Jorma ja Pihkala
Punkankuja 6 D
12310 Ryttylä
Puh. 09 3157 7122
   Jorma 045 185 7511
   Lea 045 329 7775
jorma.pihkala@sekl.fi
lea.pihkala@sekl.fi
Skype: Jorma: jormapihkala
     Lea: jormapihkala8854
http://www.pihkala.net

 

 


23.3.2017

 

Siunattua pääsiäisaikaa, rakkaat ystävät!

Näin sanoo Herra Jumala: Minä aukaisen teidän hautanne, päästän teidät, oman kansani, haudoistanne ja vien teidät Israelin maahan. Te tiedätte silloin, että minä olen Herra, kun minä aukaisen hautanne ja päästän teidät, kansani, haudoistanne. Minä panen teihin henkeni, niin että te heräätte eloon, ja vien teidät maahanne. Silloin te tiedätte, että minä, Herra, teen sen minkä olen luvannut tehdä. Näin sanoo Herra." (Hesekiel 37:12-14)

Kristillinen uskomme seisoo tai kaatuu Jeesuksen ylösnousemuksen tosiasian kanssa. Kristinusko ei ole ylösnousemususkoa, jolle ylösnousemuksen tosiasia olisi muka toisarvoinen, niin kuin kuulee tänä aikana väitettävän. Paavali totesi jo aikanaan, että jos Jeesus Kristus ei noussut haudasta, uskomme on turha ja olemme kaikkein säälittävimpiä olentoja maailmassa. Mutta historiallinen ja erittäin selkeästi perusteltu tosiasia on, että ristille lyöty, verensä vuodattanut, hautaan kätketty Jeesus nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui Isän luo taivaaseen ja elää nyt ja ikuisesti.

Meille ei kuitenkaan riitä pelkkä tieto Jeesuksen ylösnousemuksen tosiasiasta. Meidän tulee ymmärtää ja omistaa se omaan elämäämme. Se merkitsee ainakin kolmea suunnattoman suurta asiaa:

Ristin sovituksen sinetti

Jeesuksen ylösnousemus todistaa Jeesuksen ristintyön syntiemme sovitukseksi. Syntien rangaistus on kärsitty sijastamme loppuun asti, saamme anteeksiantamuksen ja vapauden synnin syyllisyydestä. Tie taivaallisen Isän sydämelle on auki. Jeesuksen uhrin kautta saamme osaksemme Jumalan lapsen aseman, täydellisen vanhurskauden lahjan, jolla kelpaamme Jumalalle. Ristin sovitusta voitaisiin verrata velkojemme maksuun ja ylösnousemusta tositteeseen siitä, että maksu on suoritettu.

Kuolema kukistettu

Toiseksi Jeesuksen ylösnousemus todistaa meille, että kuoleman valta on murrettu. Mikään oppi tai opetus kuoleman jälkeisyydestä – sellaisiahan esiintyy monissa uskonnoissa ja jopa ateismissakin – ei merkitse mitään, ellei itse kuoleman ongelmaa ole ratkaistu. Vain Hän, joka todellisesti kuoli, mutta nousi sen jälkeen elämään, jossa kuolema ei Häntä voi enää kukistaa, voi ratkaista kuoleman kysymyksen. Siksi vain Ylösnousseen Herran puhetta kannattaa kuunnella kuoleman jälkeisyyttä miettiessämme.

Jeesus Kristus on kuolemaa väkevämpi. Hän kykenee myös kuolleet, maatuneet, kuivuneet luut, tuhkaksi palaneet ruumiit herättämään uuteen elämään, jonka yli kuolemalla ei enää ole mitään valtaa. Jeesuksen ruumiillinen ylösnousemus on tae siitä, että meidätkin herätetään viimeisenä päivänä saman kaltaiseen ylösnousemusruumiiseen. Nousemme joko vanhurskasten ylösnousemukseen tai väärien ylösnousemukseen. Jokainen ihminen joutuu lopulta Ylösnousseen Herran kasvojen eteen. Toiset saadakseen kutsun lopulliseen kirkkauteen toiset tuomioon.

