensimmäinen ja tärkein asia on saada kuulla Herran ääni. Siksi hän ei aamun ensimmäisenä asianaan avaa sanomalehteä vaan Raamatun voidakseen kuulla sanan Herran sydämeltä. Monesti uskovan elämässä syvä kriisi kohdataan silloin, kun joudutaan sellaiseen hengelliseen erämaahan, että Jumalan sana ei enää puhuttele eikä kosketa. Miksi Jumala näyttää ikään kuin vaikenevan silloin, kun meistä saattaa tuntua siltä, että juuri kaikkein kipeimmin tarvitsisimme Sanaa Herralta. Noissa erämaissa Jumalan lapsi etsii ja kaipaa Jumalan sanaa. Kun sitten Herra kääntää jälleen kasvonsa hänen puoleensa ja alkaa puhua uudelleen, se on ihmeellistä armoa.

Kreikan kielessä on kaksi sanaa, jotka tarkoittavat ”sanaa”. Jeesuksen syntymää Kuvataan sanalla Logos. Jumalallinen Logos tuli Ihmiseksi. Tapahtui joulun ihme. Johannes Kastajan kohdalla käytetään sanaa rhema. Se tarkoittaa tiettyä määriteltyä sanomaa. Johannekselle ei siis tullut kokonaista ja lopullista evankeliumin sisältöä vaan tietty sanoma, jonka hänen tuli julistaa kansalle. Jumalan sana tuli ikään kuin puristuen ylhäältä hänen sydämeensä. Julistajan tehtävään tarvittiin Herran antama sanoma. Tänäänkin ratkaisevaa ei ole se, miten hyvin tai huonosti pidetään puheita. Ratkaisevaa on se, onko se sanoma, jota julistetaan, Jumalalta vai ihmisistä. Jumala tarvitsee tässä pimeässä ja jumalattomassa ajassa sillanpääasemansa, niitä sydämiä, joihin Hän voi sanomansa painaa ja jotka sen painosta eivät kykene olemaan enää vaiti.

Lain saarna valmistaa tien Herralle

Tämän päivän suomalainen elää syvässä hengellisessä pimeydessä ja sokeudessa. Se on kerrottava hänelle. Hänen on kuultava, että ilman parannusta hänellä on edessään hirvittävä iankaikkisuus. Tie evankeliumille on valmistettava lain saarnalla. Mutta ei korkealta sälyttäen sellaisia taakkoja muille, joita ei itse haluta kantaa, vaan niin, että annetaan Johanneksen tavoin saman lain miekan kulkea oman sydämen läpi. Vain niillä on oikeus julistaa terävää lain saarnaa, joille itselleen ei ole jäänyt mitään muuta mahdollisuutta kuin kurottautua sen Kristuksen puoleen, joka kärsi lain kirouksen meidän puolestamme ristin puulla.

Johanneksenkaan julistuksen tähtäyspiste ei ollut jättää ihmisiä lain tuomioiden alle, vaan johtaa heidät sen Armahtajan luo, jolta löytyy katuville syntisille anteeksiantamus ja sellainen uusi elämä, joka kantaa anteeksiantamuksen synnyttämää rakkauden rauhanhedelmää.

Työstartegioita

Lähettien syksyn retriitissä ja työalueen johtokunnassa olemme hahmottaneet sekä Länsi-Japanin ev.lut. Kirkon että Kansanlähetyksen Japanin työn tulevaisuuden strategiaa. Tällä hetkellä työmme on keskittynyt Nishinomiyan, HAT Koben ja Awajin seurakuntiin samalla kun olemme avustaneet Itä-Tokushiman ja Ananin seurakuntien kasvua ja tukeneet Koben Luterilaisen Raamattukoulun ja Teologisen Seminaarin työtä samoin kuin Luterilaisen Tunnin radio- ja internet-työtä. Jatkuvasti on kyseltävä mitkä ovat yhteistyökirkkomme tarpeet ja millaisin henkilö- ja talousresurssein voimme sitä tukea. Koemme yhteistyömme kirkon kanssa todella rakentavaksi ja hedelmälliseksi niin kova kuin maaperä Japanissa onkin. Herra tekee työtään evankeliumin sanan välityksellä.

