Jorma ja Lea Pihkala
Punkankuja 6 D
12310 Ryttylä
Puh. 09 3157 7122
   Jorma 045 185 7511
   Lea 045 329 7775
jorma.pihkala@sekl.fi
lea.pihkala@sekl.fi
Skype: Jorma: jormapihkala
   Lea: jormapihkala8854
http://www.pihkala.net

 

 


Hiljaisella viikolla 2018

 

Siunattua ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä, rakkaat ystävät!

Teidät, jotka olitte kuolleita rikkomuksissanne ja lihanne ympärileikkaamattomuudessa, Jumala teki eläviksi yhdessä Kristuksen kanssa. Hän antoi meille anteeksi kaikki rikkomukset ja pyyhki pois sen kirjoituksen säädöksineen, joka oli meitä vastaan ja oli vastustajamme. Sen hän otti pois tieltä ja naulitsi ristiin. Hän riisui aseista hallitukset ja vallat ja saattoi ne julkisen häpeän alaisiksi, kun hän sai niistä Kristuksessa riemuvoiton. (Kol. 2:13-15)

Tarkastele Herran kärsimyksen moninaista hedelmää. Kristus hikoili meidän tähtemme verta, jottei kylmä hiki kuolon kamppailussa saisi meitä uupumaan. Hän tahtoi käydä taistoon kuolemaa vastaan, jottemme me masentuisi kuolonkamppailussa. Hän tahtoi kestää hirvittävän ahdistuksen ja murheen kuolemaan asti, jotta me pääsisimme osallisiksi iankaikkisesta taivaan ilosta. Hän tahtoi, että hänet kavallettaisiin suudelmalla, ystävyyden ja suopeuden merkillä, jotta tehtäisiin tyhjäksi se synti, jolla Saatana muka erityistä suopeutta osoittaen petti esivanhempamme. Hän tahtoi, että juutalaiset hänet vangitsisivat ja sitoisivat, jotta päästäisi vapaiksi meidät, jotka olemme synnin kahleissa ja tuomitut iankaikkiseen kadotukseen.

Puutarhasta hän tahtoi kärsimys tiensä alkavan, jotta hyvittäisi synnin, joka oli alkanut paratiisin puutarhasta. Hän tahtoi enkelin vahvistavan itseään tehdäkseen meistä taivaan enkelien kumppaneita. Hänet hylkäävät omat opetuslapsensa, jotta hän voisi likeisesti liittää itseensä meidät, jotka häpeällinen luopumus on vieroittanut Jumalasta.

Häntä syyttivät neuvoston edessä väärät todistajat, jotta Saatana ei saisi syyttää meitä Jumalan lain perusteella. Hänet tuomittiin maan päällä, jotta me pääsisimme vapaiksi taivaissa. Hän, joka ei ollut syntiä tehnyt, vaikeni syntien tähden, jotta meidän ei tarvitsisi synti emme tähden vaieta, kun meidät viedään Jumalan tuomioistuimen eteen. Hän salli antaa itselleen korvapuusteja, jotta me vapautuisimme omantunnon ja Saatanan pistoksista. Hän antoi itseään pilkata, jotta me voisimme pilkalla vastata Saatanan ilkkumiseen. Hänen päänsä peitettiin, jotta hän voisi meiltä poistaa synnin peitteen, joka meitä estää luomaan katsettamme Jumalaan ja luo meihin kadottavan tietämättömyyden. Hän tahtoi tulla riisutuksi vaatteistaan, jotta meille palautettaisiin viattomuuden vaate, jonka olimme synnin tähden menettäneet. Okaiden hän antoi pistää itseään parantaakseen meidän sydämemme pistokset.

Ristin kuorman hän kantoi poistaakseen meiltä iankaikkisen rangaistuksen kuorman. Hän huusi tulleensa Jumalan hylkäämäksi valmistaakseen meille iankaikkisen asumisen Jumalan tykönä. Hän janosi ristillä ansaitakseen meille Jumalan armon kasteen ja estääkseen meitä nääntymästä iankaikkiseen janoon. Hän tahtoi antaa Jumalan vihan hehkun kärventää itseään pois taakseen meiltä helvetin tulen. Hänet tuomittiin, jotta hän vapauttaisi meidät Jumalan tuomiosta. Hänet tehtiin syylliseksi, jotta hän päästäisi vapaaksi meidät, jotka olemme syyllisiä.