Muistan, kun eräs japanilainen pastori kertoi seurakuntansa päättäneen rakentaa hautakammion. Siihen asti hän oli mieltänyt tehtävänsä julistaa evankeliumia, jotta ihmisten sielut pelastuisivat lopulta taivaaseen. Nyt hän joutui miettimään, mihin oikein hautakammiota tarvitaan. Siinä hänelle valkeni, että Jeesus ei pelasta vain ihmisen sielua, vaan myös ruumiin. Vasta kun uskova ihminen on saanut uuden ylösnousemus ruumiin, hän on päässyt lopulliseen pelastukseen. Siitä Uusi Testamentti käyttää myös nimitystä ruumiin lunastus. Meillekin hautakiven tulisi julistaa sitä, että Jeesuksen toisessa tulemisessa, juuri tästä paikasta nousee uusi ylösnousemusruumis, joka saa yhtyä jo etukäteen Herran luo menneeseen pelastuneeseen sieluun.

Ylösnousemus elämää jo nyt

Jeesuksen ylösnousemuksen vaikutus ei rajoitu vain ruumiilliseen kuolemaan vaan myös hengelliseen kuolemaan. Syntiinlankeemuksen tähden jokainen ihminen syntyy tähän maailmaan synnin alaisuuteen ja hengellisen kuoleman todellisuuteen. Kun ihminen ottaa vastaan evankeliumin, joka kertoo juuri Jeesuksen Golgatan uhrin merkityksen ja ylösnousemuksen riemuvoiton, ja hänet kastetaan, hän pääsee osalliseksi sekä syntien anteeksiantamuksesta että Jeesuksen ylösnousemuselämästä jo täällä ajassa. Pyhä Henki tulee asumaan evankeliumin uskossa vastaanottaneen sydämeen ja Jeesuksen ylösnousemuselämä alkaa vaikuttaa hänen sydämessään.

Jeesuksen pelastuksesta osaksi päässeet saavat myös jakaa Herran antamin sanoin evankeliumin salaisuutta. He saavat nähdä myös sen ihmeen, että Herran Henki vaikuttaa sanojen kautta. Jeesuksen ylösnousemuksen voima vaikuttaa niin, että ihmiset taipuvat parannukseen, tunnustavat syntinsä ja huutavat apua heidän tähtensä kuolleelta mutta ylösnousseelta Herralta. He saavat kokea uudestisyntymisen ihmeen, pääsevät osallisiksi elämästä, joka tulee heihin heidän ulkopuoleltaan Pyhän Hengen vaikutuksesta.

Evankeliumin sana ristillä kärsineestä ja ylösnousseesta Jeesuksesta Kristuksesta on tänäänkin Jumalan voima, joka pelastaa ihmisen iankaikkiseen taivaalliseen elämään asti. Mutta se elämä alkaa jo täällä ajassa, kun otamme vastaan evankeliumin sanassa itse Herran Jeesuksen omaan sydämeemme.

Herran lähettiläät

Herra voi ottaa tänäänkin meidät tavalliset kristityt käyttöönsä, kun kuuliaisina Herran äänelle, julistamme ja todistamme juurii siitä, mitä Herra kehottaa meidän kauttamme puhumaan. Paavali kuvaa asiaa näin:

Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut ihmisille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan. Kristuksen puolesta me siis olemme lähettiläitä, ja Jumala kehottaa meidän kauttamme. Me pyydämme Kristuksen puolesta: antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa. Hänet, joka ei synnistä tiennyt, Jumala teki meidän tähtemme synniksi, jotta me hänessä tulisimme Jumalan vanhurskaudeksi. (2 Kor. 5:19-21)

Tehtävämme on toimia Kristuksen lähettiläinä ja puhua Jumalan sanoja. Oma viisautemme ja hienot menetelmämme eivät mitään auta, ellemme puhu Herran sanoja. Mutta kun niin teemme, seurauksista vastaa itse Herra. Hän antaa kuolleille luille elämän. Meillä on siksi kuninkaallisen tärkeä tehtävä ja valtuutus. Herra itse lähettää meidät omaan kotiimme, sukumme ystäviemme keskelle, työpaikoillemme, kouluihimme, ehkä jopa muiden kansojen keskuuteen. Edustamme Häntä, koska saimme Hänen ylösnousemuselämänsä osaksemme Herran suuresta armosta.

