Jorma ja Lea Pihkala
Punkankuja 6 D
12310 Ryttylä
Puh. 09 3157 7122
   Jorma 045 185 7511
   Lea 045 329 7775
jorma.pihkala@sekl.fi
lea.pihkala@sekl.fi
Skype: Jorma: jormapihkala
   Lea: jormapihkala8854
http://www.pihkala.net

 

 


Adventtina 2018


 

Siunattua Joulua ja Armon Vuotta 2019, rakkaat ystävät!

Koska siis lapsilla on liha ja veri, myös hän tuli niistä samalla tavoin osalliseksi, jotta hän kuoleman kautta kukistaisi sen, jolla oli kuolema vallassaan, nimittäin Paholaisen, ja vapauttaisi kaikki, jotka kuoleman pelosta olivat koko elämänsä ajan olleet orjuudessa... Sen vuoksi hänen piti tulla kaikessa veljiensä kaltaiseksi, jotta hänestä tulisi laupias ja uskollinen ylipappi tehtävissään Jumalan edessä ja hän voisi sovittaa kansan synnit. (Hebr. 2:14,15,17)

Joulun suuri ihme on kaikkivaltiaan, maailmankaikkeuden Luojan tulo ihmiseksi omassa Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa. Hän omisti samanlaisen lihan ja veren kuin meistä jokainen kuitenkin ilman syntiä. Hän tuli selkeää tehtävää varten: osoittamaan, millainen Jumala todellisuudessa on ja pelastamaan ihmiset synnin, kuoleman ja pimeyden vallasta Jumalan yhteyteen, ikuiseen elämään Hänen kanssaan ja vapauteen Hänen rakkautensa hallinnassa.

Ihmiset eivät synnin sokaisemina ja erossa Jumalasta tunne Häntä. Jumala on kyllä ilmoittanut suuruutensa luomisteoissaan ja pyhyytensä omantunnon syyttäessä meitä vääristä teoistamme. Taju syyllisyydestä pitää kuitenkin ihmiset pelon vallassa, koska tiedämme kuoleman jälkeen joutuvamme tilille Jumalan tuomioistuimen eteen. Jeesus tuli osoittamaan, miten Jumala on edelleen laupias ja armollinen langenneita kohtaan. Hän tuli ja otti kantaakseen meidän syntiemme rangaistuksen Golgatan ristillä. Jeesus sovitti syntimme, lunasti meidät Paholaisen vallasta vapaaksi, lepytti Jumalan oikeudenmukaisesta vihastaan syntisiä kohtaan, lahjoitti meille vanhurskauden antamalla syntimme anteeksi. Pelastus voidaankin tiivistää seuraaviin sanoihin:

Sovitus

Sovitus tarkoittaa sitä, että kaksi yhteen sopimatonta saadaan liitetyksi toisiinsa. Syntinen ja pyhä Jumala eivät sellaisenaan voi sopia yhteen. Heidät Jeesus, todellinen ihminen ja todellinen Jumala liitti yhteen ottamalla kantaakseen syntisen ihmisen synnin, kärsimällä sen rangaistuksen, joka olisi meille kuulunut puolestamme. Jeesus on se adapteri joka liittää Jumalan ja ihmisen saumattomaan yhteyteen, jossa saamme kutsua pyhää Jumalaa omaksi rakastavaksi isäksemme. Sovinto Jumalan kanssa tekee sitten myös mahdolliseksi sovinnon ihmisten välillä, kun he suostuvat ensin sovintoon Jumalan kanssa.

Lunastus

Lunastaminen merkitsee orjan vapaaksi ostamista. Sielunvihollinen pitää ihmisiä orjinaan synnin kahleissa. Syntivelka Jumalan edessä taas vaatii lunastusmaksua, jotta ihminen voisi päästä vapaaksi. Jeesus maksoi syntivelan Golgatan ristillä ja näin Paholainen ei pääse enää syyttämään lunastettuja.

Hyvitys tai lepytys

Synti kohdistuu aina viime kädessä Jumalaan, se on majesteettirikos ja riistää Hänen kunniansa. Siksi syntinen joutuu Jumalan pyhän ja oikeudenmukaisen vihan kohteeksi. Ristillä Jeesus lepytti Jumalan, hyvitti Jumalaan kohdistuneen kunnianloukkauksen suostumalla Jumalan pyhän vihan kohteeksi meidän sijastamme.