Väärämielisten kädet löivät häntä, jotta hän voisi torjua meiltä Perkeleen ruoskaniskut. Hän huusi tuskissaan säästääkseen meidät iankaikkisesti voihkimasta. Hän vuodatti kyyneleitä pyyhkiäkseen meidän kyyneleemme. Hän kuoli, jotta me saisimme elää. Hänen lävitseen kävivät helvetin tuskat, jotta meidän ei ikinä tarvitsisi niitä tuntea. Hänet nöyryytettiin, jotta näin hankittaisiin lääke meidän pöyhkeyteemme. Hänet kruunattiin piikkikruunulla, jotta hän näin ansaitsisi meille taivaallisen kruunun. Kaikkien taholta hän sai kärsiä, jotta hän hankkisi kaikille autuuden. Kuolema sumensi hänen silmänsä, jotta me saisimme elää taivaallisen valon kirkkaudessa. Hän sai kuulla herjoja ja hävyttömyyksiä, jotta me kuulisimme taivaassa enkelten ylistyslauluja.

Älä siis menetä toivoasi! Sinun tähtesi on tullut loukatuksi itse ääretön hyvyys, mutta maksetuksi on myös tullut ääretön hinta: sinulle kuuluu tuomio syntiesi tähden, mutta Jumalan Poika on jo tuomittu koko maailman syntien tähden, jotka hän oli ottanut kantaakseen. Sinun syntisi ansaitsevat rangaistuksen, mutta Jumala on ne jo Pojassaan rangaissut. Syvät ovat sinun syntiesi haavat, mutta Kristuksen veri on kallisarvoinen balsami. Mooses julistaa sinulle kiroustuomion, koska et ole pitänyt kaikkea, mitä lain kirjaan on kirjoitettu, mutta Kristus on tehty sinun tähtesi kiroukseksi. Taivaassa on kirjoitettu sinua vastaan kirjoitus, mutta se on pyyhitty pois Kristuksen verellä.

Siispä sinun kärsimyksesi, laupias Kristus, on minun viimeinen pakopaikkani. (Otteita Johannes Gerhardilta)

Espoon kotikirkko

Jorma on sitoutunut toimimaan myös tämän vuoden Espoon Kotikirkon mentorina. Saarnasarja Johanneksen evankeliumista on jatkunut jo pari vuotta, mutta olemme päässeet vasta 10. lukuun, jonka sykähdyttävä sanoma mm kertoo pelastusvarmuuden perustuksesta:

Minun lampaani kuulevat minun ääneni. Minä tunnen ne, ja ne seuraavat minua. Minä annan heille iankaikkisen elämän. He eivät ikinä joudu hukkaan, eikä kukaan ryöstä heitä minun kädestäni. Isäni, joka on antanut heidät minulle, on kaikkia muita suurempi, eikä kukaan voi ryöstää heitä Isäni kädestä. (Joh. 10:27-29)

Espoon Kotikirkko on selkeän reformoitu eli kalvinistinen opetukseltaan. Viime aikoina Suomessa näyttää syntyneen pientä liikehdintää, jossa karismaattisista seurakunnista siirtyy ihmisiä kalvinistisiin ryhmiin, jotka tarjoavat selkeää ajattelua tyydyttävää Raamatun opetusta. Luterilaisuuden yli ikään kuin hypätään, koska se mielletään liberaaliksi, Raamatun hyljänneeksi, vaikka toki sen parissa on Sanaan pitäytyviä herätysliikkeitä. Suomessa on yllättävän paljon ihmisiä, jotka etsivät eivät vain läheistä ja lämmintä seurakuntayhteyttä, vaan myös vahvaa Raamatun sanaan pitäytyvää opetusta. Espoon kotikirkossa on alkuvuonna keskitytty muun muassa johtajuus- ja avioliittoseminaareihin. Varsinkin avioliittojen kohdalla sielunhoidollinen tarve on maassamme todella suuri. Maailman ”onnellisimmassa” maassa, perheet eivät välttämättä voi hyvin.

Julistustyötä eri puolilla Suomea

Kansanlähetyspiireissä olemme Lean kanssa jatkaneet seuroja, opetussarjoja ja raamattutunteja. Mikkelissä käymme Apostolien tekoja lävitse, Porissa keskityttiin uususkonnollisuuteen, Kansanlähetysopistossa mm Ensimmäiseen Johanneksen kirjeeseen. Samalla olen laatimassa kysymyssarjoja Uuden Testamentin opiskelua varten. Ne on tarkoitettu sekä henkilökohtaiseen opiskeluun että raamattupiirikäyttöön. Periaatteessa jokaisesta jakeesta on kysymyksiä, joihin Raamattu itse vastaa. Olen kääntänyt niitä myös japaniksi. Ne löytyvät seuraavien linkkien alta:

http://www.pihkala.net/KysymyksetSF/IndexKysymykset.htm (Suomeksi)

http://www.pihkala.net/ManabinoshitsumonJP/IndexShitsumonJp.htm (Japaniksi)

Joitakin koulukäyntejä on myös avautunut. Varsinkin ala-asteen oppilaat kuuntelevat silmät pyöreinä kertomuksia Japanista.