Jeesus tiivistää Hesekielin sanoman muun muassa näin:

Totisesti, totisesti minä sanon teille: joka kuulee minun sanani ja uskoo häneen, joka on minut lähettänyt, sillä on iankaikkinen elämä. Hän ei joudu tuomittavaksi, vaan hän on siirtynyt kuolemasta elämään. Totisesti, totisesti minä sanon teille: tulee aika, ja se on jo nyt, jolloin kuolleet kuulevat Jumalan Pojan äänen. Ne, jotka sen kuulevat, saavat elää. .... Älkää ihmetelkö tätä, sillä tulee hetki, jolloin kaikki, jotka ovat haudoissa, kuulevat hänen äänensä ja tulevat esiin: hyvää tehneet elämän ylösnousemukseen mutta pahaa tehneet tuomion ylösnousemukseen. (Joh. 5:24-25,28-29)

Palvelua kotimaassa

Palattuamme viime marraskuun lopulla ”pysyvästi” Suomeen oli ilo saada kutsu jatkaa nuorekkaan ja kodikkaan Espoon Kotikirkon julistus ja opetustehtävissä pienellä panoksella. Samalla kierrämme eri Kansanlähetyksen piireissä ja seurakunnissa sitä mukaan kuin meitä kutsutaan. Uususkonnollisuuteen, Ilmestyskirjaan ja lähetystyöhön liittyvät aiheet ovat tällä hetkellä ”pinnalla”.

Terveiset Ananin seurakunnasta

Meille tuli hiukan yllättäen kutsu helmikuuksi Japaniin Ananin seurakuntaan. Syy oli siinä, että siellä työskennelleet Henry ja Tuula Liivola palasivat kesken työjakson Suomeen, kun Henry valittiin Rauman seurakunnan kirkkoherraksi. Heitä ”tuuraamaan” maaliskuusta lupautuneet Arto ja Mirja Hukari eivät vielä päässeet irtautumaan helmikuun alusta. Näin ollen saimme Lean kanssa viettää erittäin tiiviin kuukauden seurakunnassa, jossa olemme vuosia sitten palvelleet yhden työkauden. Tavoitteena on, että tämä 40 vuotta vanha seurakunta saisi kansallisen pastorin ensi vuoden kesästä eteenpäin. Edellinen kansallinen pastori on joutunut pitkälle sairaslomalle.

Jumalanpalvelusten, raamattupiirien, muistotilaisuuden, kotikokousten, englannin ja ruokapiirin lisäksi monet tuttavamme tulivat jakamaan sydäntään sielunhoidossa.

 

Seurakunnan kotisivut laadin uuteen muotoon. Sivustolta löytyy lyhyt kuvallinen historia työn alusta tähän päivään. Sitä voi käydä katselemassa seuraavan linkin alta:

http://ananluthc.blogspot.fi/p/blog-page_68.html

Iloitsimme kolmen lastenlapsemme tapaamisista ja läheisen japanilaisen ystäväperheen kaksostyttöjen syntymästä.

Toinen ilonaihe oli saada osallistua Koben Raamattukoulun valmistujaisjuhliin. Kolme kokoaikaista opiskelijaa valmistui ensimmäisen vuoden kurssilta. Yksi heistä jatkaa Tokion teologisessa seminaarissa ja kaksi muuta Raamattukoulun toisella vuosikurssilla.

Kylmä talvipasaati ja tiukka ohjelma osoittivat myös Jormalle, että eläkeläisenä hänen on pidettävä vähän hiljaisempaa tahtia yllä.