Vanhurskaus

Jeesus ei vain kärsinyt ja kuollut meidän tähtemme vaan Hän myös eli synnittömän ja pyhän ja puhtaan elämän meidän puolestamme. Jumalan laki vaatii täydellistä elämää ja oikeudenmukaista rangaistusta vääryydelle ja synnille. Suuressa armossaan Jumala kuitenkin lukee Jeesuksen täydellisen elämän meidän syntisten hyväksi ja meidän syntisyytemme Jeesukselle. Tässä ”autuaassa vaihtokaupassa” saamme lahjaksi Jumalalle kelpaamisen ja taivaan, mutta Jeesus sai osakseen hylkäystuomion Golgatan ristillä.

Anteeksiantamus Kun ihminen tunnustautuu syntiseksi ja myöntää, että Jeesuksen täytyi todellakin kuolla juuri hänen syntiensä tähden ja pyytää syntejään anteeksi Golgatan uhrin perusteella, hän saa kaikki syntinsä anteeksi (menneet, nykyiset ja tulevat). Niin hän pääsee osalliseksi siitä täydellisestä pelastuksesta, jonka Jeesus valmisti häntä varten. Hänestä tulee Jumalan lapsi, taivaan perillinen ja saa lahjaksi Jumalan oman Pyhän Hengen uudeksi elämäkseen. Silloin toteutuu ensimmäisen joulun tarkoitus. On aihetta juhlia Jumalan suurta armoa ja antaa täysi kiitos ja kunnia yksin Jumalalle, joka kaiken tämän meitä varten valmisti. Saakoon joulu tulla myös sinun sydämeesi!

Halleluja kirkko Koreassa

Espoon kotikirkko

Espoon Kotikirkon Johanneksen evankeliumin saarnasarjassani olen päässyt Jeesuksen jäähyväispuheeseen asti. Jos Herra suo, jatkan sarjaa ensi vuonnakin, vaikka mentorin rooli jääkin pois. Suurena ilona seurakunnassa ovat vuoden aikana syntyneet pienokaiset. Tuomiosunnuntaina televisioitiin jumalanpalvelus, jossa päävastuu oli Kotikirkolla. Se on katseltavissa jouluun asti Ylen Areenassa osoitteella: https://areena.yle.fi/1-4256393

Euroopan japanilaiskristittyjen kesäkonferenssi pidettiin elokuussa Scotlannin Edinburgissa. Siellä käsiteltiin samaa aihetta kuin Kotikirkon kesäleirillä eli Pyhän Hengen vaikuttamaa muutosta uskovan elämässä eli pyhitystä.

Japanin ja Korean matka

 

Marraskuussa teimme Lean kanssa kolmen viikon matkan Japaniin Korean kautta. Koreassa tapasimme pastori Kangin vaimoineen. Heidän kanssaan saimme 10 vuotta sitten olla aloittamassa HAT Koben seurakuntaa. He osoittivat meille suurta korealaista vieraanvaraisuutta. He tutustuttivat meidät Soulin nähtävyyksiin ja ennen kaikkea Halleluja -seurakuntaan. Sen lähettäminä Kang toimi 11 vuotta Japanissa lähetystyössä. Seurakunnassa on noin 10 000 jäsentä. Sunnuntaisin on neljä peräkkäistä jumalanpalvelusta koreaksi ja lisäksi japanin, englannin, kiinan ja venäjänkieliset jumalanpalvelukset. Saarnasin japaninkielisessä, johon osallistui noin 50 henkeä. Saarna tulkittiin myös koreaksi. Paluumatkalla tapasimme vielä ystävämme japaninkielen professori Chon, joka kouluttaa korealaisia lähetyssaarnaajia Japaniin.

Ystävien tapaaminen

Japanissa yövyimme Asako ja Lauri Palmun kotona. 

Japanin matkallamme oli kaksi tavoitetta. Halusimme tavata ystäviämme ja erityisesti heitä, jotka olivat hiljattain saattaneet rakkaansa matkalle kirkkauteen. Parissa viikossa ehdimme kohdata ilahduttavan monia meille rakkaita ihmisiä. Viestimme ystävillemme kiteytyi Johanneksen evankeliumin 13:36-14:7 sanomaan siitä, että vaikka meidän oma uskomme romahtaisi, niin kuin Jeesuksen kieltäneellä Pietarilla, Isä Jumala ja Jeesus kykenevät silti viemään omansa taivaalliseen kotiin, jonne tie kulkee yhdessä Jeesuksen kanssa. Emme ole varmoja siitä tapaammeko heitä täällä ajassa, mutta halumme on päästä heidän kanssaan lopulliseen kirkkauteen Herraa ylistämään.