Alkuvuosi on merkinnyt myös useitakin uutisia meille merkittävien Herran omien pääsystä Isän kirkkauteen. Pääsiäisen jälkeen saamme viettää Kuopiossa Kaisa Pekkarisen (93) hautajaisia. (Kuvassa keskellä Kaisan 60 vuorissyntymäpäivänä) Uskollisesti hän jaksoi lähes 50 vuotta tukea lähetystyötämme sekä rukouksin että käytännön palvelulla. Olen monet vuodet saanut mm kulkea hänen valmistamissaan housuissa. Ryttylän lähetyskeskuksen ja monen muun paikan albat ovat myös hänen käsialaansa. Hän oli yhdenlainen Tabita, joka osasi käyttää kädentaitonsa vaatimattomassa uskollisuudessaan Herran hyväksi. Odotamme hänen kanssaan jälleennäkemistä ylösnousemuksen aamuna.

Naisten päivillä Ryttylässä Lea oli valmistanut lähetysillan, jossa esiintyi lähetyskavalkadi japanilaisissa puvuissa ja kävimme läpi Kansanlähetyksen 50 vuoden työtä Japanissa.

Yhteydet Japaniin

Jouluna saimme iloisen viestin Itä-Fukuyaman seurakunnasta, jossa saimme aikanaan palvella. Viime kesänä Hanna Gospelin kierroksella mukana ollut neiti Kayo Uda (alla olevassa kuvassa keskellä pastori Fukudan ja hänen rouvansa välissä) kastettiin joulujumalanpalveluksessa.

Helmikuun 20. päivä sai Ananissa Kazuko Okahisa (aala oleva kuva vuodelta 2013) kutsun Herran kirkkauteen juuri päivää ennen Billy Grahamin perille pääsyä. Niin täysin erilaisia ihmisiä kuin he olivatkin, heitä yhdisti ei vain sama usko Herraan Jeesukseen vaan myös nöyrä uskollisuus tehtävissä, joihin he olivat saaneet kutsun. Kazuko Okahisa oli hiljainen eikä mitenkään pyrkinyt esiin. Hän lahjoitti Ananin seurakunnalle kirkon ja parkkipaikan tontin ja kutsui myös innokkaasti ihmisiä Herran sanan ääreen. Viime vuosina hän joutui pitkiksi ajoiksi vuoteen omaksi ja hänen luonaan pidettiin säännöllisiä kotiharauksia. Rukoillaan hänen kolmen tyttärensä perheiden puolesta.

Aivan joku päivä sitten saimme iloisen viestin entiseltä Koben Raamattukoulun oppilaalta Hiromi Hasebelta (alla olevassa kuvassa keskellä). Helmikuussa hän valmistui toiselta vuosikurssilta. Opetin häntä ensimmäisenä vuonna, ja lähes jokaisen oppitunnin jälkeen hän sanoi, ettei ymmärrä pelastusta Kristuksessa, vaikka hänet olikin kastettu. Hän yritti etsiä pelastusta omasta itsestään. Viimein viime vuoden lokakuussa hän tuli vihdoin tajuamaan oman syntisyytensä. Kun sitten eräs Raamattukoulun opettaja osoitti hänelle Golgatan ristin uhria, hän lopulta löysi syntien anteeksiantamuksen ja pelastuksen lahjan. Iloissaan hän kertoo, miten nyt ne Raamatun kohdat, joita hän ei aiemmin ollut ymmärtänyt ollenkaan ovat alkaneet avautua.

Muutoksia seurakunnissa

Huhtikuun alussa Awajin seurakunta siirtyy 20 vuoden työn tuloksena lähettien johdosta kansallisen pastorin Shigeru Okazakin paimennettavaksi. Viimeksi paimenena toiminut Arni Hukari perheineen palaa Suomeen kausilomalle. Vanhat Hukkarit eli Arto ja Mirja palaavat kesäkuussa Suomeen ja Ananin seurakunta siirtyy teologisesta seminaarista valmistuvan evankelista Kazuya Nakagawan johtoon.