Joulujuhlia

Joulunaikana Lean saavuttua saamme panostaa pariin ruokapiiriin ja vanhusten joulujuhlaan. Ensimmäinen jouluruokapiiri pidettiin itsenäisyyspäivänä 6.12. ja se kokosi Herran Huoneeseen 10 aikuista ja 5 lasta. Näistä viisi aikuista oli aivan ensikertalaisia samoin kuin lapset. He saivat piparien, torttujen ja pullan lisäksi kuulla ehkä elämänsä ensi kertaa joulun hyvän uutisen ”suuresta ilosta” Vapahtajan syntymästä ja siitä miten Hän voi ja tahtoo antaa todellisen joulun astumalla meidän sydämiimme. Joulujumalanpalveluksen pidämme 21.12. Shoodoshiman saaren pikkuruisessa kirkossa. Keisarin syntymäpäivänä 23.12. pidetään Itä-Tokushiman kirkossa joulukonsertti ja joulupäivänä suuntaamme Lean kanssa Itä-Himejin kirkkoon todistamaan kahden pariskunnan kastetta. Toinen lähes 80 -vuotias pariskunta alkoi käydä kirkossa Mikko Goes to Heaven konsertin jälkeen viime vuonna ja toinen pariskunta on 43 -vuotiaita. Itä-Himejin seurakunnan pastorina toimii hyvä ystävämme ja HAT Koben aikainen korealainen työtoverimme Kang.

Kevään konserttikierros on myös työn alla. Northen Colors & Marikaisa saapuvat 8.-26.4. konserttikierrokselle. Tavoitteena on saavuttaa myös nuoria, sillä seurakuntien tulevaisuus on lapsi- ja nuorisotyöstä kiinni.

Tokushiman läänin eteläisestä ja monella tavalla laiminlyödystä suunnasta on kuulunut kutsuja, joihin olemme Lean kanssa vastanneet pitämällä kerran kuussa kotikokouksia Hiwasassa, noin 50 kilometrin päässä.

Itä-Tokushiman seurakunta, jolle eniten työpanostamme jaamme, kulkee kohti työntekijän vaihdosta ja siihen liittyviä valmisteluja. Uuden pastorin on määrä aloittaa huhtikuun alusta 2015. Muutos merkitsee haastetta, mutta tarjoaa myös uusia mahdollisuuksia.

Viikko sitten pidettiin seurakuntaneuvoston jäsenen äidin hautajaiset. Ne olivat todella valoisat, kun uskossa Vapahtajaan poisnukkunutta saateltiin. Kuvaavaa oli, että eräs ei-kristitty sukulainen kertoi, miten hänen ensi kertaa kokemansa kristilliset hautajaiset tekivät häneen niin syvän vaikutuksen, että hän ei voinut olla kertomatta niistä yksityiskohtaisesti perhekunnalleen. Ylösnousemus toivo on jotain aivan mullistavaa buddhalaisuuden keskellä kasvaneille. Evankeliumi on todellakin ilouutinen.

Lea jatkaa

Jorma saapui Japanista Suomeen marraskuussa ja vietimme hänen 70-vuotispäivänsä Ryttylässä oman perheen eli 28 henkilön kanssa. Ulkona juhlaa koristi kaunis lumipeite. Otimme yhteiskuvan koko joukosta.

24.11 tulin Jorman kanssa kolmeksi kuukaudeksi Japaniin. Jorma kuitenkin jatkaa kesäkuulle täällä työn tekoa.

Jouluvalmisteluja olen tehnyt Itä-Tokushiman kirkolla ja täällä Herran Huoneessa. Joulu on parasta aikaa evankelioida. Ihmiset tulevat mielellään joulujuhliin. Nyt jälleen hyvä sanoma joulun Herrasta kiirii Japanissa. Jeesuksesta on hyvä kertoa. Hän haluaa olla sinun ja japanilaisten Vapahtaja tänäkin jouluna.

Sydämestäni kiitän teitä kaikkia tuesta Japanin työlle. Herran runsasta siunausta joulunaikaasi!