Vieraita Japanista

Maaliskuussa saimme pitää kymmenen päivää vieraanamme kolmea Yoshinogawan seurakunnan jäsentä. Heistä China Miyazaki (Shigerun vaimo) oli Yoshinogawan työn alkuvaiheessa työtoverimme seitsemän vuoden ajan. Hän sai tavata entisiä kurssikavereitaan Ryttylän ajoilta 30 vuoden takaa.

Kesäkuun aikana odottelemme Norio ja Makiko Yoshidaa tutustumaan Suomeen. Yoshidan pariskunta on antanut ratkaisevan panoksen HAT Koben seurakunnan pioneerityön aloittamisessa. Kesäkuun 18. päivänä Norio valmistuu Koben Luterilaisesta Teologisesta Seminaarista ja aloittaa yhdessä vaimonsa kanssa työt Kobessa sijaitsevassa Kitasuzurandain seurakunnassa.

Elokuussa Suomeen on tulossa kolmatta kertaa Itä-Fukuyaman Hanna Gospel kuoro yhdentoista hengen voimalla. He tulevat pitämään konsertteja ja palvelemaan jumalanpalveluksissa muun muassa Alajärvellä, Kouvolassa, Ryttylässä, Espoossa ja Helsingissä.

Sydämellinen kiitos tuesta Japanin työlle. Herran runsasta siunausta Sinulle ja rakkaillesi!

Jorma ja Lea Pihkala

 

 

 

Aiemmat ystävä-
kirjeemme löytyvät seuraavien
linkkien alta:

Kirje 3.12.2016

Kirje 3.10.2016

Kirje 11.8.2016

Kirje 26.3.2016

Kirje 1.12.2015

Kirje 13.8.2015

Kirje 29.5.2015

Kirje 27.3.2015

Kirje 17.1.2015

Kirje 6.12.2014

Kirje 26.9.2014

Kirje 20.7.2014

Kirje 3.4.2014

Kirje 25.1.2014

Kirje 1.12.2013

Kirje 30.9.2013

Kirje 9.7.2013

Kirje 14.4.2013

Kirje 1.12.2012

Kirje 12.7.2012

Kirje 18.5.2012

Kirje 27.3.2012

Kirje 30.1.2012

Kirje 28.11.2011

Kirje 27.9.2011

Kirje 28.7.2011

Kirje 31.5.2011

Kirje 30.3.2011

Kirje 31.1.2011

Kirje 1.12.2010

Kirje 18.9.2010

Kirje 17.7.2010

Kirje 17.5.2010

Kirje 24.3.2010

Kirje 28.1.2010

Kirje 29.11.2009

Kirje 26.9.2009

Kirje 27.7.2009

Kirje 20.5.2009

Kirje 28.3.2009

Kirje 24.1.2009

Kirje 5.11.2008

Kirje 23.9.2008

Kirje 17.7.2008

Kirje 21.5.2008

Kirje 5.3.2008

Kirje 13.1.2008

Kirje 23.11.2007

Kirje 25.9.2007

Kirje 17.7.2007

Kirje 22.5.2007

Kirje 8.3.2007

Kirje 3.12.2006

Kirje10.8.2006

Kirje2.4.2006

Kirje22.1.2006

Kirje27.11.2005

Kirje26.9.2005

Kirje23.7.2005

Kirje29.5.2005

Kirje19.3.2005

Kirje17.1.2005

Kirje 24.11.2004

Kirje 26.9.2004

Kirje 20.7.2004

Kirje 21.5.2004

Kirje 14.3.2004

Kirje 14.1.2004

Joulukirje 2003

Kirje 7.10.2003

Kirje 29.7.2003

Kirje 27.5.2003

Kirje 29.3.2003

Kirje 25.1.2003

Kirje 25.11.2002

Kirje 15.10.2002

Kirje 12.8.2002

Kirje 5.4.2002

Kirje 23.1.2002

Joulukirje 2001

Kirje 12.10.2001

Kirje 24.7.2001

Kirje 31.5.2001

Kirje 17.3.2001

Kirje 24.1.2001

Joulukirje 2000

Kirje 1.8.2000

Kirje 1.4.2000

Kirje 26.1.2000

Kirje 24.11.1999

Kirje 1.10.1999