Awajin seurakunnassa vietettiin kaksinkertaista juhlaa, kun palmusunnuntaina Arni ja Eeva Hukarin lähtöjuhlajumalanpalveluksessa viertettiin myös kahden henkilän kastejuhlaa. Kastetuista toinen oli aiemman seurakuntalaisen aikuinen poika ja toinen naapuruston rouva.

HAT Koben seurakunnassa vietettiin palmusunnuntaina myös pastori ja lähetyssaarnaaja Kangin ja hänen vaimonsa Jangin lähtöjuhlaa. Pastori Kang saapui vuonna 2007 Koben luterilaiseen raamattukouluun 60 vuotiaana. Hän oli sitä ennen liike-elämässä viettämiensä vuosien jälkeen valmistunut korealaisen Halleluja Seurakunnan teologisesta seminaarista ja opetellut japania toimien seurakunnan japaninkielisen jumalanpalveluksen yhtenä vetäjänä. Jumala kutsui hänet kuitenkin lähetystyöhön Japaniin. Kun HAT Koben seurakunta, joka täyttää tänä vuonna 10 vuotta aloitettiin, hän tuli mukaan suomalais-japanilais-korealaiseen tiimiin yhdessä meidän ja Norio ja Makiko Yoshidan kanssa. Pastorin Kang toimi koko runsaan kymmenvuotisen lähettiuransa ajan lähes kokonaan omalla kustannuksellaan. Myöhemmin Kang työskenteli myös Himejin Itäisessä seurakunnassa ja avusti myös mm Nishinomiyan seurakunnassa. Nyt hän palaa Koreaan ja saa vastuulleen Hallaluja kirkon japaninkielisen seurakunnan.

Herran runsasta siunausta hiljaiseen viikkoosi ja pääsiäisesi riemuun!

Jorma ja Lea Pihkala

 

 

 

Aiemmat ystävä-
kirjeemme löytyvät seuraavien
linkkien alta:

Kirje 8.12.2017

Kirje 3.6.2017

Kirje 23.3.2017

Kirje 3.12.2016

Kirje 3.10.2016

Kirje 11.8.2016

Kirje 26.3.2016

Kirje 1.12.2015

Kirje 13.8.2015

Kirje 29.5.2015

Kirje 27.3.2015

Kirje 17.1.2015

Kirje 6.12.2014

Kirje 26.9.2014

Kirje 20.7.2014

Kirje 3.4.2014

Kirje 25.1.2014

Kirje 1.12.2013

Kirje 30.9.2013

Kirje 9.7.2013

Kirje 14.4.2013

Kirje 1.12.2012

Kirje 12.7.2012

Kirje 18.5.2012

Kirje 27.3.2012

Kirje 30.1.2012

Kirje 28.11.2011

Kirje 27.9.2011

Kirje 28.7.2011

Kirje 31.5.2011

Kirje 30.3.2011

Kirje 31.1.2011

Kirje 1.12.2010

Kirje 18.9.2010

Kirje 17.7.2010

Kirje 17.5.2010

Kirje 24.3.2010

Kirje 28.1.2010

Kirje 29.11.2009

Kirje 26.9.2009

Kirje 27.7.2009

Kirje 20.5.2009

Kirje 28.3.2009

Kirje 24.1.2009

Kirje 5.11.2008

Kirje 23.9.2008

Kirje 17.7.2008

Kirje 21.5.2008

Kirje 5.3.2008

Kirje 13.1.2008

Kirje 23.11.2007

Kirje 25.9.2007

Kirje 17.7.2007

Kirje 22.5.2007

Kirje 8.3.2007

Kirje 3.12.2006

Kirje10.8.2006

Kirje2.4.2006

Kirje22.1.2006

Kirje27.11.2005

Kirje26.9.2005

Kirje23.7.2005

Kirje29.5.2005

Kirje19.3.2005

Kirje17.1.2005

Kirje 24.11.2004

Kirje 26.9.2004

Kirje 20.7.2004

Kirje 21.5.2004

Kirje 14.3.2004

Kirje 14.1.2004

Joulukirje 2003

Kirje 7.10.2003

Kirje 29.7.2003

Kirje 27.5.2003

Kirje 29.3.2003

Kirje 25.1.2003

Kirje 25.11.2002

Kirje 15.10.2002

Kirje 12.8.2002

Kirje 5.4.2002

Kirje 23.1.2002

Joulukirje 2001

Kirje 12.10.2001

Kirje 24.7.2001

Kirje 31.5.2001

Kirje 17.3.2001

Kirje 24.1.2001

Joulukirje 2000

Kirje 1.8.2000

Kirje 1.4.2000

Kirje 26.1.2000

Kirje 24.11.1999

Kirje 1.10.1999