Jorma ja Lea Pihkala

 

 

Aiemmat ystävä-
kirjeemme löytyvät seuraavien
linkkien alta:

Kirje 26.9.2014

Kirje 20.7.2014

Kirje 3.4.2014

Kirje 25.1.2014

Kirje 1.12.2013

Kirje 30.9.2013

Kirje 9.7.2013

Kirje 14.4.2013

Kirje 1.12.2012

Kirje 12.7.2012

Kirje 18.5.2012

Kirje 27.3.2012

Kirje 30.1.2012

Kirje 28.11.2011

Kirje 27.9.2011

Kirje 28.7.2011

Kirje 31.5.2011

Kirje 30.3.2011

Kirje 31.1.2011

Kirje 1.12.2010

Kirje 18.9.2010

Kirje 17.7.2010

Kirje 17.5.2010

Kirje 24.3.2010

Kirje 28.1.2010

Kirje 29.11.2009

Kirje 26.9.2009

Kirje 27.7.2009

Kirje 20.5.2009

Kirje 28.3.2009

Kirje 24.1.2009

Kirje 5.11.2008

Kirje 23.9.2008

Kirje 17.7.2008

Kirje 21.5.2008

Kirje 5.3.2008

Kirje 13.1.2008

Kirje 23.11.2007

Kirje 25.9.2007

Kirje 17.7.2007

Kirje 22.5.2007

Kirje 8.3.2007

Kirje 3.12.2006

Kirje10.8.2006

Kirje2.4.2006

Kirje22.1.2006

Kirje27.11.2005

Kirje26.9.2005

Kirje23.7.2005

Kirje29.5.2005

Kirje19.3.2005

Kirje17.1.2005

Kirje 24.11.2004

Kirje 26.9.2004

Kirje 20.7.2004

Kirje 21.5.2004

Kirje 14.3.2004

Kirje 14.1.2004

Joulukirje 2003

Kirje 7.10.2003

Kirje 29.7.2003

Kirje 27.5.2003

Kirje 29.3.2003

Kirje 25.1.2003

Kirje 25.11.2002

Kirje 15.10.2002

Kirje 12.8.2002

Kirje 5.4.2002

Kirje 23.1.2002

Joulukirje 2001

Kirje 12.10.2001

Kirje 24.7.2001

Kirje 31.5.2001

Kirje 17.3.2001

Kirje 24.1.2001

Joulukirje 2000

Kirje 1.8.2000

Kirje 1.4.2000

Kirje 26.1.2000

Kirje 24.11.1999

Kirje 1.10.1999


 

 
 
Tuen yhteystiedot:

Vaikka olemme jo eläkkeellä, olemme Japanissa ns. sopimussuhteisia lähettejä, joiden matkat, asumisen ja työkulut kustantaa edelleen Kansanlähetys. Näin ollen taloudellisen tuen Japanin työlle voi kanavoida Hämeen, Helsingin, Etelä-Saimaan, Pohjois-Savon tai Kymenlaakson Kansanlähetyspiirien kautta. Jos et asu millään näistä alueista, käytä Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetyksen tiliä Nummeloiden tueksi.

 

 • Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys:
  FI24 5620 0940 040065 Raatimiehenk. 13,
  53100 Lappeenranta
  puh.050 4500 936
  Yhteyshenkilö:
  Arto Auranen

 • Hämeen Ev.lut.Kansanlähetys: FI71 5730 0820 045702
  Viitenumero: 15668
  Hämeenpuisto 41,
  33200 Tampere,
  puh. 040-9603690 ,
  Yhteyshenkilö:
  Tuula Aapro

 • Helsingin Ev.lut. Kansanlähetys:
  FI33 8000 1001 5582
  Kaisaniemenkatu 13 A 4
  00100 Helsinki,
  puh. 044 452 2239,
  Yhteyshenkilö:
  Taru Kostiainen
  Viitenimero: 23100

 

 • Kymenlaakson Ev.lut. Kansanlähetys:
  FI59 5750 0140 156903
  Käsityöläiskatu 4,
  45100 Kouvola,
  puh. 05-311 7193,
  Yhteyshenkilö:
  Teija Patjas

 • Pohjois-Savon Ev.lut. Kansanlähetys:
  FI09 1078 3000 201938
  Sairaalakatu 11,
  70100 Kuopio
  puh. 017-262 2082