Ananin iltakokouksen osanottajia 14.11.


Ananin raamattupiiri 15.11.

Jorma saarnasi HAT Koben ja Nishinomiyan kirkoissa, osallistuimme kahteen raamattupiiriin Ananin seurakunnassa ja Yokohamassa kotikokoukseen sekä Awajin seurakunnan Raamattu-keskusteluun.


Yokohamassa kotikokous Yamamoton luona

Hanshinin alueen syventymispäivillä tapasimme monia entisiä työtovereitamme ja itsenäisyyspäivää vietimme japanilaisten kanssa jo 23.11. Kobessa. Siellä Suomen suurlähettiläs ja Jorma puhuivat yli 100 hengen yleisölle.


Awajin seurakunnan Raamattu-keskustelu 17.11. Pastori Shigeru Okazaki edessä vasemmalla.

Toimimme myös toimitsijoina Koben Teologisen Seminaarin varainkeruu juoksussa. Siihen osallistui 58 juoksijaa, jotka tunnin ajan kiersivät 440 metrin rataa. Heidän sponsorinsa tukivat taloudellisesti seminaaria sen mukaan, kuinka monta kierrosta kukin jaksoi juosta tai kävellä.


Noriko Mori Ananista ja Hiroko Nakayama Yokohamasta HAT Kobessa 18.11.


Eriko Horiuchi on viettänyt 40 vuotta vuoteen omana kivuissa, mutta toimii monen sielunhoitajana ja esirukoilijana.


Nishinomiyan seurakuntalaisia ja vieraita mm. Fukuyamasta ja Suomesta 25.11.

Japanin työn 50-vuotis juhla

Toinen syy matkaamme oli Kansanlähetyksen Japanin työn 50-vuotisjuhla 25.11. Työ alkoi vuonna 1968 ensin Norjan Luterilaisen Lähetysliiton sisällä, mutta itsenäistyi vuonna 1975 ja lopulta liitettiin raamatullis-konservatiivisen Länsi-Japanin ev.lut. kirkon yhteyteen vuonna 1989. Noin 45 varsinaista lähettiä on näinä vuosina työskennellyt maassa ja seitsemän seurakuntaa on syntynyt. Jorma käsitteli omassa puheenvuorossaan lähetyksen historiaa. Juhlasta on tarkempi kuvaus luettavissa alla olevan linkin alta: http://suuressamukana.fi/kansanlahetyksen-japanin-tyo-50-vuotta-jumalan-armon-mahdollistamaa-evankeliumin-julistusta/


Asako Palmu ja Mari Nummela juonsivat 50-vuotisjuhlan Aotanin kirkossa Kobessa 25.11.


50-vuotisjuhlan osanottajat

Perille päässeitä

Jotain kertoo omasta iästämme (Jorma 74 ja Lea 77), että kuluneen vuoden aikana varsin moni meille hyvin läheinen ihminen on saanut iäisyyskutsun. Syyskuussa vietimme Karttulassa Tauno Rissasen perillepääsyn voitonjuhlaa, sillä sellainen oli hautajaisten sävy. Vuosikymmenet olemme saaneet olla hänen ja monen muunkin karttulalaisen esirukouksissa.

4.12. sai Keravalla Aili Kankaanpää laskea matkasauvansa. Lea ehti samana päivänä häntä saatella. Aili piti yhdessä Eeva Parkkilan kanssa raamattupiiriä, johon 22-vuotiaana uskoon tullut Lea johdettiin ja jossa hän sai aloittaa kasvunsa Herran tiellä. Siitä asti siis 55 vuotta saimme kulkea yhteistä tietä Ailin kanssa. Hän kantoi huolta omiensa ja myös japanilaisten pelastumisesta. Nyt hän saa katsella Herraa kasvoista kasvoihin ja ylistää Herran uskollisuutta.


Väinö ja Aili Kankaanpää 1966 häissä. Eeva Parkkila ja Lea.

Kiertävä julistustyö Suomessa

Syyspuolella Jorma on opettanut Espoon Kotikirkon säännöllisten saarnojen lisäksi muutamia kursseja Kansanlähetysopistossa. Hän on vieraillut puhujamatkoilla myös Tampereella, Nurmijärvellä, Hirvensalmella, Hämeenlinnassa, Laitilassa, Aurassa, Turussa, Paimiossa, Virroilla ja Vihdissä. Sydämellinen kiitos vieraanvaraisuudesta, jota olemme saaneet kokea. Kotonamme olemme pitäneet Raamattu- ja rukouspiiriä joka toinen keskiviikko.

Opiskelukysymykset Uuteen Testamenttiin

Syksyn mittaan sain valmiiksi opiskelukysymyssarjat kaikkiin Uuden Testamentin kirjoihin. Kysymyksiä voi käyttää sekä henkilökohtaiseen Raamatun tutkisteluun että raamattupiireissä. Kysymykset löytyvät sekä pdf muodossa että doc muodossa. Niitä saa vapaasti käyttää ja muokata tarpeen mukaan. Ne löytyvät seuraavan linkin alta:
http://www.pihkala.net/KysymyksetSF/IndexKysymykset.htm

 Kiitos esirukouksistanne!

 

Herran runsasta siunausta joulunaikaasi ja tulevaan vuoteesi!

Jorma ja Lea Pihkala

 

 

 

Aiemmat ystävä-
kirjeemme löytyvät seuraavien
linkkien alta:

Kirje 7.8.2018

Kirje 30.3.2018

Kirje 8.12.2017

Kirje 3.6.2017

Kirje 23.3.2017

Kirje 3.12.2016

Kirje 3.10.2016

Kirje 11.8.2016

Kirje 26.3.2016

Kirje 1.12.2015

Kirje 13.8.2015

Kirje 29.5.2015

Kirje 27.3.2015

Kirje 17.1.2015

Kirje 6.12.2014

Kirje 26.9.2014

Kirje 20.7.2014

Kirje 3.4.2014

Kirje 25.1.2014

Kirje 1.12.2013

Kirje 30.9.2013

Kirje 9.7.2013

Kirje 14.4.2013

Kirje 1.12.2012

Kirje 12.7.2012

Kirje 18.5.2012

Kirje 27.3.2012

Kirje 30.1.2012

Kirje 28.11.2011

Kirje 27.9.2011

Kirje 28.7.2011

Kirje 31.5.2011

Kirje 30.3.2011

Kirje 31.1.2011

Kirje 1.12.2010

Kirje 18.9.2010

Kirje 17.7.2010

Kirje 17.5.2010

Kirje 24.3.2010

Kirje 28.1.2010

Kirje 29.11.2009

Kirje 26.9.2009

Kirje 27.7.2009

Kirje 20.5.2009

Kirje 28.3.2009

Kirje 24.1.2009

Kirje 5.11.2008

Kirje 23.9.2008

Kirje 17.7.2008

Kirje 21.5.2008

Kirje 5.3.2008

Kirje 13.1.2008

Kirje 23.11.2007

Kirje 25.9.2007

Kirje 17.7.2007

Kirje 22.5.2007

Kirje 8.3.2007

Kirje 3.12.2006

Kirje10.8.2006

Kirje2.4.2006

Kirje22.1.2006

Kirje27.11.2005

Kirje26.9.2005

Kirje23.7.2005

Kirje29.5.2005

Kirje19.3.2005

Kirje17.1.2005

Kirje 24.11.2004

Kirje 26.9.2004

Kirje 20.7.2004

Kirje 21.5.2004

Kirje 14.3.2004

Kirje 14.1.2004

Joulukirje 2003

Kirje 7.10.2003

Kirje 29.7.2003

Kirje 27.5.2003

Kirje 29.3.2003

Kirje 25.1.2003

Kirje 25.11.2002

Kirje 15.10.2002

Kirje 12.8.2002

Kirje 5.4.2002

Kirje 23.1.2002

Joulukirje 2001

Kirje 12.10.2001

Kirje 24.7.2001

Kirje 31.5.2001

Kirje 17.3.2001

Kirje 24.1.2001

Joulukirje 2000

Kirje 1.8.2000

Kirje 1.4.2000

Kirje 26.1.2000

Kirje 24.11.1999

Kirje 1.10.1999